Mammografia on rintojen röntgenkuvaus. Sen avulla tutkitaan rinnan sisäisiä muutoksia kuten mahdollisia kasvaimia ja muita kudosmuutoksia.

Mammografiassa rinnat kuvataan yleensä kahdesta tai kolmesta suunnasta. Jos olet ollut mammografiakuvauksessa aikaisemmin, radiologi vertaa vanhaa mammografiakuvaa uuteen mahdollisten muutosten havaitsemiseksi tutkimusten välillä.

Docrates Syöpäsairaalan asiakkaat käyvät mammografiassa esimerkiksi samassa talossa sijaitsevassa UltraRöntgenissä kokeneen radiologi Matti Kestilän tutkittavana. Ammattitaitoinen röntgenhoitaja kuvaa rinnat, ja radiologi tulkitsee kuvat saman tien ja tekee ultraäänitutkimuksen. Jos olet jo käynyt mammografiassa, mutta ultraääntä ei ole vielä tehty, teemme sen sairaalassamme. Tämä yhdistelmätutkimus löytää rintasyövän herkemmin kuin pelkkä mammografia.

Radiologinen tutkimus (mammografia ja/tai ultraääni) ei yksin riitä vahvistamaan rintasyövän diagnoosia. Jos radiologisessa tutkimuksessa löytyy jotain epäilyttävää otetaan ultraääniohjauksessa neulanäyte. Jos löytyy syöpään viittaavaa, tehdään usein rintojen magneettitutkimus, joka voi löytää pesäkkeitä sieltä, mistä mammografia tai ultraääni ei niitä näytä.

Rintasyövän seulonta

Rintasyövän kansallisella seulontatutkimuksella pyritään havaitsemaan rintasyöpä aikaisemmin kuin ilman rintasyöpäseulontaa pystyttäisiin. Suomessa noin 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan rintasyövän seulontaan kahden vuoden välein. Rintasyöpäseulonnan menetelmänä käytetään mammografiaa.

Mammografiaa suositellaan naisille noin parin vuoden välein viimeistään 50 vuoden iästä alkaen. Jotkut suositukset suosittelevat seulontatutkimusten käynnistämistä jo 40 vuotiaana, ja naisilla joiden riski sairastua rintasyöpään on suurentunut (esim. rintasyöpää lähisuvussa tai aikaisemmin annettu sädehoito) rintojen kuvantamista mammografialla tai magneettitutkimuksella suositellaan tätäkin nuoremmalla iällä. Mammografia voidaan yhdistää ultraäänitutkimukseen. Magneettitutkimus voi myös olla vaihtoehto mammografialle, erityisesti kun naisen rinnat ovat tiiviit.

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16