Suolistosyövän diagnosointi tulee tehdä huolellisesti ennen leikkausta
Suolistosyöpien eli ohutsuolen- paksusuolen- ja peräsuolen syöpien toteaminen viivästyy usein potilaiden hakeutuessa vähitellen tulleiden oireiden takia suhteellisen myöhään lääkärin vastaanotolle. Suolistosyöpien ennuste on kuitenkin sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa tauti todetaan ja asianmukainen hoito päästään aloittamaan.

Suolistosyövän diagnostiikka vaatii huolellisuutta
Epäiltäessä suolistosyöpää primaaritutkimuksiin kuuluvat peräsuolen tunnustelu, tähystystutkimukset ja kudosnäytteet. Tuseerauksessa eli peräsuolen tunnustelussa lääkäri tutkii peräsuolen loppuosaa sormellaan peräaukon kautta. Epäiltäessä paksusuolensyöpää kolonoskopia eli paksusuolen tähystys on tärkein tutkimusmenetelmä. Siinä taipuisalla tähystimellä eli kolonoskoopilla tutkitaan paksusuoli kauttaaltaan peräsuolesta paksusuolen alkuun asti. Mikäli epäilyttäviä kohtia löytyy, otetaan niistä kudosnäyte eli biopsia. Pienet polyypit voidaan poistaa samalla kokonaan.
Ennen leikkausta kasvaimen levinneisyys on selvitettävä huolellisesti, sillä se on suolistosyövän tärkein yksittäinen ennustetekijä. Selvitettäessä suolistosyövän levinneisyyttä tutkimuksiin kuuluvat verikokeet, kuten kasvainmerkkiaine -määritykset, sekä kuvantamistutkimukset, joista esimerkkeinä lantion magneettikuvaus ja vartalon tietokonetomografia sekä PET-TT -kuvaus levinneisyyden tarkempaan selvittämiseen. Peräsuolisyövän paikallisen levinneisyyden selvittelyssä voidaan käyttää lisäksi myös esimerkiksi magneettikuvausta tai peräsuolen sisäistä kaikututkimusta.
Docrates Syöpäsairaalassa heti ensimmäisestä vastaanotosta lähtien potilaalla on oma lääkäri. Koordinoiva hoitaja vastaa yhdessä lääkärin kanssa siitä, että hoitoprosessi sujuu mahdollisimman jouhevasti ja nopeasti. Hoitaja auttaa potilasta käytännön asioissa sekä toimii potilaan tiedollisena ja henkisenä tukena. Potilas voi kokea hyödylliseksi konsultaatiokäynnin syöpäpotilaisiin perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolla, jossa tehdään henkilökohtainen tilannearvio ja annetaan ohjeistus ennen leikkausta. Etenkin jos syöpä on aiheuttanut esim. laihtumista, voi myös ravitsemusterapeutin konsultaatiokäynnistä olla hyötyä jo ennen leikkausta. Soita meille ja kysy lisää!
Lue uusimpia tiedotteita

Filosofian tohtori Katri Mustonen Docrates Syöpäsairaalan palvelujohtajaksi
Katri Mustonen (sh AMK, YTM, FT) on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan palvelujohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 18.1.2021 alkaen.
Lue lisää
Docrates Syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri: ”Suomessa ollaan opittu siihen, että joku muu huolehtii”
Docrates Syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri Juha Kononen toivoo suomalaisten oppivan kyseenalaistamaan omaan terveyteensä liittyviä lääkärin mielipiteitä. Tämän vuoden alussa uudessa...
Lue lisää
Maailman syöpäpäivä – Jokainen voi vaikuttaa omaan syöpäriskiinsä
Maailman Syöpäpäivää (World Cancer Day) vietetään tänään 4.2.2021. Kansainvälinen syöpäunioni (UICC) ja sen jäsenjärjestöt haluavat Maailman syöpäpäivällä lisätä tietoisuutta syövän...
Lue lisää
Entistä tarkempaa diagnosointia ja hoitoa Docrates Syöpäsairaalan uuden sukupolven teknologialla
Docrates Syöpäsairaalassa on tehty viimeisen vuoden aikana mittavia laitehankintoja. Sairaalassa on käytössä ainutlaatuinen valikoima laitteita, jotka on suunniteltu vastaamaan erityisesti...
Lue lisääMiksi valita Docrates
Syöpäsairaala?
- Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
- Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
- Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
- Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Puhelinpalvelu
ma-pe 8-16
