Skip to content
Avaa sivuvalikko

Miten sädehoitolaite toimii?

Docrates Syöpäsairaalassa on ulkoista sädehoitoa varten kaksi Varian -lineaarikiihdytintä, joissa on integroituna kartiokeila-TT-kuvauksen mahdollistavat röntgenkuvauslaitteet ja AlignRT-pintakohdistusjärjestelmä.

Lineaarikiihdyttimillä tuotetaan elektroni- ja fotonisäteilyä, jotka kohdennetaan potilaaseen tarkasti etukäteen tehdyn 3D-annossuunnitelman mukaisesti. Fotonisäteily on paremman läpäisykykynsä vuoksi huomattavasti elektronisäteilyä monikäyttöisempää. Fotonisäteilyksi kutsutaan suurienergistä röntgensäteilyä ja sen syntymekanismi muistuttaakin perinteistä röntgenputkea.

Elektronitykissä lämmittämällä irrotetut elektronit vedetään korkeajännitteen avulla kiihdytysputkeen. Klystronin tuottama mikroaaltokenttä kiihdyttää elektronit 2 metrin mittaisessa vaakasuorassa putkessa lähes valon nopeuteen. Noin millimetrin levyinen korkeaenerginen elektronikeila taivutetaan kääntömagneettien avulla 270o alaspäin ja suunnataan raskasmetallikohtioon.


Video: Docrates Syöpäsairaalan fyysikko Timo Kiljunen kertoo syövän sädehoidosta

Elektronien vuorovaikuttaessa kohtion kanssa, niiden energia laskee ja syntyy jarrutus- eli röntgensäteilyä (fotonisäteilyä), jonka keskimääräiset energiat ovat valinnan mukaan 6 MeV, 10 MeV tai 15 MeV. Fotonisäteilyn annosnopeus säteilykeilan keskellä on 2-8 Gy/min (tyypillisesti käytetään 4-6 Gy/min, VMAT RapidArc-hoitotekniikassa annosnopeus vaihtelee). Stereotaktisessa sädehoidoissa käytetään ns. Flattening-Filter-Free (FFF) –tekniikkaa (ei tasaussuodatinta), jonka avulla annosnopeus voi olla jopa 24 Gy/min mahdollistaen nopean korkea-annoksisen sädehoidon. Elektronisäteilyä saadaan, kun jätetään raskasmetallikohtio välistä pois. Elektronikeilojen hoitoenergiat ovat 4-16 MeV.


Video: Katso kuinka Docrates Syöpäsairaalan VMAT-Rapid Arc sädehoitolaite toimii

Kapeaa elektronikeilaa tai hajaantunutta fotonikeilaa ei vielä voida kohdistaa potilaaseen, vaan ne on tasoitettava. Elektronikeila levitetään sirontafolioiden avulla ja rajataan kiihdyttimen päähän kiinnitettävillä elektroniapplikaattoreilla ja hoitokohteen muodon mukaisesti valetuilla elektronisuojilla (lyijy, Woodin metalli). Fotonikeila tasoitetaan tasoitussuodattimella, jonka jälkeen se rajataan karkeasti x- ja y –suunnan keilanrajaimilla. Lopulta fotonikeila rajataan millimetrin tarkasti moniliuskarajoittimella. Säteilykeilassa kiinteästi olevan ns. monitorikammion (ionisaatiokammio) avulla tarkkaillaan laitteen tuottamaa annosnopeutta, annosta ja keilan symmetriaa. Hoitoannokset annostellaan monitorikammion mukaisina ns. monitoriyksikköinä (MU, 100 MU = 1 Gy). Monitorikammion toimintaa valvotaan säännöllisesti mittauksin erilaisten ionisaatio- ja puolijohdeilmaisimien avulla.

varian-clinac-ix-lineaarikiihdytin

Lue uusimpia tiedotteita

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Lue lisää

Avoin webinaari: Suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta 12.3.2024 klo 17

Lämpimästi tervetuloa avoimelle luennolle tiistaina 12.3. klo 17-18.30, jonka teemana on suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta.

Docrateen uudet työvaatteet parantavat työviihtyvyyttä ja potilasturvallisuutta

Docrates Syöpäsairaala yhdisti voimansa Medantan, terveydenhuollon työvaatteiden edelläkävijän, kanssa luodakseen henkilöstölleen entistä toimivamman työvaatemalliston. Yhteistyön tavoitteena oli parantaa työviihtyvyyttä mukavien...

Uudet haastattelumenetelmät auttavat syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan haastavan elämäntilanteen käsittelyssä

Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella 17.2.2024 väitellyt DI Riikka Talsi on kehittänyt uusia haastattelumenetelmiä tukemaan syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan sairauden ja sen...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16