Skip to content
Avaa sivuvalikko

Basaliooma

Basaliooma eli tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpätyyppi. Basalioomaa esiintyy ihoalueilla, jotka ovat altistuneet auringon UV-säteilylle. Valtaosa basalioomista olisikin ehkäistävissä vähentämällä aurinkoaltistusta ja suojaamalla iho asianmukaisesti.

Tyypillisiä alueita basalioomalle ovat kasvot, päälaki, nenän ja silmien ympäristö, ylävartalo ja kädenselät. Basaliooma kehittyy pidemmän ajan kuluessa. Merkittävää taudin synnyssä on koko elinaikana kertynyt UV-säteilyn kokonaismäärä, ei niinkään ihon satunnainen palaminen. UV-säteilylle altistumisen jälkeen kuluu tyypillisesti noin 20−30 vuotta, ennen kuin tauti kehittyy syöväksi. Tämän vuoksi sairastuneet ovat yleensä iäkkäitä, yli 50-vuotiaita.

Tyvisolusyövät kasaantuvat samoille ihmisille. Tiedetään, että jopa yli puolet tyvisolusyövän saaneista saa jonkin toisen tyvisolusyövän myöhemmin. Tämän vuoksi ihon säännöllinen seuranta on tarpeen vielä hoidon jälkeen.

Riski sairastua basalioomaan

Auringon UV-säteilyn osuus ihosyöpien synnystä on 60–90%. Ihon palaminen ja esimerkiksi jatkuva altistuminen auringolle ulkotyön muodossa aiheuttavat ihosyöpiä.

Basaliooman oireet

Basaliooma näkyy iholla muutoksina, jotka vaihtelevat sen mukaan, mikä basaliooman muoto on kyseessä.

Basaliooman diagnosointi

Lääkäri tunnistaa basaliooman usein jo ulkonäön perusteella. Diagnoosi varmennetaan patologisella tutkimuksella, jossa tautimuotoon saadaan myös lopullinen selvyys.

Basaliooman hoito

Hoidoksi riittää yleensä paikallinen hoito, sillä tauti ei juuri lähetä etäpesäkkeitä. Tietyn tyyppiset tyvisolusyövät saadaan usein hoidettua jopa ilman leikkausta. Basalioomaa ei kuitenkaan tule jättää hoitamatta, sillä hoitamattomana se leviää hallitsemattomasti ympäröiviin kudoksiin. Pieni osa tyvisolusyövistä saattaa jopa levitä paikallisesti niin suureksi, että leikkaushoito ei enää ole mahdollista. Kirurginen hoito riittää suurimmalla osalle potilaita, ja esimerkiksi sädehoitoa tarvitaan erittäin harvoissa tapauksissa.

Lue uusimpia tiedotteita

Docrates Mehiläisen tilat menestyvät rakennus- ja designalan kilpailuissa

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Docrates Mehiläinen Syöpäsairaalan tiloja laajennettiin ja uudistettiin hiljattain. Tiloihin tehty uudistus palkittiin Rakli Ry:n järjestämässä Workplace Awards 2024 -kilpailussa fyysisen...

Lue lisää

Papakoe ei löydä kaikkea syöpää

Kaikki gynekologiset syövät eivät löydy papakokeella. Tärkeää on käydä myös säännöllisissä gynekologisissa tarkastuksissa, vaikka mitään oireita ei olisi. ”Jos tutkitaan...

Asiakastiedote 3.9.2024

Mehiläinen on 2.9.2024 allekirjoitetulla kaupalla ostanut Docrates Oy:n, jonka johdosta Docrates Syöpäsairaala siirtyy osaksi Mehiläistä. Docrateen asiakkaiden ja potilaiden hoitosuhteet...

Docrates Mehiläinen Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri: ”Geenitieto on olennainen osa nykyaikaista syövän hoitoa”

Uudet molekyylidiagnostiikkaan pohjautuvat hoitomuodot mahdollistavat yhä useamman potilaan paranemisen syövästä kokonaan ja levinnyttä syöpää voidaan tulevaisuudessa hoitaa kroonisena tautina. Mehiläisen...

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16