Seksuaalineuvonta syöpään sairastuneen tukena

Syöpä ja sen eri hoitomuodot aiheuttavat usein muutoksia seksuaalisuuteen. Docrates Syöpäsairaalassa pääset seksuaalineuvojalle yksin tai yhdessä kumppanisi kanssa.

Syöpä ja sen erilaiset hoitomuodot aiheuttavat usein muutoksia seksuaalisuuteen ja siten myös ihmissuhteeseen. Seksuaalisuus on osa ihmisen kokonaisuutta, ja jokainen meistä kokee seksuaalisuuden omalla tavallaan. Kokemisen tapa vaihtelee luonnollisesti eri elämänvaiheissa ja tilanteissa. Kaikilla on oikeus toiveidensa mukaiseen seksuaalisuuteen. Seksi ja rakastelu ovat tärkeitä, mutta seksuaalisuus on myös läheisyyttä, hellimistä, rakastamista ja rakastetuksi tulemista.

Syöpä ei poista ihmisen seksuaalisuutta, mutta saattaa lamauttaa sen joksikin aikaa. Syöpään sairastuminen muuttaa seksuaalisuutta sekä henkisesti että kehollisesti. Seksuaalisen halun puute on normaali ilmiö sairastumisen alkuvaiheessa, syöpähoitojen aikana sekä niiden jälkeen.

Syöpään sairastuneen haluttomuutta voivat aiheuttaa:

 • sairaudesta johtuva kriisi
 • masennus
 • rankat hoidot, jotka kuluttavat potilaan voimavaroja. Esimerkiksi säde- ja sytostaattihoidot voivat aiheuttaa väsymystä ja huonovointisuutta
 • hormonihoidot voivat joskus johtaa täydelliseen haluttomuuteen ja myös impotenssiin niin kauan kuin hormonihoidot jatkuvat
 • toiminnalliset ongelmat esim. yhdyntäkipu tai kiihottumisvaikeus
 • minäkuvan muuttuminen
 • vaikeudet parisuhteessa
 • seksuaalisuuden menettämisen pelko tai pelko rakastelun epäonnistumisesta
 • leikkauksesta toipuminen

Seksuaalinen kanssakäyminen on parisuhteessa tärkeä asia. Keskustele peloistasi ja tunteistasi kumppanisi kanssa. Kunnioittakaa toistenne mielipiteitä, ja tukekaa toisianne vaikean elämäntilanteen ylitse. Ajan kuluessa sairauteen sopeutuu ja haluttomuus usein hellittää. Jos haluttomuus kestää pitempään tai hiertää parisuhdetta, asia kannattaa ottaa puheeksi hoitavan lääkärin tai hoitajan kanssa.

Gynekologinen syöpä ja seksuaalisuus

Haluttomuus ei välttämättä ole elimellistä, vaan se voi liittyä siihen, että nainen kokee kyvyttömyyttä joka johtaa haluttomuuteen. Monet lääkehoidot sekä lantion alueen sädehoito aiheuttavat emättimen limakalvojen kuivumista, tuntopuutoksia emättimen alueella tai emättimen ahtautumista. Kuivuminen hankaloittaa yhdyntää ja aiheuttaa kipua. Emättimen limakalvot voidaan liukastaa liukuvoiteilla. Voiteeksi käy mikä tahansa haju- ja väriaineeton perusvoide tai öljy. Hyviä öljyjä ovat Ceridal ja erityisesti Ceramed. Naisilla kyvyttömyys liittyy usein emättimen limakalvomuutoksiin, yhdyntäkipuun ja yhdyntävaikeuteen. Intiimiöljyn käyttö siten, että seksissä korostuu hyväily pelkkään yhdyntään tähtäävän toiminnan sijasta, on avain  onnistumiseen. Paikallinen estrogeenivoide parantaa ohenneita, kuivia ja ärtyneitä emättimen limakalvoja. Keskustele lääkärisi kanssa ennen estrogeenivoiteen käyttöä, jos sairastat rintasyöpää. Estrogeenivoidetta saa apteekista myös ilman reseptiä.

