3D mammografia ja ultraääni

Docrates Syöpäsairaalalla on käytössä uuden sukupolven mammografialaite, joka mahdollistaa myös 3D mammografiakuvantamisen eli tomosynteesin. Kokeneet rintasyövän diagnostiikan ammattilaisemme varmistavat käyntisi sujuvuuden ja tarkat tutkimukset. Tutustu, ja varaa aika jo tänään.

Mammografia, rintojen ultraääni ja tarvittaessa ultraäänen yhteydessä otettava neulanäyte ovat rintasyöpää epäiltäessä tyypillisiä diagnostisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimukset määräytyvät lääkärin harkinnan mukaan yksilöllisesti jokaiselle potilaalle. Mikäli ultraäänitutkimuksessa havaitaan epäilyttäviä muutoksia, voidaan samalla ottaa imusolmukkeista neulanäytteitä. Mikäli rinnasta löytyy syöpään viittaavia piirteitä, tehdään täydentävänä jatkotutkimuksena usein magneettitutkimus (MRI), joka on rintasyövän tutkimusmenetelmistä herkin.

3D kuvantamisen eli tomosynteesin käyttö mammografiassa

Mammografia on rintojen röntgenkuvaus, jonka avulla on mahdollista löytää rintasyöpä jo varhaisessa vaiheessa. Docrates Syöpäsairaalan mammografialaitteisto edustaa edistyksellistä uuden sukupolven teknologiaa, jonka avulla rinnasta voidaan tarvittaessa -lääkärin niin määrätessä – tehdä perinteisen mammografiatutkimuksen lisäksi myös 3D- eli tomosynteesikuvaus. Jokaisen potilaan kohdalla tomosynteesin hyödyntämisen tarve määritellään yksilöllisesti. Perinteisessä mammografiatutkimuksessa rinnat kuvataan vähintään kahdesta suunnasta. 3D-kuvantamisessa rinnasta otetaan useita kuvia eri kuvakulmista.

3D tekniikan avulla on mahdollista saada kasvaimesta aikaisempaa tarkempaa tietoa – ja varhaisemmassa vaiheessa – esimerkiksi, jos rintojen rauhasskudos on erityisen tiivistä. Kun syöpä löydetään varhain, on todennäköisempää, ettei se ole ehtinyt levitä rinnan ulkopuolelle, jolloin ennuste on parempi. Edellytykset säästävään rintasyöpäleikkaukseen ovat myös paremmat, kun kyseessä on pieni kasvain.

Docrateen mammografialaitteessa on lisäksi rinnan mukaan muotoillut puristuslevyt, minkä ansiosta tutkimus on monelle potilaalle miellyttävämpi. Kokeneet röntgenhoitajamme valitsevat potilaalle parhaiten sopivan puristuslevyn.

Tomosynteesi verrattuna perinteiseen mammografia-ultraäänitutkimukseen ei aina välttämättä anna merkittävästi parempaa tietoa, ja lisäksi tomosynteesin sädeannos on hieman perinteistä mammografiaa suurempi, joten lääkärimme arvioi tomonsynteesin hyödyntämisen tarpeen aina potilaskohtaisesti.

Docrates Syöpäsairaalassa sinua palvelee kokenut ja ystävällinen tiimi

Docrates Syöpäsairaalassa mammografiatutkimuksia tekevät kokeneet radiologit Matti Kestilä ja Riitta Korpisaari. Tiimiin kuuluu myös ammattitaitoinen röntgenhoitaja.

Matti Kestilä

Matti Kestilä

Matti Kestilä on suosittu ja pidetty mammografialääkäri, jonka vastaanotoilla välittyy aito välittäminen potilaista. Hänen erityisosaamista ovat mm. mammografia, rintojen ultraääni- ja magneettitutkimukset sekä ohut- ja paksuneulanäytteiden otto rinnoista. Kestilä on tehnyt uransa aikana 140 000 kliinistä mammografiaa, 60 000 seulontamammografiaa ja yli 1300 rintojen magneettitutkimusta.

 

Riitta Korpisaari

 

Riitta Korpisaarella on yli 10 vuoden kokemus mammografioista, rintojen ultraäänitutkimuksista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä kuten paksuneulabiopsioista. Valmistuttuaan radiologian erikoislääkäriksi hän on työskennellyt muun muassa Syöpätautien osaamiskeskuksessa. Korpisaari suhtautuu potilaisiin empaattisesti ja työskentelee periksiantamatta potilaiden puolesta.

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Kuvauksessa sinulla on vastassa ammattitaitoinen tiimi, joten voit tulla paikan päälle turvallisin mielin. Ystävällinen henkilökuntamme ymmärtää mahdollisia huoliasi ja pelkojasi, ja osaa ottaa sinut ja tilanteesi huomioon.

