Skip to content
Avaa sivuvalikko

SPECT-TT syövän diagnostiikassa ja hoidossa

SPECT-TT:n tavallisimpia käyttökohteita ovat luuston gammakuvaus, vartijaimusolmuketutkimus, ejektiofraktiotutkimus sekä kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen diagnostiikka.

SPECT eli yksifotoniemissiotomografia-laitteen gammakameran avulla voidaan seurata radioaktiivisen isotoopin kertymistä ja puoliintumista elimistössä. Kameran kiertoliike pystyy muodostamaan kolmiulotteisen kuvan halutusta kohteesta.  SPECT-kuvaus yhdistetään usein esimerkiksi tietokonetomografiaan, jolloin anatominen kuvaus saa kolmiulotteisen tarkkuuden.

Tavallisimpia SPECT-TT:n käyttökohteita

Luuston gammakuvaus

Tällä kuvauksella voidaan selvittää onko syöpä lähettänyt etäispesäkkeitä luustoon. Joissakin tapauksissa voidaan myös seurata luustoon hakeutuneen syövän hoitojen vastetta.

Vartijaimusolmuketutkimus

Tällä kuvauksella etsitään imusolmukkeita, joiden kautta kasvainten seudun imunestekierto kulkeutuu. Mikäli kasvain lähettää etäpesäkkeitä, tapahtuu se ensimmäiseksi juuri näihin imusolmukkeisiin. Havaitut vartijaimusolmukkeet poistetaan ja tutkitaan leikkauksen aikana. Mikäli niistä ei löydy tautia, voidaan muut alueella olevat imusolmukkeet jättää poistamatta ja selvitä pienemmällä leikkauksella. Jos imusolmukkeissa sen sijaan todetaan kasvainsoluja, poistetaan alueelta yleensä kaikki imusolmukkeet. Tämä tutkimus kuuluu osana rintasyövän leikkausta edeltävään diagnostiikkaan.

Ejektiofraktiotutkimus

Tässä tutkimuksessa potilaan verenkiertoon ruiskutetaan tinayhdistettä, joka hakeutuu punasoluihin. Kun laskimonsisäisesti annetaan lisäksi radioaktiivista isotooppia, se hakeutuu tinayhdisteeseen leimaten punasolut. Samaan aikaan iholle kiinnitetyt elektrodit seuraavat sydämen sykettä, jolloin on mahdollista saada tietoa sydämen vasemman kammion toiminnasta, jonka seuraaminen on tärkeää monien syöpähoitojen yhteydessä.

Kilpirauhasen diagnostiikka

Kilpirauhasen isotooppidiagnostiikka perustuu kilpirauhasen joditarpeeseen osana kilpirauhashormonisynteesiä. Näin ollen radioaktiivista jodia voidaan käyttää kilpirauhastautien diagnostiikkaan, jossa tavallisimmat tutkimukset liittyvät kilpirauhasen syövän levinneisyyden selvittelyyn ja kilpirauhasen liikatoiminnan määrän tutkimiseen. Käytettävissä on kaksi eri jodin isotooppia (I-123 ja I-131). Kuvaustekniikka riippuu kuvauksen aiheesta. Lisänä voidaan eräissä tapauksissa käyttää kilpirauhasen toimintaa tehostavaa hormonia (rTSH) kuvaustulosten parantamiseksi.

Lisäkilpirauhasen diagnostiikka

Lisäkilpirauhasen diagnostiikka perustuu aineeseen, joka hakeutuu sekä kilpirauhaseen että lisäkilpirauhasiin. Merkkiaineen poistuminen on kilpirauhasesta nopeampaa, joten sarjakuvantamisen avulla voidaan etsiä lisäkilpirauhasiin liittyviä toiminnallisia poikkeavuuksia.

Laitteisto

Käytössämme on Siemens Symbia T2 SPECT-TT-laite.

Laitteiston tekniset tiedot

  • Siemens Symbia T2 SPECT/TT
  • SPECT -gammakuvauslaitteisto, jossa on lisäksi 2-leikkeinen kerroskuvauslaitteisto
  • 70 cm kuvausaukko
  • Monipuoliset kuva-analyysiohjelmistot syövän diagnostiikkaan ja funktionaalisiin tutkimuksiin
  • Matalaenergia- ja korkeaenergiakollimaattorit
  • DICOM -liityntä Docrateen PACS -arkistoon

Lue uusimpia tiedotteita

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Lue lisää

Avoin webinaari: Suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta 12.3.2024 klo 17

Lämpimästi tervetuloa avoimelle luennolle tiistaina 12.3. klo 17-18.30, jonka teemana on suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta.

Docrateen uudet työvaatteet parantavat työviihtyvyyttä ja potilasturvallisuutta

Docrates Syöpäsairaala yhdisti voimansa Medantan, terveydenhuollon työvaatteiden edelläkävijän, kanssa luodakseen henkilöstölleen entistä toimivamman työvaatemalliston. Yhteistyön tavoitteena oli parantaa työviihtyvyyttä mukavien...

Uudet haastattelumenetelmät auttavat syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan haastavan elämäntilanteen käsittelyssä

Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella 17.2.2024 väitellyt DI Riikka Talsi on kehittänyt uusia haastattelumenetelmiä tukemaan syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan sairauden ja sen...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16