Eturauhassyövän ulkoinen sädehoito

Ulkoinen sädehoito on tehokas eturauhassyövän hoitomuoto. Sädehoidetuilla potilailla potenssi ja virtsanpidätyskyky säilyvät paremmin kuin leikatuilla potilailla.

Sädehoito on tehokas eturauhassyövän hoitomuoto. Se on syrjäyttämässä leikkausta ensivaiheen eturauhassyövän hoidossa, sillä nykyaikaisella, kehittyneellä sädehoitotekniikalla pystytään saavuttamaan tehokkaiden hoitotulosten lisäksi leikkausta parempi elämänlaatu.

Tehokkaat hoitotulokset johtuvat siitä, että sädehoidon kohdistus on aiempaa tarkempaa, jolloin sädeannos voidaan turvallisesti nostaa entistä suuremmaksi. Tämä tutkitusti lisää eturauhassyövästä parantumista. Samaan aikaan haittavaikutukset ovat entistä vähäisemmät paremman hoidon kohdistuksen säästäessä tervekudoksia.

Docrates Syöpäsairaala hyödyntää eturauhassyövän hoidossa viimeisimpiä moderneja sädehoidon tekniikoita.

Eturauhassyövän ulkoinen sädehoito

Sädehoidossa käytettävä säteily tuotetaan yleisimmin hiukkaskiihdyttimillä. Docrateella on käytössään kaksi modernia Varianin lineaarikiihdytintä, jotka mahdollistavat viimeisimpien teknisten innovaatioiden hyödyntämisen sädehoidon toteutuksessa. Sädehoitolaitteeseen ja sen tekniikkaan pääset halutessasi tutustumaan ennen ensimmäistä sädehoitoa.

Paranemiseen tähtäävän ulkoisen sädehoidon hoitojaksot kestävät tyypillisesti 8 viikkoa. Hoito annetaan viitenä päivänä viikossa, yhden kerran kestäessä kokonaisuudessaan noin 15 minuuttia.

RapidArc-sädehoitotekniikka

Hyödynnämme eturauhassyövän ulkoisessa sädehoidossa pääasiallisesti kasvaimen todellisen muodon huomioivaa RapidArc-sädehoitotekniikkaa. RapidArc on tehokas ja parantumiseen tähtäävä hoitomuoto paikallisen, keskikorkean ja korkean riskin sekä paikallisesti levinneen eturauhassyövän hoidossa yhdessä kudoksensisäisen HDR-brakyhoidon kanssa.

RapidArc -sädehoidossa sädeannos kohdistuu täsmällisesti koko hoidettavalle alueelle, jolloin syövän saama sädeannos on mahdollisimman suuri ja terveiden kudosten mahdollisimman pieni. Eri kohteisiin on mahdollista suunnata samanaikaisesti erisuuruisia sädeannoksia, minkä vuoksi paikallisesti levinneessä eturauhassyövässä eturauhanen, imusolmukkeet ja etäpesäkkeet voidaan sädettää samalla kertaa yksilöllisesti kohdennettuna. Koska yksittäinen hoitokerta on nopea, myös potilaan liikkumisesta aiheutuva epätarkkuus vähenee.

Hypofraktioitu stereotaktinen sädehoito SBRT

Matalariskisen paikallisen eturauhassyövän parantumiseen tähtäävässä hoidossa voidaan hyödyntää tehokasta, nopeaa ja turvallista hypofraktioitua stereotaktista sädehoitoa (SBRT). SBRT sopii potilaille, joita ei voida nukuttaa (kudoksensisäistä HDR-sädehoitoa tai leikkaushoitoa ei voida käyttää). Tekniikkaa voidaan hyödyntää myös silloin, jos eturauhanen on suuri tai virtsateiden tukoksia on tarve hoitaa palliatiivisesti. Palliatiivisessa hoidossa SBRT:n hoitotulokset ovat olleet erittäin hyvät.

Hypofraktioitua stereotaktista sädehoitoa määrättäessä ja suunniteltaessa lääkäri ottaa huomioon muun muassa potilaan iän, sairauden aggressiivisuuden, eturauhasen koon ja olemassa olevat virtsatieongelmat. Tarpeen vaatiessa SBRT-sädehoito voidaan yhdistää muihin hoitomuotoihin eli solunsalpaajahoitoonhormoniterapiaan ja isotooppihoitoon.

Sädehoidon teknisen kehityksen ansiosta SBRT-sädehoito on viimeisten viiden vuoden aikana otettu laajasti käyttöön etenkin eturauhassyövän hoidossa.

 

Sädehoidon haittavaikutukset vähäisemmät kuin eturauhasen poiston

Kokemuksemme mukaan eturauhassyövän sädehoidossa, sekä ulkoisessa että kudoksensisäisessä, sivuvaikutukset ovat huomattavasti vähäisemmät kuin eturauhasen poistoleikkauksessa. Tämä johtuu siitä, että nykyaikainen, moderni sädehoito pystytään rajaamaan hyvin tarkasti vain niille alueille, joissa syöpää on, jolloin tervekudokset säästyvät turhalta säteilyltä.

