Rintasyövän lääkehoito

Docrateen lääkärit antavat rintasyöpäleikkauksen jälkeen suosituksen tarvittavasta lääkehoidosta. Suositus on yksilöllinen ja perustuu viimeisimpään tutkimustietoon sekä kansallisiin ja kansainvälisiin hoitosuosituksiin. Rintasyövän lääkehoitoon sisältyy tapauksesta riippuen solunsalpaajahoitoja eli sytostaattihoitoja ja/tai endokriinisiä hoitoja (hormonihoito) sekä mahdollisesti biologisia lääkkeitä.

HER-2 –positiivisessa rintasyövässä liitännäishoitona käytetään solunsalpaajien ohessa tratsusumabi-lääkettä joko suonensisäisesti tai ihonalaisesti.

Solunsalpaajahoito koostuu yleensä kuudesta kolmen viikon välein annettavasta suonensisäisestä lääkehoitokerrasta. Endokriinisiä hoitoja kutsutaan usein hormonihoidoiksi. Endokriinisen hoidon tavoitteena on estää naishormonin vaikutukset mahdollisiin hormoniriippuvaisiin syöpäsoluihin. Hormonihoito otetaan tablettimuodossa päivittäin yleensä 5 vuoden ajan. Lääkehoitoihin liittyy vaihtelevasti haittavaikutuksia, joiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kiinnitämme erityistä huomiota.

Geenitestin avulla rintasyöpää voidaan hoitaa täsmällisemmin ja säästyen rankalta sytostaattihoidolta

Vain alle kolmasosa varhaisen vaiheen rintasyöpäpotilaista tarvitsee leikkauksen jälkeen kemoterapiaa eli solunsalpaajahoitoa. Syöpäkasvaimesta otettavan Oncotype DX -testin avulla voidaan selvittää, ketkä eivät tarvitse solunsalpaajahoitoja. Docrates Syöpäsairaalassa hyödynnetään tarvittaessa Oncotype DX-testiä, jos lääkäri yhdessä potilaan kanssa arvioi sen tarpeelliseksi. Docrateella testiä tarjotaan potilaalle, kun hänen tiedetään kuuluvan ryhmään, jossa solunsalpaajahoidon hyödystä ei ole varmuutta. Lue lisää aiheesta.

Docrates Syöpäsairaalassa lääkehoidon ylilääkärinä toimii kokenut onkologi Tuomo Alanko.

Rintasyövän sädehoito

Säästävän leikkauksen jälkeen rinta sädehoidetaan käytännössä aina. Rintasyövän sädehoito vähentää merkittävästi syövän paikallisuusiutumia ja lisää elinaikaa. Rinnan lisäksi suositellaan myös kainalon ja soliskuoppa-alueen sädettämistä, mikäli poistetuista imusolmukkeista löytyy syöpäsoluja. Leikkauksen jälkeen adjuvantti- eli lisähoitona annettavan rintasyövän sädehoidon kesto on yleensä 4-6 viikkoa. Hoito annetaan viitenä päivänä viikossa, kerralla kokonaisuudessaan noin 15 minuuttia.

Yhdistämällä tarkkojen kuvantamistutkimusten antama informaatio nykyaikaisiin ja tarkkoihin sädehoitolaitteisiin voidaan hoidon haitat minimoida ja kasvain saa siitä huolimatta entistä suuremman säteilyannoksen. Rintasyövän sädehoidon suunnittelu on Docrates Syöpäsairaalassa aina lääkärin, röntgenhoitajan ja sairaalafyysikon aktiivista tiimityötä.

Rintasyövän levinneisyystutkimukset

Mikäli rintasyövän biologisten ominaisuuksien ja ns. riskitekijöiden perusteella arvioidaan, että syöpä voisi olla levinnyt eli metastasoitunut, tehdään ennen lopullista hoitopäätöstä tarkat levinneisyystutkimukset. Lue levinneen rintasyövän hoidosta täältä.

 

Rintasyöpä, toteaminen ja hoito – asiantuntijavideo


Katso video: Sädehoidon erikoislääkäri Leila Vaalavirta ja Laser Tilkan kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Tiina Jahkola kertovat rintasyövän hoidosta.

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16