PSA-testi eturauhassyövän varhaisessa toteamisessa

Jos syöpäriskisi askarruttaa, Docrates Syöpäsairaala tarjoaa mahdollisuuden syövän varhaistoteamisen palveluihin. Eturauhassyövän varhaisessa toteamisessa hyödynnetään PSA-testiä. PSA-testillä voidaan havaita oireetonkin eturauhassyöpä heti varhaisvaiheessa.

Docrates Syöpäsairaala suosittaa miehille PSA-mittausta pääasiassa 45 ikävuodesta eteenpäin kahden vuoden välein. Jos lähisuvussa on ollut syöpää, testaus ja seuranta kannattaa aloittaa jo aiemmin.  Seuraamalla PSA:n kehitystä pidemmällä aikavälillä lääkäri pystyy tekemään syövän mahdollisuudesta paremman arvion kuin pelkän yksittäisen mittauskerran perusteella ja arvioimaan onko jatkotutkimuksiin aihetta. Docrateen suositus PSA:n säännölliseen mittaamiseen perustuu kansainvälisiin eturauhassyövän varhaisen havaitsemisen periaatteisiin.

Tarvittaessa nopeasti eturauhassyöpään perehtyneen lääkärin vastaanotolle

PSA-testin tulokset eivät aina ole yksiselitteisiä. Viitearvoja korkeampi kokonais-PSA-arvo ei aina tarkoita syöpää, eikä matala PSA-arvo toisaalta välttämättä kokonaan poissulje syövän mahdollisuutta. Erikoislääkärimme ja sairaanhoitajamme ovat näiden asioiden erikoisosaajia ja tottuneet ratkomaan yhdessä potilaan kanssa erilaisia eturauhasvaivoihin ja syöpäepäilyihin liittyviä asioita. Lue lisää PSA-arvosta ja testauksesta.

Mikäli PSA-arvon perusteella herää syöpäepäily, kokonaisuutta arvioitaessa erikoislääkärin vastaanotto on tärkeä osa tutkimuksia. Jos lääkärin vastaanotolle ja jatkotutkimuksille on tarvetta, ne järjestyvät Docrates Syöpäsairaalassa kätevästi saman katon alla. Tutkimuksen jälkeen asiakas saa halutessaan kutsun myös seurantatutkimuksiin tulevina vuosina.

Saapuminen ja valmistautuminen PSA-testiin

Pyydämme sinua tilaamaan ja maksamaan testin etukäteen verkkokaupassamme.

Kun olet maksanut testin, muista tämän jälkeen myös käydä rekisteröitymässä Kaiku Health-palveluumme, jossa pyydämme sinua täyttämään esitietokysymykset. Tämä nopeuttaa asiointiasi paikan päällä. Myös valmistautumisohjeet ja tutkimuksen vastaukset saat Kaiku Health-digikanavamme kautta.

PSA-verikoetta varten ei tarvitse syömättä. Seksuaalista kanssakäymistä ja voimakasta lantion alueelle kohdistuvaa fyysistä rasitusta (esim. pyöräily) tulisi välttää 48 tuntia ennen PSA-mittausta.

Tilattuasi PSA-testin voit tulla laboratorioomme ilman lähetettä ja ajanvarausta ma-pe klo 8-14. Laboratorion osoite on: Saukonpaadenranta 2 B, 2.krs.

Maksa PSA-testi

PSA-laboratoriotutkimuksen hinta on 69 €.

  • Palvelu sisältää PSA-arvon mittaamisen laboratoriokokeella (verikoe) ja testivastauksen.
  • Sinun tulee ennen testiä täyttää Docrateen Kaiku Health –palvelussa esitietolomake. Kaiku Health –palvelusta löydät myös ohjeistuksen näytteenotosta ja infokirje PSA-arvon mittaamisesta ja PSA-arvon tulkinnasta.
  • Lisäksi hoitajamme ohjelmoi seuraavan testikutsun Kaikuun, jotta saat seuraavan testikutsun seurantaan sovittuna aikana.
  • Jos PSA-arvosi on yli oman ikäisen viitearvon, tai tulokset sitä muuten vaativat, hoitajamme soittaa sinulle, ja voitte sopia jatkosta.
  • Mikäli haluat kysyä tuloksista, voit laittaa Kaiku Health -palvelumme kautta yhteydenottopyynnön hoitajalle

Lue lisää aiheesta

Hyvä, paha PSA – Kannattaako testaaminen?

PSA-testauksella on hyvät ja huonot puolensa. Yhteiskunta ei järjestä laajamittaista eturauhassyövän seulontaa, mutta kannattaisiko PSA-testissä silti käydä?

Lue lisää

Mies – Näin pidät eturauhasestasi huolta

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Myös muut eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä. Lue, miten voit pitää...

Lue lisää

Eturauhassyöpään sairastunut Risto Laitinen valitsi leikkauksen sijaan sädehoidon

Entinen aktiiviurheilija, automaatioinsinööri Risto Laitinen tukee muita eturauhassyöpään sairastuneita, jotta heillä olisi kaikki tarvittava tieto sairauden voittamiseksi.

Lue lisää

Eturauhaseen tarvitsee kajota yhä vähemmän – Eturauhassyövän diagnostiikka mullistui

Eturauhassyövän hoito on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana huimasti. Docrates Syöpäsairaalassa edistykselliset hoidot nousevatkin usein ansaittuun keskiöön, mutta myös eturauhassyövän uudella,...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16