Rintasyövän ennuste on hyvä, kun jäljille päästään ajoissa – Näin se onnistuu parhaiten

Kategoriat: Artikkelit
Mitä aiemmin rintasyöpä löydetään, sitä todennäköisempää on, ettei syöpä ole ehtinyt levitä ja sitä parempi on ennuste. Varhain löydetty rintasyöpä on myös kevyempi hoitaa. Rintojen tutkimiseen on useita tapoja. Lue mitä voit tehdä, jotta syöpä löytyisi ajoissa.

Tutki ja tunne omat rintasi

Tutkimalla rintasi säännöllisesti opit tuntemaan omat rintasi ja tunnistamaan mahdolliset muutokset herkemmin. Tunnustelu kannattaa tehdä kerran kuukaudessa heti kuukautisten jälkeen. Ohjeet rintojen omatarkkailuun löydät tämän artikkelin alaosasta.

Reagoi oireisiin ajoissa

Kaikki epämääräiset muutokset ja tuntemukset rinnoissa tai kainaloissa on hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Kyseessä voi olla myös hyvälaatuinen muutos, kuten nesterakkula eli kysta, mutta tilanne kannattaa aina tarkistuttaa asiantuntijan luona. Epämääräisiä, reagointia vaativia oireita ovat ainakin:

 • Kyhmy tai patti rinnassa tai kainalossa
 • Rinnan kipu tai turvotus
 • Rinnan ihomuutokset, kuten nännin tai rinnan ihon vetäytyminen
 • Nännistä erittyvä kirkas tai verinen neste

Käy seulonnoissa

Suurin osa paikallisista rintasyövistä löytyy oireettomina, minkä vuoksi kansallisen seulontaohjelman piiriin kuuluvien onkin ensiarvoisen tärkeää käydä heille tarkoitetuissa säännöllisissä tarkastuksissa. Riski sairastua rintasyöpään kasvaa iän myötä, minkä vuoksi kansallinen seulonta koskee Suomessa 50-69 –vuotiaita naisia. Kutsu seulontoihin tulee kahden vuoden välein.

Tunne riskitekijäsi

Rintasyöpää esiintyy myös seulontaikää nuoremmilla ja vanhemmilla naisilla. Myös mies voi sairastua rintasyöpään, joskin se on harvinaista. Esimerkiksi sukualttius on syy käydä tutkimuksissa jo aiemmin kuin seulontakutsu tulee.

Eri menetelmät rintojen tutkimisessa

Rintojen kliiniseen tutkimiseen löytyy useita vaihtoehtoja. Eri tutkimusmenetelmiä käytetään toisiaan täydentäen. Varhaisdiagnostiikassa käytetään yleensä magneettitutkimusta, mammografiaa ja ultraääntä.

Rintojen magneettitutkimus

Magneettitutkimus on herkin tutkimusmenetelmä rintasyövän toteamisessa. Magneettitutkimuksessa voidaan nähdä pesäkkeitä, joita ei havaittaisi pelkässä mammografiassa. Se on myös turvallinen, sillä siitä ei tule säderasitusta kuten mammografiasta. Magneettitutkimusta voidaan tarvittaessa täydentää mammografia-  ja ultraäänitutkimuksella. Oireettomien naisten rintasyövän varhaisdiagnostiikkaan Docrates Syöpäsairaalassa suosittelemme ensisijaiseksi tutkimusmenetelmäksi magneettitutkimusta.

Rintojen magneettitutkimus soveltuu rintasyöpäriskin seuraamiseen mammografian sijaan tai rinnalla erityisesti:

 • Niille nuorille naisille, joilla ajatellaan olevan perinnöllinen riski rintasyövästä (esimerkiksi suvussa rinta- tai munasarjasyöpää tai todettu geenimutaatio, esim. BRCA1 tai BRCA2).
 • Naisille, joiden rinnat ovat tiiviit.
 • Kaikille yli 40-vuotiaille naisille vuosittain ja yli 50-vuotiaille naisille joka toinen vuosi julkista seulontaa täydentäen.
 • Jos taustalla on aiemmin epämiellyttäväksi koettu mammografia.

Tomosynteesi eli 3D mammografia

Mammografia on yleisin menetelmä rintasyövän diagnostiikassa. Mammografia perustuu röntgensäteisiin. Väestöseulonnoissa mammografia on ensisijaisesti käytettävä menetelmä.