Mammografiatutkimuksen suorittaa röntgenhoitaja, joka ohjeistaa sinua selvästi koko kuvauksen ajan. Tämän jälkeen radiologi tulkitsee kuvat ja tekee myös ultraäänitutkimuksen, joka täydentää mammografiaa. Vain jompaakumpaa menetelmää käyttämällä osa rintasyövistä voi jäädä huomaamatta.

Mikäli mammografiassa ja/tai ultraäänessä todetaan epäilyttäviä muutoksia, otetaan löydöksistä ultraääniohjatusti kudosnäytteet. Mahdollinen rintasyöpädiagnoosi varmistuu vasta, kun patologi on tutkinut näytteet. Mikäli kyseessä on rintasyöpä, suositellaan lisäksi rintojen magneettitutkimusta, jonka herkkyyden avulla saatetaan löytää syöpäpesäkkeitä, joita mammografia ja ultraääni eivät ole paljastaneet. Syövän tarkka paikallistaminen on tärkeää yksilöllistä hoitoa suunniteltaessa.

Kaikki tarvittavat lisätutkimukset järjestyvät nopeasti saman katon alla Docrates Syöpäsairaalassa.

Miten varaan ajan?

Voit varata ajan Docrates Syöpäsairaalaan mammografiaan soittamalla ajanvaraukseemme numeroon 010 773 2000 tai MyDocrates -verkkopalvelussamme. Pääset mammografiaan tarvittaessa myös ilman lähetettä. Lääkäri arvioi tällöin tilanteesi paikan päällä. Mikäli ultraäänelle ja/tai mammografialle on tarve, lääkärimme kirjoittaa lähetteen ja tutkimukset tehdään heti.

MyDocrates -verkkopalveluun

Mammografian hinta

Mammografian ja ultraäänen hinta on yhteensä 292 € – 325 €. Lisäksi laskutamme poliklinikkamaksun 31 €. Ilman lähetettä tulevilta potilailta perimme lääkärin arvioinnista ja lähetteestä 45 €.

Saapuminen mammografiaan

Mammografiatutkimukset tehdään Docrates Syöpäsairaalassa osoitteessa Saukonpaadenranta 2, Helsinki. Ilmoittautuminen ja kassa ovat heti sisääntuloaulasta vasemmalla, ja itse mammografiatoiminta 3. kerroksessa sisääntuloaulasta oikealle.

Muut huomioitavat asiat

  • Jos olet käynyt mammografiakuvauksessa aikaisemmin, radiologimme vertaa mielellään aiemman tutkimuksen kuvia uusiin löytääkseen vähäisetkin muutokset.
  • Jos olet käynyt hiljattain mammografiassa ilman ultraäänitutkimusta voidaan sairaalassamme tehdä myös pelkkä ultraääni täydentävänä tutkimuksena.
  • Mikäli haluat, että radiologi vertaa aiemmin otettuja kuvia uusiin tai toivot ultraäänitutkimusta aiemman tehdyn mammografian lisäksi, tuo ystävällisesti vanhat mammografiakuvat mukanasi CD-ROM:lla tutkimukseen tullessasi.

Lue uusimpia tiedotteita

/

Docrates Syöpäsairaala laajentaa sairaalaa Helsingissä

31.5.2023 | Docrates Syöpäsairaala on tehnyt investointipäätöksen laajentaa sairaalan tiloja Suomessa, Helsingin Jätkäsaaressa merkittävästi. Reilun 800 neliön kokoisen kiinteistön laajennusosan...

Lue lisää
/

Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaan, esittelyssä koordinoiva hoitaja Michaela

Vakava sairaus herättää usein hämmennystä, epävarmuutta ja pelkoa. Docrates Syöpäsairaalassa koordinoivan hoitajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on olla potilaan tukena vaikean...

Lue lisää
/

Yhä useammat syöpäpotilaat hakeutuivat tutkimuksiin ja hoitoihin yksityiseen syöpäsairaalaan – Docrates Syöpäsairaalan vuoden 2022 katsaus julkaistiin

10.5.2023 | Vuonna 2022 Docrates Syöpäsairaalan liikevaihto kasvoi 26,0 miljoonaan euroon, mikä tarkoittaa 13,5 prosentin kasvua edellisvuodesta. Liikevaihdosta 70 prosenttia...

Lue lisää
/

Propo Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry Kampin vertaistukiryhmän tapaaminen

Propo Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry Kampin vertaistukiryhmän tapaaminen to 25.5.2023: Uroterapia ja seksuaalineuvonta eturauhassyöpäpotilaan tukena

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16