Maksasyövästä tai oikeammin maksasolusyövästä eli hepatosellulaarisesta karsinoomasta voi parantua, jos syöpäkasvain on pieni ja se voidaan leikata, tai jos potilaalle voidaan tehdä maksansiirto. Valitettavasti useimmissa tapauksissa leikkaus tai maksansiirto ei kuitenkaan ole mahdollinen tai syöpä uusii leikkauksenkin jälkeen. Jos maksasyöpä kuitenkin edelleen esiintyy vain maksassa, eikä ole levinnyt sen ulkopuolelle, voidaan hoidossa käyttää paikallishoitomenetelmiä, kuten termoablaatiota tai kemoembolisaatiota. Termoablaatiossa syöpäkudosta pyritään tuhoamaan kuumentamalla sitä esim. radioaaltoenergialla. Kemoembolisaatiossa kasvainalueelle ruiskutetaan valtimon kautta kasvaimen verenkiertoa tukkivia ja/tai säteileviä pieniä partikkeleita.
Stereotaktinen sädehoito maksasyövän hoidossa
Stereotaktista sädehoitoa kannattaa harkita erityisesti tilanteessa, jossa potilaalla on todettu paikallinen maksasyöpä, jota ei voida esimerkiksi potilaan kunnon tai maksan tilan vuoksi leikata tai hoitaa edellä mainituilla menetelmillä. Maksasyövässä stereotaktista sädehoitoa käytetään vielä verrattain vähän. Stereotaktinen sädehoito tarkoittaa sitä, että kasvaimeen annetaan sädehoitoa millintarkasti rajatulle alueelle. Kun sädehoito on tarkasti rajattu, kasvaimeen voidaan antaa tavallista suurempi annos sädehoitoa, mikä tekee hoidosta tehokkaampaa.
Maksasyövän sädehoito suunnitellaan yksilöllisesti
Maksasyövän sädehoidossa lääkäreiden ja fyysikon yhteistyö, huolellinen suunnittelu ja potilaan tunteminen ja kokonaistilanteen ymmärtäminen on tärkeää. Moniammatillisen yhteistyön avulla potilaalle suunnitellaan yksilöllisesti mahdollisimman tehokas hoito, mutta kuitenkin niin, että haittavaikutukset ovat hallittavissa. Potilas, joka on hyväkuntoinen, kestää voimakkaampia sädehoitoannoksia, kun taas iäkkäämmälle ja hauraammalle potilaalle suunnitellaan mahdollisimman tehokas, mutta kevyempi hoito.
Hoidon suunnittelussa on lisäksi tärkeää, että hoito kohdistetaan tarkasti syöpäkasvaimeen, jotta maksan säteilylle herkät terveet kudokset eivät vaurioituisi hoidon aikana. Stereotaktista sädehoitoa annetaan potilaalle 1-14 päivän aikana riippuen kasvaimen koosta ja yksilöllisestä hoitosuunnitelmasta.
Maksasyövän kokonaisvaltainen hoito tulee aloittaa viiveettä
Useimmissa tapauksissa sädehoito tehoaa maksasyöpään ja joskus sädehoidettu kasvain voi jopa hävitä. Valitettavasti sädehoito ei kuitenkaan yleensä paranna syöpää kokonaan, minkä vuoksi on olemassa riski, että tauti uusiutuu ennemmin tai myöhemmin. Sädehoidon jälkeen maksasyövän hoitoa voidaankin jatkaa lääkehoidolla. Nopeasti aloitetulla ja kokonaisvaltaisella maksasyövän hoidolla sekä säde- että lääkehoidolla voi parantaa potilaan ennustetta ja pidentää elinaikaa.
Maksasyövän erityisosaajina Docrateella toimivat mm. syöpätautien erikoislääkäri Tuomo Alanko ja sairaalafyysikko Timo Kiljunen.