Seksuaalineuvonta syöpään sairastuneen tukena

Syöpä ja sen eri hoitomuodot aiheuttavat usein muutoksia seksuaalisuuteen. Docrates Syöpäsairaalassa pääset seksuaalineuvojalle yksin tai yhdessä kumppanisi kanssa.

Syöpä ja sen erilaiset hoitomuodot aiheuttavat usein muutoksia seksuaalisuuteen ja siten myös ihmissuhteeseen. Seksuaalisuus on osa ihmisen kokonaisuutta, ja jokainen meistä kokee seksuaalisuuden omalla tavallaan. Kokemisen tapa vaihtelee luonnollisesti eri elämänvaiheissa ja tilanteissa. Kaikilla on oikeus toiveidensa mukaiseen seksuaalisuuteen. Seksi ja rakastelu ovat tärkeitä, mutta seksuaalisuus on myös läheisyyttä, hellimistä, rakastamista ja rakastetuksi tulemista.

Syöpä ei poista ihmisen seksuaalisuutta, mutta saattaa lamauttaa sen joksikin aikaa. Syöpään sairastuminen muuttaa seksuaalisuutta sekä henkisesti että kehollisesti. Seksuaalisen halun puute on normaali ilmiö sairastumisen alkuvaiheessa, syöpähoitojen aikana sekä niiden jälkeen.

Syöpään sairastuneen haluttomuutta voivat aiheuttaa:

 • sairaudesta johtuva kriisi
 • masennus
 • rankat hoidot, jotka kuluttavat potilaan voimavaroja. Esimerkiksi säde- ja sytostaattihoidot voivat aiheuttaa väsymystä ja huonovointisuutta
 • hormonihoidot voivat joskus johtaa täydelliseen haluttomuuteen ja myös impotenssiin niin kauan kuin hormonihoidot jatkuvat
 • toiminnalliset ongelmat esim. yhdyntäkipu tai kiihottumisvaikeus
 • minäkuvan muuttuminen
 • vaikeudet parisuhteessa
 • seksuaalisuuden menettämisen pelko tai pelko rakastelun epäonnistumisesta
 • leikkauksesta toipuminen

Seksuaalinen kanssakäyminen on parisuhteessa tärkeä asia. Keskustele peloistasi ja tunteistasi kumppanisi kanssa. Kunnioittakaa toistenne mielipiteitä, ja tukekaa toisianne vaikean elämäntilanteen ylitse. Ajan kuluessa sairauteen sopeutuu ja haluttomuus usein hellittää. Jos haluttomuus kestää pitempään tai hiertää parisuhdetta, asia kannattaa ottaa puheeksi hoitavan lääkärin tai hoitajan kanssa.

Gynekologinen syöpä ja seksuaalisuus

Haluttomuus ei välttämättä ole elimellistä, vaan se voi liittyä siihen, että nainen kokee kyvyttömyyttä joka johtaa haluttomuuteen. Monet lääkehoidot sekä lantion alueen sädehoito aiheuttavat emättimen limakalvojen kuivumista, tuntopuutoksia emättimen alueella tai emättimen ahtautumista. Kuivuminen hankaloittaa yhdyntää ja aiheuttaa kipua. Emättimen limakalvot voidaan liukastaa liukuvoiteilla. Voiteeksi käy mikä tahansa haju- ja väriaineeton perusvoide tai öljy. Hyviä öljyjä ovat Ceridal ja erityisesti Ceramed. Naisilla kyvyttömyys liittyy usein emättimen limakalvomuutoksiin, yhdyntäkipuun ja yhdyntävaikeuteen. Intiimiöljyn käyttö siten, että seksissä korostuu hyväily pelkkään yhdyntään tähtäävän toiminnan sijasta, on avain  onnistumiseen. Paikallinen estrogeenivoide parantaa ohenneita, kuivia ja ärtyneitä emättimen limakalvoja. Keskustele lääkärisi kanssa ennen estrogeenivoiteen käyttöä, jos sairastat rintasyöpää. Estrogeenivoidetta saa apteekista myös ilman reseptiä.