Eturauhassyöpä ja seksuaalisuus

Syövän hoito voi aiheuttaa miehille eriasteisia erektiovaikeuksia. Ongelmat voivat johtua esim. sairauden aiheuttamasta kriisistä tai hormonitasojen muutoksista. Miehillä haluttomuus liittyy usein potenssin heikkenemiseen. Potenssivaivat voivat olla hallitseva oire niillä potilailla, joille on tehty eturauhasen leikkaus, riippuen siitä ovatko hermot vaurioituneet. Potenssin menetys voi olla täydellistä ja pysyvää. Haluttomuus voi olla myös ikään liittyvää ja siten normaalia, jos testosteronitaso on pikkuhiljaa laskenut. Keskustele asiasta avoimesti kumppanisi kanssa. Toisinaan pelkkä puhuminen auttaa. Välttäkää yhdyntäkeskeisiä suorituspaineita ja keskittykää läheisyyteen. Jos potenssihäiriölle ei ole elimellistä syytä, erektiokyky palaa ennalleen sairastumisesta johtuvan kriisin helpottuessa. Erektiohäiriötä voidaan hoitaa myös lääkkein.

Jo vuosien ajan miehet ovat valinneet eturauhassyövän hoidoksi mieluummin sädehoidon kuin leikkauksen, koska seksuaalisuuden säilyminen on koettu tärkeäksi asiaksi. Viimeisempien tutkimusten mukaan sädehoidon tuloksetkin ovat paremmat kuin leikkauksella, erityisesti aggressiivisten syöpien hoidossa.

Sädehoito voi joskus aiheuttaa kudoksissa arpeutumista ja genitaalialueen verenkierron heikentymistä. Tällöin verenkiertoa lisäävät hoidot, kuten lääkitys, saattavat parantaa potenssia ja haluja merkittävästi. Perinteinen kemiallinen kastraatio sammuttaa kivesten testosteronituotannon kokonaan niin kauan kuin pistoksia jatketaan. Tämä hoitomuoto johtaa yleensä ennen pitkään täydelliseen kyvyttömyyteen ja haluttomuuteen. Jos kemiallinen kastraatiohoito ei ole pysyvä, halut ja kyvyt voivat palautua. Tablettihormonihoito ei kuitenkaan välttämättä vie libidoa, eikä yhdyntäkykyäkään, vaan suuri osa miehistä kykenee jatkamaan seksuaalielämäänsä enemmän tai vähemmän normaalisti jos hormonihoidoksi valitaan bikalutamidi. Lääkäri valitsee hormonihoidon ehkäistäkseen syövän kasvua ja leviämistä. Keskustele lääkärisi kanssa eri vaihtoehdoista.

Seksuaalineuvontaa syöpään sairastuneelle

Tarve tai toive puhua omasta seksuaalisuudesta voi tulla esille missä elämänvaiheessa tahansa. Docrates Syöpäsairaalassa on mahdollisuus päästä seksuaalineuvojan vastaanotolle yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Tule keskustelemaan seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Voit soittaa suoraan seksuaalineuvojallemme tai pyytää ajanvarauksesta hoitohenkilökuntaa tekemään tapaamispyynnön.

Voit varata ajan seksuaalineuvojalle MyDocrates-verkkopalvelussa tai soittamalla ajanvarausnumeroomme +358107732000.

MyDocrates

Sini Johansson
Seksuaalineuvoja
Docrates Syöpäsairaala
sini.johansson@docrates.com
puh. 050 5001841

Lue uusimpia tiedotteita

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Lue lisää

PODCAST: Kiltti syöpä, vai onko? – Mitä aikuisen miehen on hyvä tietää eturauhassyövästä

Jos tietosi eturauhassyövästä ovat hataralla pohjalla, et ole yksin! Miten eturauhassyöpä voi oireilla? Mikä tavallista miestä syövässä pelottaa? Mitä päässä...

Lue lisää

PODCAST: Vesi ei lennä kuten ennen – Pitääkö virtsaamisvaivoista olla huolissaan?

Miksi öisin pitää rampata vessassa? Miksi PSA on tärkeä kirjainyhdistelmä ja mitä se kertoo eturauhasen voinnista? Miksi professorimme kannattaa kohtuutta...

Lue lisää

PODCAST: Rauhallista mutta ihan hyvää – Millaista on aikuisen miehen seksielämä?

Puhutaan seksuaalisuudesta! Harri keskustelee professori Timon, eturauhassyöpäpotilas Mikaelin ja tavismies Tonin kanssa halusta, erektiosta, potenssin menettämisen pelosta ja kypsän miehen...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
 • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
 • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16