Docrates Syöpäsairaala käyttää mammografiatutkimuksissa edistyksellistä, uuden sukupolven 3D-mammografialaitetta eli tomosynteesiä. Perinteiseen mammografiaan verrattuna 3D-mammografian etu on sen tarkkuus, minkä ansiosta kasvaimet on mahdollista tunnistaa entistäkin pienempinä ja täten aiemmin. Tämä puolestaan edesauttaa syövästä selviämistä. Mitä isompana kasvain sen sijaan löydetään, sitä todennäköisempää on, että syöpä on ehtinyt levitä rinnan ulkopuolelle, jolloin ennuste on huonompi.

3D-mammografian avulla syöpäkasvaimet on mahdollista löytää paremmin myös tiiviistä rinnoista, joissa sidekudosta ja/tai rauhaskudosta on tavallista enemmän. Perinteisessä mammografiassa tiiviiden rintojen muutokset näkyvät normaalia huonommin.

Ultraääni ja neulanäyte

Ultraäänitutkimus perustuu kaikutekniikkaan, jossa kuvan muodostamiseen käytetään ääniaaltoja. Ultraääni on potilaalle säteilyvapaa, vaaraton ja vaivaton menetelmä. Ultraääni täydentää mammografiaa ja magneettitutkimusta.

Rintojen ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää rinnassa olevan muutoksen, esimerkiksi kyhmyn, luonnetta tarkemmin. Reaaliaikainen ultraäänikuva palvelee myös neulanohjausmenetelmänä rintojen neulanäytteen ottamisessa. Neulanäyte eli biopsia tehdään yleensä aina, jos muissa tutkimuksissa havaittu löydös on epäilyttävä.

Askarruttaako oma rintasyöpäriski? Docrates tarjoaa rintasyövän varhaisen toteamisen palveluja yksityisesti

Docrates tarjoaa syövän varhaisen toteamisen palveluja. Näillä varhaisen toteamisen tutkimuksilla voit keventää huoltasi esimerkiksi, jos suvussasi esiintyy syöpää, tai et kuulu joukkoseulonnan piiriin ikäsi vuoksi.

Syöpälääkärin riskikartoitus tai suoraan tutkimukseen

Mikäli olet epävarma siitä, onko sinulla suurentunut riski sairastua rintasyöpään tai siitä, mikä tutkimus olisi kohdallasi tarpeen, voit selvittää syöpälääkärimme avulla omat riskitekijäsi varaamalla ajan Docrateen syöpälääkärin riskikartoitukseen. Käynti riskikartoituksessa auttaa ymmärtämään paremmin, mikä on oma riski sairastua, ja mitkä ovat mahdolliset ja suositeltavat tutkimusvaihtoehdot, ja saat myös seurantasuunnitelman.

Voit myös varata ajan suoraan esimerkiksi magneettitutkimukseen.

Lue lisää varhaisen toteamisen palveluista ja varaa aika

Ohjeet rintojen omatarkkailuun:

Tilaa uutiskirje ja pysy ajan tasalla uusimmista syöpähoidoista.

Haluatko ajankohtaista tietoa syövänhoidosta? Tilaa maksuton uutiskirjeemme!

Tilaa tästä

Lue lisää

/

Miksi hoitaa rintasyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen rintasyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, uusimpien ja yksilöllisten diagnostiikka- ja hoitomenetelmien sekä sinun hoitoosi ja hyvinvointiisi sitoutuneen ja...

Lue lisää
/

Rintasyövästä toipunut Jaana: Docrateella korostuu elämänlaadun merkitys, täällä ei hoideta tilastoja

Istumme Jaana Nurmen kanssa Arabianrannan asukastalo Bokvillanissa vapaaehtoisvoimin pyörivän Kaffilan sohvalla. Aurinko valaisee huoneen, joka on aikanaan toiminut Arabian tehtaanjohtajan...

Lue lisää
/

Kokenut mammografialääkäri: ”Olisin tyytyväinen, jos yhtäkään rintaa ei tarvitsisi enää poistaa”

Rintasyövän diagnostiikan parissa pitkän uran tehnyt Matti Kestilä tekee töitä, jotta rintasyövät löydettäisiin tarpeeksi ajoissa. Menetelmät tähän ovat olemassa. Työuupumuksen...

Lue lisää
/

Miksi magneettikuvauksesta on hyötyä, kun epäillään rintasyöpää?

Mammografia on yleisin rintasyövän seulontaan ja varhaisdiagnostiikkaan käytetty tutkimusmenetelmä. Joissakin tilanteissa ensisijaiseksi menetelmäksi voidaan kuitenkin suositella magneettikuvausta.

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
 • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
 • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16