Eturauhassyövän diagnoosivaihe alkaa urologian tai syöpätautien erikoislääkärin vastaanotolla. Tässä vaiheessa potilaalla saatetaan epäillä syöpää esimerkiksi kohonneen PSA-arvon tai poikkeavan eturauhasen tunnustelulöydöksen perusteella. Tarvittaessa lääkäri määrää lisätutkimuksia diagnoosin tekemiseksi, esimerkiksi STHLM3-testin, ja/tai eturauhasen magneettitutkimuksen. 4Kscore-testi mittaa potilaan riskiä sairastaa aggressiivista eturauhassyöpää.

Eturauhassyövän diagnoosin tulee aina perustua kudosnäytteen histopatologiseen tutkimukseen, jota varten otamme eturauhasesta neulanäytteen eli biopsian. Tällä magneettiohjatulla robottibiopsialla otettavalla näytteellä eturauhassyöpä varmennetaan. Jos magneettiohjattu biopsia ei sovellu potilaalle, otetaan näytteet ultraääniohjauksella.

Jotta syöpää voidaan tehokkaasti hoitaa, pitää tietää missä syöpää tarkalleen ottaen on. Siksi Docrates Syöpäsairaala hyödyntää PET-TT –laitetta yhä useamman potilaan hoidossa:  Docrateella PET-TT:ta käytetään syövän diagnosointiin, sädehoidon annossuunnitteluun sekä uusien täsmälääkkeiden hoitovasteen arviointiin. Olemme panostaneet voimakkaasti myös entistä spesifimpiin merkkiaineisiin. Uusimpana merkkiaineena hyödynnämme eturauhassyövän diagnostikassa PET-TT -kuvantamisessa PSMA-kohdennettuja radioaktiivisia valmisteita, jotka ovat erityisen herkkiä tunnistamaan eturauhassyövän leikkauksen tai sädehoidon jälkeisen uusiutuman jo erittäin matalilla PSA-arvoilla sekä ensivaiheen eturauhassyövän leviämisen esim. imusolmukkeisiin. PSMA-PET tutkimukset mahdollistavat eturauhassyövän entistä tarkemman diagnostiikan, jolloin myös hoito voidaan räätälöidä entistä paremmin hyvää elämänlaatua vaalien esimerkiksi nykyaikaisen sädehoidon keinoin. Tarkka syövän paikannus on erittäin tärkeää myös eturauhasenpoistoleikkausta suunnittelevalle kirurgille. Lue lisää isotooppikuvantamisesta ja -hoidoista täältä.

Tiedämme, että syöpädiagnoosi voi aiheuttaa ahdistusta ja epävarmuutta. Docrateen asiantuntijat tekevät tinkimätöntä työtä hyödyntäen viimeisintä teknologiaa, jotta saatte tarkimman mahdollisen diagnoosin – ja näin varmuutta uuteen elämäntilanteeseen ja seuraavaan vaiheeseen, oli se sitten aktiivinen seuranta tai hoidon aloitus. Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää, autamme mielellämme!

Katso videomme eturauhassyövän tarkasta diagnostiikasta:

Lisätietoa eturauhassyövän diagnostiikasta:

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16