Sädeannoksen kohdistuksen ollessa tarkkaa esimerkiksi virtsankarkailua ja impotenssia esiintyy vähemmän kuin leikkauksen jälkeen. Lisäksi aiemmin ulkoiseen sädehoitoon liitetty virtsaputken ahtautuminen on nykyisin erittäin harvinaista. Tavallisin ulkoisen sädehoidon haittavaikutus on tihentynyt virtsaamistarve, joka korjaantuu yleensä ajan kanssa.

Docrates Syöpäsairaalassa haittavaikutuksia ehkäistään lisäksi käyttämällä SpaceOAR-valmistetta osana jokaisen sädehoitoa saavan eturauhassyöpäpotilaan standardihoitoa. SpaceOar on eturauhasen ja peräsuolen väliin ruiskutettava geeli, joka siirtää peräsuolen pois eturauhasen välittömästä läheisyydestä. Näin ollen peräsuoleen kohdistuva sädeannos pienenee merkittävästi, minkä ansiosta miehille ei kehity esimerkiksi juuri lainkaan aiemmin varsin tavallista pitkäaikaista ripulia.

"

SpaceOAR:n avulla eturauhasen saamaa sädeannosta voidaan turvallisesti nostaa ja täten tehostaa hoitoa entisestään mm. korkeariskisen eturauhassyövän potilailla. SpaceOAR mahdollistaa myös ns. salvage-sädehoidot taudin uusiuduttua aiemman sädehoidon jälkeen.

Geeli voidaan asettaa paikoilleen joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Toimenpide onnistuu myös kultajyvien tai -lankojen asettamisen yhteydessä. Sädehoito voidaan tarvittaessa aloittaa jo seuraavana päivänä. Aine liukenee ja imeytyy pois itsestään 3-6 kk kuluttua paikoilleen asentamisesta.

Korkeatasoinen teknologia ja kokeneet eturauhassyövän sädehoidon asiantuntijat

Modernin sädehoitolaitteiston ja viimeisimpien teknisten sovellusten lisäksi Docrateella ovat käytössä ensiluokkaiset kuvantamismahdollisuudet, joiden ansiosta sädehoidon kohteena oleva kasvain pystytään paikantamaan erittäin tarkasti. Syövän tarkka paikannus sekä nykyaikainen, erittäin tarkasti kohdennettu sädehoito luovatkin yhdessä edellytykset maailmanluokan sädehoidolle, jota Docrateella tarjotaan.

Ensiluokkaisen teknologian lisäksi Docrateella työskentelevät ammattitaitoiset sädehoidon ja kuvantamisen asiantuntijat, joiden pitkä kokemus on käytössä potilaidemme parhaaksi. Tarkan, käsityötaitoa vaativan, sädehoitosuunnitelman tekevät kokeneet syöpälääkärit ja fyysikot yhdessä, tekoälyä hyödyntäen. Sädehoidon suunnittelu on Docrateella todellista tiimityötä, johon voivat osallistua syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkärin, sairaalafyysikon ja radiologin lisäksi urologi, isotooppilääkäri sekä röntgenhoitaja.

Katso video eturauhassyövän sädehoidosta Docrates Syöpäsairaalassa, asiantuntijana syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu:

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 15.10.2021

HUSin entinen toimitusjohtaja Juha Tuominen Docrates Syöpäsairaalan hallitukseen – ”Yhteiskunta, jossa on vaihtoehtoja, on hyvä asia”

Docrates Syöpäsairaala on nimittänyt hallituksensa jäseneksi professori Juha Tuomisen (sisätautien erikoislääkäri, dosentti). Tuominen, 58, tunnetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin...

Lue lisää
Julkaistu: 12.10.2021

Pandemiasta seuraa yllättäen jotain hyvääkin? Docrateen johtava ylilääkäri: RNA-rokotteista voi olla merkittävä apu myös syövänhoidossa

Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen arvioi, millaisia vaikutuksia pandemia-ajalla on ollut ja tulee olemaan syövänhoitoon. Pelkona on, että syövän...

Lue lisää
Julkaistu: 13.09.2021

Keuhkosyövän riskikartoituksella ja varhaisen vaiheen tutkimuksilla voi olla ratkaiseva merkitys potilaan ennusteelle

Oireettoman keuhkosyövän varhainen toteaminen on erittäin tärkeää hoitojen tuloksellisuuden ja elämänlaadun kannalta. Jos oireita, kuten pitkittynyttä yskää tai hengenahdistusta, ilmenee,...

Lue lisää
Julkaistu: 30.08.2021

Miksi rintasyöpä uusiutuu ja miten sitä hoidetaan?

Rintasyövän liitännäishoitojen päättyessä tunteet voivat heitellä laidasta laitaan: moni on onnellinen hoitojen päättymisestä, toiset tuntevat jäävänsä yksin, ja luonnollisesti monet...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16