Mammografia

Docrates Syöpäsairaala käyttää tutkimuksissa edistyksellistä, uuden sukupolven 3D-mammografialaitetta eli tomosynteesiä.

Mikä tomosynteesi on?

Tomosynteesi on niin sanottu uuden sukupolven 3D-mammografia. Kyseessä on röntgenkuvaus, jonka avulla selvitellään rinnan rakennetta ja pyritään löytämään mahdolliset hoitoa vaativat muutokset. Perinteiseen mammografiaan verrattuna 3D-mammografian etu on sen tarkkuus, minkä ansiosta kasvaimet on mahdollista löytää entistäkin varhaisemmassa vaiheessa. Kun syöpä löydetään varhain, on todennäköisempää, ettei se ole ehtinyt levitä rinnan ulkopuolelle, jolloin ennuste on parempi. Edellytykset säästävään rintasyöpäleikkaukseen ovat myös paremmat, kun kyseessä on pieni kasvain.

3D-mammografian avulla syöpäkasvaimet on mahdollista löytää paremmin myös tiiviistä rinnoista, joissa sidekudosta ja/tai rauhaskudosta on tavallista enemmän. Perinteisessä mammografiassa tiiviiden rintojen muutokset näkyvät normaalia huonommin.

Uudessa laitteessa on lisäksi rinnan mukaan muotoillut puristuslevyt, minkä ansiosta tutkimus on monelle potilaalle miellyttävämpi.

Tomosynteesilaitteen tuottama säteilyannos on sama kuin perinteisessä mammografiassa.

Docrates Syöpäsairaalassa sinua palvelee kokenut ja ystävällinen tiimi

Docrates Syöpäsairaalassa mammografiatutkimuksia tekevät kokeneet radiologit Matti Kestilä ja Riitta Korpisaari. Tiimiin kuuluu myös ammattitaitoinen röntgenhoitaja.

Matti Kestilä

 

Matti Kestilä

Matti Kestilä on suosittu ja pidetty mammografialääkäri, jonka vastaanotoilla välittyy aito välittäminen potilaista. Hänen erityisosaamista ovat mm. mammografia, rintojen ultraääni- ja magneettitutkimukset sekä ohut- ja paksuneulanäytteiden otto rinnoista. Kestilä on tehnyt uransa aikana 140 000 kliinistä mammografiaa, 60 000 seulontamammografiaa ja yli 1300 rintojen magneettitutkimusta.

 

Riitta Korpisaari

 

Darja Krauz

Riitta Korpisaarella on yli 10 vuoden kokemus mammografioista, rintojen ultraäänitutkimuksista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä kuten paksuneulabiopsioista. Valmistuttuaan radiologian erikoislääkäriksi hän on työskennellyt muun muassa Syöpätautien osaamiskeskuksessa. Korpisaari suhtautuu potilaisiin empaattisesti ja työskentelee periksiantamatta potilaiden puolesta.

 

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Kuvauksessa sinulla on vastassa ammattitaitoinen tiimi, joten voit tulla paikan päälle turvallisin mielin. Ystävällinen henkilökuntamme ymmärtää mahdollisia huoliasi ja pelkojasi, ja osaa ottaa sinut ja tilanteesi huomioon.

3D-mammografiatutkimuksen suorittaa röntgenhoitaja, joka ohjeistaa sinua selvästi koko kuvauksen ajan. Tämän jälkeen radiologi tulkitsee kuvat ja tekee myös ultraäänitutkimuksen, joka täydentää mammografiaa. Vain jompaakumpaa menetelmää käyttämällä osa rintasyövistä jää aina huomaamatta.

Mikäli mammografiassa ja/tai ultraäänessä todetaan epäilyttäviä muutoksia, otetaan löydöksistä ultraääniohjatusti kudosnäytteet. Mahdollinen rintasyöpädiagnoosi varmistuu vasta, kun patologi on tutkinut näytteet. Mikäli kyseessä on rintasyöpä, suositellaan lisäksi rintojen magneettitutkimusta, jonka herkkyyden avulla saatetaan löytää syöpäpesäkkeitä, joita mammografia ja ultraääni eivät ole paljastaneet. Syövän tarkka paikallistaminen on tärkeää yksilöllistä hoitoa suunniteltaessa.

Kaikki tarvittavat lisätutkimukset järjestyvät nopeasti saman katon alla Docrates Syöpäsairaalassa.

Miten varaan ajan?

Voit varata ajan Docrates Syöpäsairaalaan mammografiaan verkosta tai soittamalla ajanvaraukseen numeroon 010 773 2000. Pääset mammografiaan tarvittaessa myös ilman lähetettä. Lääkäri arvioi tällöin tilanteesi paikan päällä. Mikäli ultraäänelle ja/tai mammografialle on tarve, lääkärimme kirjoittaa lähetteen ja tutkimukset tehdään heti.

Varaa aika verkossa

3D-mammografian hinta

Mammografian ja ultraäänen hinta on yhteensä 239 € (+ poliklinikkamaksu 28 €). Ilman lähetettä tulevilta potilailta perimme lääkärin arvioinnista ja lähetteestä 40 €.

Saapuminen mammografiaan

Mammografiatutkimukset tehdään Docrates Syöpäsairaalassa osoitteessa Saukonpaadenranta 2, Helsinki. Ilmoittautuminen ja kassa ovat heti sisääntuloaulasta vasemmalla, ja itse mammografiatoiminta 3. kerroksessa sisääntuloaulasta oikealle.

Muut huomioitavat asiat

  • Jos olet käynyt mammografiakuvauksessa aikaisemmin, radiologimme vertaa mielellään aiemman tutkimuksen kuvia uusiin löytääkseen vähäisetkin muutokset.
  • Jos olet käynyt hiljattain mammografiassa ilman ultraäänitutkimusta voidaan sairaalassamme tehdä myös pelkkä ultraääni täydentävänä tutkimuksena.
  • Mikäli haluat, että radiologi vertaa aiemmin otettuja kuvia uusiin tai toivot ultraäänitutkimusta aiemman tehdyn mammografian lisäksi, tuo ystävällisesti vanhat mammografiakuvat mukanasi CD-ROM:lla tutkimukseen tullessasi.

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 14.10.2020

Mitä hyötyä on geenitiedosta? (Rinnakkain-lehti 03/2020)

Katsomalla geeneihin voimme ennaltaehkäistä rintasyöpää, löytää syövän ajoissa, välttää turhia syöpähoitoja sekä hakea hoitoa, joka sopii juuri tietylle potilaalle.

Lue lisää
Julkaistu: 14.10.2020

Syöpä ja koronavirus – Usein kysyttyä

Uskaltaako sairaalaan lähteä? Jatkuvatko hoitoni? Kokosimme yhteen yleisimmät huolenaiheet ja vastaukset niihin.

Lue lisää
Julkaistu: 09.10.2020

Miksi hoitaa rintasyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen rintasyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, uusimpien ja yksilöllisten diagnostiikka- ja hoitomenetelmien sekä sinun hoitoosi ja hyvinvointiisi sitoutuneen ja...

Lue lisää
Julkaistu: 06.10.2020

Hyvä, paha PSA – Kannattaako testaaminen?

PSA-testauksella on hyvät ja huonot puolensa. Yhteiskunta ei järjestä laajamittaista eturauhassyövän seulontaa, mutta kannattaisiko PSA-testissä silti käydä?

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16