Skip to content

Miksi magneettikuvauksesta on hyötyä, kun epäillään rintasyöpää?

11.3.2019 Kategoriat: Artikkelit
Mammografia on yleisin rintasyövän seulontaan ja varhaisdiagnostiikkaan käytetty tutkimusmenetelmä. Joissakin tilanteissa ensisijaiseksi menetelmäksi voidaan kuitenkin suositella magneettikuvausta.

Tärkeimmät keinot rintasyövän varhaiseen löytämiseen ovat mammografia ja ultraäänitutkimus. Ne olisi Docrates Syöpäsairaalassa toimivan mammografialääkäri Matti Kestilän mukaan hyvä tehdä yhdessä, sillä vain jompaakumpaa käyttämällä osa rintasyövistä jää aina huomaamatta.

– Eri kuvantamismenetelmillä saadaan erilaista tietoa rinnan kudosrakenteista. Mikäli rinnat ovat hyvin tiivisrakenteiset, ei pelkkä mammografia ole kovinkaan tehokas rintasyövän poissulkemisessa. Näissä tapauksissa ultraäänitutkimus on hyvin tärkeä lisä, Kestilä tähdentää.

– Jos puolestaan alle 50-vuotiailla naisilla käytetään pelkkää ultraääntä, etenkin rauhastiehyen sisäiset syöpäkasvaimet jäävät usein näkymättä, hän jatkaa.

Kestilän mukaan röntgenhoitajilta ja -lääkäreiltä rintojen tutkiminen niin mammografialla, ultraäänellä kuin magneettikuvauksellakin vaatii sekä käsityötaitoja että hyvää hahmotuskykyä.

Docrates Syöpäsairaalassa rintasyöpäseulontoja suositellaan kaikille 40–74 –vuotiaille naisille 18-24 kuukauden välein. Jos geenivirheen perusteella rintasyövän riski on huomattavasti suurempi (geenivirheet BRCA1 ja BRCA2), on vuosittainen rintojen kuvaus hyvä aloittaa Docrateen syöpätautien erikoislääkäri Tom Wiklundin mukaan jo 25-vuotiaana.

– Jos riski on kohtalaisesti suurentunut, säännöllinen seulonta kannattaa aloittaa 5 vuotta ennen nuorimman sukulaisen rintasyöpään sairastumista, kuitenkin viimeistään 40-vuotiaana, Wiklund sanoo.

Magneettikuvauksen avulla tarkempi diagnoosi ja parempi hoito

Mammografiaa ja ultraääntä vielä tarkempi rintojen tutkimusmenetelmä on magneettikuvaus. Se tehdään Docrates Syöpäsairaalassa tyypillisimmin sen jälkeen, kun ultraääniohjauksessa otetussa kudosnäytteessä on havaittu syöpää. Kudosnäyte otetaan mammografiassa ja/tai ultraäänessä nähdyn poikkeavan löydöksen perusteella.

Magneettikuvauksen avulla on mahdollista löytää syöpäpesäkkeitä, joita mammografia ja ultraäänitutkimus eivät ole paljastaneet. Lisäksi sen avulla saadaan lisätietoa mahdollisen syövän koosta ja paikallisesta levinneisyydestä. Näiden tietojen valossa rintasyöpä pystytään hoitamaan paremmin heti.

– Kokemuksemme mukaan rintojen magneettitutkimus paljastaa useilta potilailta arvioitua laajemman tai useampipesäkkeisen rintasyövän. Siten ilman leikkausta edeltävää magneettitutkimusta monille leikatuista jäisi rintaan syöpäpesäkkeitä ja moni nainen joutuisi uusintaleikkaukseen, sanoo Docrateen rintasyöpäkirurgi Jari Viinikainen.

– Leikkaavana kirurgina pystyn valmistautumaan toimenpiteeseen huolellisesti, kun tiedän tarkalleen, minkä kokoinen ja laatuinen kasvain rinnassa on ja onko toisessakin rinnassa leikattavaa, Viinikainen toteaa.

