Skip to content
Avaa sivuvalikko

Basaliooma

Basaliooma eli tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpätyyppi. Basalioomaa esiintyy ihoalueilla, jotka ovat altistuneet auringon UV-säteilylle. Valtaosa basalioomista olisikin ehkäistävissä vähentämällä aurinkoaltistusta ja suojaamalla iho asianmukaisesti.

Tyypillisiä alueita basalioomalle ovat kasvot, päälaki, nenän ja silmien ympäristö, ylävartalo ja kädenselät. Basaliooma kehittyy pidemmän ajan kuluessa. Merkittävää taudin synnyssä on koko elinaikana kertynyt UV-säteilyn kokonaismäärä, ei niinkään ihon satunnainen palaminen. UV-säteilylle altistumisen jälkeen kuluu tyypillisesti noin 20−30 vuotta, ennen kuin tauti kehittyy syöväksi. Tämän vuoksi sairastuneet ovat yleensä iäkkäitä, yli 50-vuotiaita.

Tyvisolusyövät kasaantuvat samoille ihmisille. Tiedetään, että jopa yli puolet tyvisolusyövän saaneista saa jonkin toisen tyvisolusyövän myöhemmin. Tämän vuoksi ihon säännöllinen seuranta on tarpeen vielä hoidon jälkeen.

Riski sairastua basalioomaan

Auringon UV-säteilyn osuus ihosyöpien synnystä on 60–90%. Ihon palaminen ja esimerkiksi jatkuva altistuminen auringolle ulkotyön muodossa aiheuttavat ihosyöpiä.

Basaliooman oireet

Basaliooma näkyy iholla muutoksina, jotka vaihtelevat sen mukaan, mikä basaliooman muoto on kyseessä.

Basaliooman diagnosointi

Lääkäri tunnistaa basaliooman usein jo ulkonäön perusteella. Diagnoosi varmennetaan patologisella tutkimuksella, jossa tautimuotoon saadaan myös lopullinen selvyys.

Basaliooman hoito

Hoidoksi riittää yleensä paikallinen hoito, sillä tauti ei juuri lähetä etäpesäkkeitä. Tietyn tyyppiset tyvisolusyövät saadaan usein hoidettua jopa ilman leikkausta. Basalioomaa ei kuitenkaan tule jättää hoitamatta, sillä hoitamattomana se leviää hallitsemattomasti ympäröiviin kudoksiin. Pieni osa tyvisolusyövistä saattaa jopa levitä paikallisesti niin suureksi, että leikkaushoito ei enää ole mahdollista. Kirurginen hoito riittää suurimmalla osalle potilaita, ja esimerkiksi sädehoitoa tarvitaan erittäin harvoissa tapauksissa.

Lue uusimpia tiedotteita

Tietoverkkoyhteyksissä häiriöitä

Docrates Syöpäsairaalan tietoverkkoyhteyksissä on ilmennyt häiriö. Pahoittelemme häiriöstä johtuvia viiveitä asiakaspalvelussamme ja palveluissamme.

Lue lisää

Tutustu potilastarinaan: Hannu Nurmion tavoitteena normaali arki

Kun rockmuusikko Hannu ”Tuomari” Nurmio, 73, sai tietää PSA-arvojensa olevan koholla, hän päätti hakeutua magneettikuvaukseen, varmuuden vuoksi. Eturauhasesta kuvissa löytynyttä...

Uudistunut uutiskirje nyt tilattavissa kuluttajille ja ammattilaisille

Syöpätaudit on nopeasti kehittyvä lääketieteen erikoisala. Docrates julkaisee muutamia kertoja vuodessa viimeisimmät kuulumiset ja uutiset liittyen esimerkiksi syövän hoitoon, diagnostiikkaan...

PODCAST: Syöpäsiskot – Jakso 2 | Jenni Kuusisto: ”Kuljin kaljuna, sillä en suostu sairastamaan piilossa”

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään, ja vuosittain 5 000 naista sairastuu rintasyöpään. Eeva.fin uudessa Syöpäsiskot-podcastissa puhutaan suoraan sairaudesta, joka koskettaa...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16