Eturauhassyöpä ja seksuaalisuus

Syövän hoito voi aiheuttaa miehille eriasteisia erektiovaikeuksia. Ongelmat voivat johtua esim. sairauden aiheuttamasta kriisistä tai hormonitasojen muutoksista. Miehillä haluttomuus liittyy usein potenssin heikkenemiseen. Potenssivaivat voivat olla hallitseva oire niillä potilailla, joille on tehty eturauhasen leikkaus, riippuen siitä ovatko hermot vaurioituneet. Potenssin menetys voi olla täydellistä ja pysyvää. Haluttomuus voi olla myös ikään liittyvää ja siten normaalia, jos testosteronitaso on pikkuhiljaa laskenut. Keskustele asiasta avoimesti kumppanisi kanssa. Toisinaan pelkkä puhuminen auttaa. Välttäkää yhdyntäkeskeisiä suorituspaineita ja keskittykää läheisyyteen. Jos potenssihäiriölle ei ole elimellistä syytä, erektiokyky palaa ennalleen sairastumisesta johtuvan kriisin helpottuessa. Erektiohäiriötä voidaan hoitaa myös lääkkein.

Jo vuosien ajan miehet ovat valinneet eturauhassyövän hoidoksi mieluummin sädehoidon kuin leikkauksen, koska seksuaalisuuden säilyminen on koettu tärkeäksi asiaksi. Viimeisempien tutkimusten mukaan sädehoidon tuloksetkin ovat paremmat kuin leikkauksella, erityisesti aggressiivisten syöpien hoidossa.

Sädehoito voi joskus aiheuttaa kudoksissa arpeutumista ja genitaalialueen verenkierron heikentymistä. Tällöin verenkiertoa lisäävät hoidot, kuten lääkitys, saattavat parantaa potenssia ja haluja merkittävästi. Perinteinen kemiallinen kastraatio sammuttaa kivesten testosteronituotannon kokonaan niin kauan kuin pistoksia jatketaan. Tämä hoitomuoto johtaa yleensä ennen pitkään täydelliseen kyvyttömyyteen ja haluttomuuteen. Jos kemiallinen kastraatiohoito ei ole pysyvä, halut ja kyvyt voivat palautua. Tablettihormonihoito ei kuitenkaan välttämättä vie libidoa, eikä yhdyntäkykyäkään, vaan suuri osa miehistä kykenee jatkamaan seksuaalielämäänsä enemmän tai vähemmän normaalisti jos hormonihoidoksi valitaan bikalutamidi. Lääkäri valitsee hormonihoidon ehkäistäkseen syövän kasvua ja leviämistä. Keskustele lääkärisi kanssa eri vaihtoehdoista.

Varaa aika.

Seksuaalineuvontaa syöpään sairastuneelle

Tarve tai toive puhua omasta seksuaalisuudesta voi tulla esille missä elämänvaiheessa tahansa. Docrates Syöpäsairaalassa on mahdollisuus päästä seksuaalineuvojan vastaanotolle yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Tule keskustelemaan seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Voit soittaa suoraan seksuaalineuvojallemme tai pyytää ajanvarauksesta hoitohenkilökuntaa tekemään tapaamispyynnön.

Sini Johansson
Seksuaalineuvoja
Docrates Syöpäsairaala
sini.johansson@docrates.com
puh. 050 5001841
Ajanvaraus 010 773 2000

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 07.09.2020

Docrates Syöpäsairaalaan huipputeknologiaa edustava PET-TT-laite

Docrates Syöpäsairaalaan on asennettu Suomessa vielä harvinainen, uuden sukupolven PET-TT-kuvantamisen laite. Uusi laite tarjoaa aiempaa tarkempia kuvia, lyhyempiä kuvausaikoja sekä...

Lue lisää
Julkaistu: 01.09.2020

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen eturauhassyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää
Julkaistu: 28.08.2020

Voidaanko kohdunkaulan syöpä hävittää maailmasta?

Tie kohdunkaulan syövän hävittämiseen on rokottaminen, kirjoittaa naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen onkologian erikoislääkäri, prof., Johanna Mäenpää.

Lue lisää
Julkaistu: 26.08.2020

Mies – Näin pidät eturauhasestasi huolta

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Myös muut eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä. Lue, miten voit pitää...

Lue lisää
Katso lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
 • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
 • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16