Hypofraktioitu stereotaktinen sädehoito (engl. Stereotactic body radiation therapy – SBRT) on yksi uusimmista ulkoisista sädehoitotekniikoista. Sillä voidaan antaa kasvaimien sädehoitoa suurina annoksina. Tarkkuutensa ja tehokkuutensa ansiosta tätä sädehoitomuotoa sanotaan myös sädekirurgiaksi.

Toisin kuin perinteisessä sädehoidossa, hypofraktioitua sädehoitoa annetaan vain 1–5 annosta. Sädehoitospesialisti määrittää fraktioiden tarkan määrän, sädehoitoannoksen ja hoidon jaksotuksen. Täytyy muistaa, että tämä sädehoitomuoto ei sovi kaikkiin tapauksiin. SBRT-sädehoitoa voidaan käyttää muun muassa eturauhassyövän ja rintasyövän tiettyjen vaiheiden hoidossa sekä aivo-, maksa- ja keuhkosyöpien pesäkkeisiin.

SBRT-sädehoito vaatii erityisen tarkkaa sädehoitoannosten laskentaa. Docrates Syöpäsairaalassa potilaalle tehdään ennen sädehoidon suunnittelua PET-TT- ja magneettikuvaukset, joiden avulla lääkärit saavat perusteellisen käsityksen kasvaimen sijainnista ja rakenteesta. Sen jälkeen sairaalafyysikot ja sädehoitospesialistit määrittävät yhdessä potilaalle parhaan mahdollisen sädehoitomuodon ja laativat sädehoitosuunnitelman. SBRT-sädehoito on nykyaikainen ja tehokas sädehoitomuoto, jonka sivuvaikutukset ovat vähäiset ja hoitojakso lyhytkestoinen. Yleensä potilas ei SBRT-sädehoidon jälkeen tarvitse pitkää toipumista, vaan tavalliseen elämänrytmiin voi palata heti.

 

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta

Ajanvaraus

010 773 2000

ma-to 8-18, pe 8-16

Yhteydenottopyyntö