Skip to content
Avaa sivuvalikko

3D mammografia ja ultraääni

Docrates Syöpäsairaalalla on käytössä uuden sukupolven mammografialaite, joka mahdollistaa myös 3D mammografiakuvantamisen eli tomosynteesin. Kokeneet rintasyövän diagnostiikan ammattilaisemme varmistavat käyntisi sujuvuuden ja tarkat tutkimukset. Tutustu, ja varaa aika jo tänään.

Mammografia, rintojen ultraääni ja tarvittaessa ultraäänen yhteydessä otettava neulanäyte ovat rintasyöpää epäiltäessä tyypillisiä diagnostisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimukset määräytyvät lääkärin harkinnan mukaan yksilöllisesti jokaiselle potilaalle. Mikäli ultraäänitutkimuksessa havaitaan epäilyttäviä muutoksia, voidaan samalla ottaa imusolmukkeista neulanäytteitä. Mikäli rinnasta löytyy syöpään viittaavia piirteitä, tehdään täydentävänä jatkotutkimuksena usein magneettitutkimus (MRI), joka on rintasyövän tutkimusmenetelmistä herkin.

3D kuvantamisen eli tomosynteesin käyttö mammografiassa

Mammografia on rintojen röntgenkuvaus, jonka avulla on mahdollista löytää rintasyöpä jo varhaisessa vaiheessa. Docrates Syöpäsairaalan mammografialaitteisto edustaa edistyksellistä uuden sukupolven teknologiaa, jonka avulla rinnasta voidaan tarvittaessa -lääkärin niin määrätessä – tehdä perinteisen mammografiatutkimuksen lisäksi myös 3D- eli tomosynteesikuvaus. Jokaisen potilaan kohdalla tomosynteesin hyödyntämisen tarve määritellään yksilöllisesti. Perinteisessä mammografiatutkimuksessa rinnat kuvataan vähintään kahdesta suunnasta. 3D-kuvantamisessa rinnasta otetaan useita kuvia eri kuvakulmista.

3D tekniikan avulla on mahdollista saada kasvaimesta aikaisempaa tarkempaa tietoa – ja varhaisemmassa vaiheessa – esimerkiksi, jos rintojen rauhasskudos on erityisen tiivistä. Kun syöpä löydetään varhain, on todennäköisempää, ettei se ole ehtinyt levitä rinnan ulkopuolelle, jolloin ennuste on parempi. Edellytykset säästävään rintasyöpäleikkaukseen ovat myös paremmat, kun kyseessä on pieni kasvain.

Docrateen mammografialaitteessa on lisäksi rinnan mukaan muotoillut puristuslevyt, minkä ansiosta tutkimus on monelle potilaalle miellyttävämpi. Kokeneet röntgenhoitajamme valitsevat potilaalle parhaiten sopivan puristuslevyn.

Tomosynteesi verrattuna perinteiseen mammografia-ultraäänitutkimukseen ei aina välttämättä anna merkittävästi parempaa tietoa, ja lisäksi tomosynteesin sädeannos on hieman perinteistä mammografiaa suurempi, joten lääkärimme arvioi tomonsynteesin hyödyntämisen tarpeen aina potilaskohtaisesti.

Docrates Syöpäsairaalassa sinua palvelee kokenut ja ystävällinen tiimi

Docrates Syöpäsairaalassa mammografiatutkimuksia tekevät kokeneet radiologit Matti Kestilä ja Riitta Korpisaari. Tiimiin kuuluu myös ammattitaitoinen röntgenhoitaja.

Matti Kestilä

Matti Kestilä on suosittu ja pidetty mammografialääkäri, jonka vastaanotoilla välittyy aito välittäminen potilaista. Hänen erityisosaamista ovat mm. mammografia, rintojen ultraääni- ja magneettitutkimukset sekä ohut- ja paksuneulanäytteiden otto rinnoista. Kestilä on tehnyt uransa aikana 140 000 kliinistä mammografiaa, 60 000 seulontamammografiaa ja yli 1300 rintojen magneettitutkimusta.

Matti Kestilä

Riitta Korpisaari

Riitta Korpisaarella on yli 10 vuoden kokemus mammografioista, rintojen ultraäänitutkimuksista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä kuten paksuneulabiopsioista. Valmistuttuaan radiologian erikoislääkäriksi hän on työskennellyt muun muassa Syöpätautien osaamiskeskuksessa. Korpisaari suhtautuu potilaisiin empaattisesti ja työskentelee periksiantamatta potilaiden puolesta.