Joissakin tilanteissa magneettitutkimus on perusteltua tehdä seulonnoissa ja rintasyöpäepäilyissä suoraan mammografian ja ultraäänitutkimuksen sijasta. Tällaisia tilanteita ovat perinnöllisen rintasyövän riskialttius, tiivis rintakudos, joissain tapauksissa kookkaat rinnat sekä aiemmin epämiellyttävänä koettu mammografia.

Magneettikuvantamisessa Docrates Syöpäsairaala hyödyntää uuden sukupolven kolmen teslan magneettilaitetta, jonka kuvantamisvoima tuo lisätarkkuutta erityisesti rintasyöpää diagnosoitaessa.


Mistä tiedän ovatko rintani tiiviit tai onko minulla perinnöllinen riski sairastua rintasyöpään?

Mitä tarkoittaa tiivis rinta?

Rintakudos on tiivistä, kun siinä on tavallista runsaammin sidekudosta ja/tai rauhaskudosta. Usein rinnassa on runsaasti rasvaa, joka on mammografiassa “läpinäkyvää”.

Mistä tiedän ovatko rintani tiiviit?

Tämä tiedetään ensimmäisen mammografiakuvauksen jälkeen.

Miksi muutokset näkyvät tiiviissä rinnoissa mammografiassa huonommin?

Syövät ovat usein kudostiivistymiä, jotka eivät tiiviin kudoksen seassa mammografiassa ole havaittavissa.

Onko rintasyövän riskini suurempi, jos rintani ovat tiiviit tai kookkaat?

Rinnan koko ei korreloi rintasyöpäriskin kanssa. Äärimmäisen tiiviin rinnan omaavilla naisilla on suurempi riski sairastua rintasyöpään kuin täysin rasvoittuneen rintarakenteen omaavilla.

Mistä tiedän, onko minulla perinnöllinen riski sairastua rintasyöpään?

Jos lähisuvussa on lukuisia nuorehkoja rintasyöpä- ja/tai munasarjasyöpäpotilaita, saattaa riskisi olla perinnöllinen.

Miten voin testata perinnöllisen rintasyövän riskini?

Jos epäilykset kaihertavat mieltä ja viitteitä perinnöllisestä rintasyövästä lähisuvusta löytyy, voidaan Docrates Syöpäsairaalassa selvittää perinnöllisen rintasyövän riskiä. Järkevä aloitustapa on pohtia suvun syöpätapauksia yhdessä perinnöllisyyslääkärimme kanssa. Jos tilanne tuntuu viittaavan mahdolliseen periytyvään rintasyöpäriskiin, suositellaan geenitestiä, jolla periytyvyyttä voidaan selvittää. Lue lisää perinnöllisen rintasyövän tutkimuksista täältä.


 

Lue uusimpia tiedotteita

Henkilöstön innostus ja omistautuneisuus näkyy – Docrates sai Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen jo 6. kertaa

Docrates Syöpäsairaalamme sai erinomaiset tulokset vuoden henkilöstötutkimuksessa ja yrityksemme on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista. Henkilöstön kokonaistyytyväisyys nousi vuonna 2024 ennätyksellisen...

Lue lisää

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Avoin webinaari: Suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta 12.3.2024 klo 17

Lämpimästi tervetuloa avoimelle luennolle tiistaina 12.3. klo 17-18.30, jonka teemana on suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta.

Docrateen uudet työvaatteet parantavat työviihtyvyyttä ja potilasturvallisuutta

Docrates Syöpäsairaala yhdisti voimansa Medantan, terveydenhuollon työvaatteiden edelläkävijän, kanssa luodakseen henkilöstölleen entistä toimivamman työvaatemalliston. Yhteistyön tavoitteena oli parantaa työviihtyvyyttä mukavien...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16