Tarkkuutensa ja tehokkuutensa ansiosta hypofraktioitua stereotaktista sädehoitoa sanotaan myös sädekirurgiaksi (SRS, Stereotactic Radiation Surgery). Useampiin hoitokertoihin jaettuna stereotaktisesta sädehoidosta käytetään nimitystä SBRT (Stereotactic Body Radiation Therapy) ja SRT (Stereotactic Radiation Therapy) riippuen hoitoalueesta (keho, aivot).
Toisin kuin perinteisessä sädehoidossa, hypofraktioitua sädehoitoa annetaan vain 1–5 hoitokertaa. Yhdellä hoitokerralla annettu sädehoitoannos voi olla 8 – 24 Gy hoitokohteesta ja –kerroista riippuen, kun tavanomaisessa sädehoidossa annos on tyypillisesti 1,8 – 2 Gy. Sädehoidon erikoislääkäri määrittää fraktioiden tarkan määrän, sädehoitoannoksen ja hoidon jaksotuksen.
Stereotaktista sädehoitoa voidaan käyttää muun muassa eturauhassyövän ja rintasyövän tiettyjen vaiheiden hoidossa sekä aivo-, maksa- ja keuhkosyöpien pesäkkeisiin. Kaikkiin syöpätapauksiin tämä sädehoitomuoto ei kuitenkaan sovi.
Stereotaktinen sädehoito vaatii erityisen tarkkaa sädehoitoannosten laskentaa. Docrates Syöpäsairaalassa potilaalle tehdään ennen sädehoidon suunnittelua PET-TT- ja magneettikuvaukset, joiden avulla lääkärit saavat perusteellisen käsityksen kasvaimen sijainnista ja rakenteesta. Tämän jälkeen sairaalafyysikot ja sädehoitospesialistit määrittävät potilaalle yhdessä parhaan mahdollisen sädehoitomuodon ja laativat sädehoitosuunnitelman.
Stereotaktinen sädehoito on nykyaikainen ja tehokas sädehoitomuoto, jonka sivuvaikutukset ovat vähäiset ja hoitojakso lyhytkestoinen. Yleensä potilas ei tarvitse hoidon jälkeen pitkää toipumista, vaan tavalliseen elämänrytmiin voi palata heti.