Skip to content
Avaa sivuvalikko

Suolistosyövän hoito

Suolistosyövän ensisijainen ja parantava hoito on leikkaus. Lisähoitoina käytetään usein lääke- ja sädehoitoa. Joskus voi olla tarpeen antaa ulkoista sädehoitoa tai sädehoidon ja solunsalpaajahoidon yhdistelmähoitoa jo ennen leikkausta.

Suolistosyöpäpotilaan hoitosuunnitelma tulee aina tehdä yksilöllisesti

Suolistosyöpäpotilaan hoitosuunnitelma tulee aina tehdä yksilöllisesti potilasta kuullen. Hoitosuunnitelmaan vaikuttavat muun muassa kasvaimen sijainti, koko, levinneisyys sekä potilaan yleiskunto.

Suolistosyöpä voi olla pintasyöpä, paikallisesti tai alueellisesti levinnyt tai etäpesäkkeitä lähettänyt syöpä. Preoperatiivisia eli leikkausta edeltäviä tutkimuksia ja hoitoja käytetään tapauskohtaisesti. Esimerkiksi peräsuolen syövässä voi olla tarpeen antaa ulkoista sädehoitoa tai sädehoidon ja solunsalpaajahoidon yhdistelmähoitoa ennen leikkausta, jotta kasvainta saadaan pienennettyä ja myös paikallisen uusiutumisen riski pienenee. Levinneeseen suolistosyöpään käytössä ovat uusimmat lääkehoidot sekä metastaasikirurgia yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Suolistosyöpä – Leikkaus

Leikkaus on paksu- ja peräsuolisyövän ensisijainen ja ainoa parantava hoitomenetelmä. Docrateen kautta leikkaus pyritään järjestämään mahdollisimman pian.

Tarvittavat lisätutkimukset, kuten kuvantamistutkimukset, voidaan tehdä Docrateella ennen leikkausta. Leikkauksesta vastaavat Docrateen yhteistyökumppanisairaalat. Leikkaavan sairaalan hoitotiimi sekä Docrateen oma lääkäri ja koordinoiva hoitaja toimivat yhtenä tiiminä, jotta leikkaus toteutuu nopeasti ja onnistuu mahdollisimman hyvin.

Leikkaustekniikat ovat kehittyneet viime vuosina mahdollistaen paremmat hoitotulokset ja nopeamman toipumisajan. Pysyvää suoliavannetta tarvitaan enää harvoin, millä on suuri merkitys potilaan elämänlaadulle. Paksusuolensyövässä tehdään yleensä paksusuolen osapoisto eli hemikolektomia. Peräsuolisyövässä leikkauksessa voidaan poistaa kasvaimen sijainnista riippuen peräsuolen yläosa tai koko peräsuoli liepeineen. Jos kasvain sijaitsee lähellä peräaukkoa, voidaan myös peräaukko ja sulkijalihakset joutua poistamaan, jolloin tarvitaan pysyvä avanne. Leikkauksen jälkeen patologi tutkii tarkoin poistetun syöpäkasvaimen, jolloin saadaan tärkeää lisätietoa mm. imusolmukelevinneisyydestä.

Suolistosyöpä – Lääkehoito

Docrateen lääkärit antavat leikkauksen jälkeen suosituksen tarvittavasta lääkehoidosta. Suositus on yksilöllinen ja perustuu viimeisimpään tutkimustietoon sekä kansallisiin ja kansainvälisiin hoitosuosituksiin.

Liitännäis- eli adjuvanttihoidon tarkoitus on estää syövän uusiutuminen leikkauksen jälkeen. Liitännäissolunsalpaajahoitoa käytetään leikkauksen jälkeisenä hoitona, mikäli syöpää löytyy lähi-imusolmukkeista tai jos syöpään ja/tai leikkaukseen liittyy muita uusiutumisriskiä lisääviä tekijöitä. Solunsalpaajalääkityksen tavoitteena on tuhota mahdolliset yksittäiset karanneet syöpäsolut ja estää näin etäpesäkkeiden muodostuminen. Suolistosyövän liitännäishoidon kulmakiviä ovat 5-fluorourasiili ja tablettimuotoinen kapesitabiini. Niihin yhdistetään tarvittaessa oksaliplatiini antamaan lisätehoa. Lääkehoitoihin liittyy vaihtelevasti haittavaikutuksia, joiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kiinnitämme erityistä huomiota.

Suolistosyöpä – Sädehoito

Peräsuolisyövissä sädehoitoa käytetään usein leikkausta edeltävänä hoitona syövän paikallisen uusiutumisen riskin pienentämiseksi. Jossain tapauksissa sädehoitoa tarvitaan myös luustopesäkkeiden hoidossa. Docrateella sädehoito optimoidaan aina yksilöllisesti kullekin potilaalle parasta tekniikkaa hyödyntäen.

Kysy lisää ammattitaitoiselta henkilökunnaltamme!

Lue uusimpia tiedotteita

Docrates Mehiläisen tilat menestyvät rakennus- ja designalan kilpailuissa

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Docrates Mehiläinen Syöpäsairaalan tiloja laajennettiin ja uudistettiin hiljattain. Tiloihin tehty uudistus palkittiin Rakli Ry:n järjestämässä Workplace Awards 2024 -kilpailussa fyysisen...

Lue lisää

Papakoe ei löydä kaikkea syöpää

Kaikki gynekologiset syövät eivät löydy papakokeella. Tärkeää on käydä myös säännöllisissä gynekologisissa tarkastuksissa, vaikka mitään oireita ei olisi. ”Jos tutkitaan...

Asiakastiedote 3.9.2024

Mehiläinen on 2.9.2024 allekirjoitetulla kaupalla ostanut Docrates Oy:n, jonka johdosta Docrates Syöpäsairaala siirtyy osaksi Mehiläistä. Docrateen asiakkaiden ja potilaiden hoitosuhteet...

Docrates Mehiläinen Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri: ”Geenitieto on olennainen osa nykyaikaista syövän hoitoa”

Uudet molekyylidiagnostiikkaan pohjautuvat hoitomuodot mahdollistavat yhä useamman potilaan paranemisen syövästä kokonaan ja levinnyttä syöpää voidaan tulevaisuudessa hoitaa kroonisena tautina. Mehiläisen...

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16