 

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Kuvauksessa sinulla on vastassa ammattitaitoinen tiimi, joten voit tulla paikan päälle turvallisin mielin. Ystävällinen henkilökuntamme ymmärtää mahdollisia huoliasi ja pelkojasi, ja osaa ottaa sinut ja tilanteesi huomioon.

Mammografiatutkimuksen suorittaa röntgenhoitaja, joka ohjeistaa sinua selvästi koko kuvauksen ajan. Tämän jälkeen radiologi tulkitsee kuvat ja tekee myös ultraäänitutkimuksen, joka täydentää mammografiaa. Vain jompaakumpaa menetelmää käyttämällä osa rintasyövistä voi jäädä huomaamatta.

Mikäli mammografiassa ja/tai ultraäänessä todetaan epäilyttäviä muutoksia, otetaan löydöksistä ultraääniohjatusti kudosnäytteet. Mahdollinen rintasyöpädiagnoosi varmistuu vasta, kun patologi on tutkinut näytteet. Mikäli kyseessä on rintasyöpä, suositellaan lisäksi rintojen magneettitutkimusta, jonka herkkyyden avulla saatetaan löytää syöpäpesäkkeitä, joita mammografia ja ultraääni eivät ole paljastaneet. Syövän tarkka paikallistaminen on tärkeää yksilöllistä hoitoa suunniteltaessa.

Kaikki tarvittavat lisätutkimukset järjestyvät nopeasti saman katon alla Docrates Syöpäsairaalassa.

Miten varaan ajan?

Voit varata ajan Docrates Syöpäsairaalaan mammografiaan soittamalla ajanvaraukseemme numeroon 010 773 2000 tai MyDocrates -verkkopalvelussamme. Pääset mammografiaan tarvittaessa myös ilman lähetettä. Lääkäri arvioi tällöin tilanteesi paikan päällä. Mikäli ultraäänelle ja/tai mammografialle on tarve, lääkärimme kirjoittaa lähetteen ja tutkimukset tehdään heti.

MyDocrates -verkkopalveluun

Mammografian hinta

Mammografian ja ultraäänen hinta on yhteensä 303 €–338 €. Lisäksi laskutamme poliklinikkamaksun 32 €. Ilman lähetettä tulevilta potilailta perimme lääkärin arvioinnista ja lähetteestä 47 €.

Saapuminen mammografiaan

Mammografiatutkimukset tehdään Docrates Syöpäsairaalassa osoitteessa C-siipi, Länsisatamankatu 16, 3. kerros. Ilmoittautuminen ja kassa ovat heti C-siiven sisääntuloaulassa.

Muut huomioitavat asiat

  • Jos olet käynyt mammografiakuvauksessa aikaisemmin, radiologimme vertaa mielellään aiemman tutkimuksen kuvia uusiin löytääkseen vähäisetkin muutokset.
  • Jos olet käynyt hiljattain mammografiassa ilman ultraäänitutkimusta voidaan sairaalassamme tehdä myös pelkkä ultraääni täydentävänä tutkimuksena.
  • Mikäli haluat, että radiologi vertaa aiemmin otettuja kuvia uusiin tai toivot ultraäänitutkimusta aiemman tehdyn mammografian lisäksi, tuo ystävällisesti vanhat mammografiakuvat mukanasi CD-ROM:lla tutkimukseen tullessasi.

Docrates Syöpäsairaala osaksi Mehiläistä

Syöpäsairauksien diagnostiikkaan, hoitoon sekä seurantaan erikoistunut Docrates Syöpäsairaala liittyy osaksi Mehiläistä 16.5.2024 allekirjoitetulla yrityskaupalla. Docrateen toiminnan vahva kehittäminen ja korkealaatuisten...

Lue lisää

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Luomihoitajan luomitarkastukseen vaivattomasti

Luomitarkastuksessa kokenut sairaanhoitajamme tarkastaa luomet ja ihon sekä ohjaa tarvittaessa luomenpoistoon. Voit varata ajan ilman lähetettä.

Lupaavia alustavia hoitotuloksia munuaissyövän stereotaktisesta sädehoidosta

Suomessa todetaan vuosittain noin 1 000 uutta munuaissyöpää. Näistä jopa puolet löytyy sattumalta muiden syiden vuoksi tehdyissä vatsan alueen kuvauksissa....

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16