Sappirakon ja sappitiehyiden syövät ovat verrattain harvinaisia. Sappirakkosyöpä on sappirakosta lähtevä syöpäsairaus. Naisten sairastuvuus on noin 1,5-kertainen miesten sairastuvuuteen verrattuna. Sappitiehyiden syöpä eli kolangiokarsinooma syntyy maksan sisällä tai maksan ulkopuolella oleviin sapenjohtimiin.

Riski sairastua

Sappikivitauti lisää sappirakon syövän riskiä, ja sappirakon poisto on näin ollen ehkäisevä toimi. Sappirakon syövistä suuri osa todetaan sappikivileikkauksen yhteydessä sivulöydöksenä. Lihavuus suurentaa sappirakon syövän vaaraa. Myös naissukupuoli kasvattaa sairastumisvaaraa. Kolangiokarsinooman riski kohoaa huomattavasti, jos sappitiet ovat kroonisesti tulehtuneet joko autoimmuunisairauden tai infektion vuoksi (jälkimmäinen on Suomessa harvinaista).

Oireet

Keltaisuus, kipu, kuume, pahoinvointi ja oksentaminen voivat lukeutua sen oireisiin, mutta ne kertovat useimmiten jo pitkälle edenneestä syövästä. Jotkut oireista voivat johtua kasvaimen aiheuttamasta sappiteiden tukkeumasta (keltaisuus, kutina) tai olla yleisoireita (laihtuminen, ruokahaluttomuus, väsymys). Sappiteiden autoimmuunisairaus voi löytyä joskus terveystarkastuksen yhteydessä kohonneiden maksa-arvojen ansiosta tai muun autoimmuunisairauden (kuten haavainen paksusuolentulehdus) tutkimusten yhteydessä.

Diagnosointi

Sappirakon syöpää ei voida todeta pelkästään laboratoriotutkimusten perusteella eikä tavanomaisista röntgentutkimuksista ei ole juuri apua itse sappirakkosyövän diagnostiikassa. Toistuvat ja hankalahoitoiset sappirakon tulehdukset saattavat olla merkki sappirakon kasvaimesta. Kaikututkimuksessa tai tietokonekuvauksessa voi näkyä paksuuntunut sappirakon seinämä ja/tai suurentuneita imusolmukkeita. Erottaminen sappirakon tulehdusmuutoksista voi olla hankalaa.

Syövän levinneisyyden selvittelyssä kaikukuvausta ja tietokonetomografiaa käytetään usein toisiaan täydentävinä tutkimuksina. Sappiteiden syövän diagnostiikassa sappiteiden varjoainekuvaus on useimmiten tarpeen. Nykyään se tehdään useimmiten pohjukaissuolen tähystyksen avulla (ERC-tutkimus). Myös magneettikuvauslaitteella tehtävä magneettikolangiopankreatografia (MRCP) osoittaa hyvin sappitietukoksen ja kertoo tukoksen sijainnin.

Hoito

Sappirakon syövän hoito on leikkaushoito, jossa poistetaan sappirakko ja usein myös paikalliset imusolmukkeet ja ympäröivää maksakudosta. Maksan sisäisten sappiteiden syövässä leikkaus tehdään aina jos mahdollista mutta syöpä on usein todettaessa levinnyt leikkaushoidon ulottumattomiin. Maksan ulkopuolisten sappiteiden syövän leikkaus muistuttaa haimasyöpäleikkausta, jossa joudutaan poistamaan sappitiet, sappirakko, osa haimasta ja pohjukaissuoli sekä ympäristön imusolmukkeita. Leikkaus johtaa paranemiseen vain, jos syöpäkasvain saadaan leikattua pois ympäröivää tervettä kudosta myöten, mikä on haastavaa erityisesti maksan kyseessä ollen.

Sappirakon- ja sappiteiden syövät ovat vaihtelevalla tavalla herkkiä solunsalpaajahoidolle. Myös niiden luonnollinen kasvunopeus vaihtelee paljon. Osassa tapauksista solunsalpaajahoidon teho on hyvä ja pitkäkestoinen, jolloin ne voivat pidentää elinaikaa huomattavasti.

Sappirakon ja sappitiehyiden syövän hoito Docrates Syöpäsairaalassa

Sappirakon ja sappitiehyiden syövän perehtynyt hoitotiimimme tarjoaa syöpäpotilaalle yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen diagnostiikan ja hoidon. Hoidamme potilaita uusimpien kansainvälisten ja kotimaisten hoitosuositusten mukaisesti.

Hoitotiimissämme on useita erikoislääkäreitä, mukaan lukien onkologit, isotooppilääkäri, kirurgit, radiologi, gastroenterologit ja patologit sekä hoitajat, jotka kaikki ovat kokeneita sappirakon ja sappitiehyiden syövän hoidon asiantuntijoita. Moniammatillinen hoitotiimi tekee tiivistä yhteistyötä tarkan diagnoosin eteen ja parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman laatimiseksi. Meillä on mahdollisuus osallistua kliinisiin lääketutkimuksiin ja tarjoamme myös tukipalveluja kuten fysio- ja ravitsemusterapiaa.

Jos teillä tai läheisellänne on todettu tai epäily sappirakon tai sappitiehyiden syövästä, syövänhoidon kokeneet asiantuntijamme tarjoavat parasta mahdollista sekä viiveetöntä syövänhoitoa. Docrateen erikoislääkärin voi tulla ilman lähetettä. Hoitotiimillämme on vuosien kokemus syövänhoidosta ja omistautunut asenne työhönsä. Ystävällinen henkilöstömme ymmärtää syöpään liittyvän pelkoja ja huolia ja antaa tukea heti ensi kontaktista lähtien.

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta

Ajanvaraus

010 773 2000

ma-to 8-18, pe 8-16

Yhteydenottopyyntö