Docrates Syöpäsairaalassa on kattava kuvantamislaitteisto ja korkeatasoinen kliininen kuvantamisosaaminen, joiden ansiosta sädehoidon kohteena oleva kasvain on mahdollista paikantaa erittäin tarkasti.

Yhdistämällä tarkkojen kuvantamistutkimusten antama informaatio nykyaikaisiin ja tarkkoihin sädehoitolaitteisiin voidaan hoidon haitat minimoida ja samalla kohdistaa kasvaimeen entistä suurempi säteilyannos, mikä tutkitusti lisää parantuneiden määrää eturauhassyövässä.

Sädehoidon suunnittelu on Docrateella todellista tiimityötä, johon voivat osallistua urologi, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, isotooppilääkäri, radiologi, röntgenhoitaja sekä sairaalafyysikko.

Ulkoinen sädehoito

Ulkoisessa sädehoidossa käytettävä säteily tuotetaan yleisimmin hiukkaskiihdyttimillä. Docrateella on kaksi modernia VMAT RapidArc -lineaarikiihdytintä, jotka otimme ensimmäisinä Suomessa käyttöön. Laitteissa hyödynnetään viimeisimpiä sovelluksia päivittämällä niitä säännöllisesti. Sädehoitolaitteeseen ja sen tekniikkaan pääset halutessasi tutustumaan ennen ensimmäistä sädehoitoa. Kasvaimen todellisen muodon huomioiva RapidArc-sädehoitoon kehittynein ulkoisen sädehoidon muoto, jossa yhdistyvät aiemmin kehitettyjen stereotaktisen ja intensiteettimuokatun sädehoidon (IMRT:n) parhaat ominaisuudet. Paranemiseen tähtäävän sädehoidon hoitojaksot kestävät tyypillisesti 8 viikkoa. Hoito annetaan viitenä päivänä viikossa, kerralla kokonaisuudessaan noin 15 minuuttia.

Kudoksensisäinen – HDR-brakyhoito

Sädehoitoa on mahdollista antaa myös kudoksensisäisenä, ns. brakyhoitona. Perinteisesti brakyhoito on toteutettu eturauhasen sisään asennettavilla matalan annosnopeuden (LDR=Low Dose Rate) jodijyväsillä, jotka jäävät eturauhasen sisään pysyvästi. Docrateella on luovuttu perinteisestä LDR-brakyhoidosta, sillä se sopii ainoastaan niille potilaille, joilla on erittäin hyväennusteinen eturauhassyöpä ilman riskitekijöitä. Korkean annosnopeuden HDR (HDR=High Dose Rate)-brakyterapia sen sijaan soveltuu kaikkien eri eturauhassyöpämuotojen hoitoon ollen samanaikaisesti sekä tehokas että säästävä hoitomuoto. Korkean annosnopeuden HDR-brakyterapiassa sädeannokset ovat erityisen suuria, minkä takia hoitokertoja on vain muutamia – joskus vain yksi. Hoidossa potilaan eturauhaseen viedään ultraääniohjauksen avulla onttoja neuloja, joiden sisään viedään iridium-192 –säteilylähde. Toimenpide tehdään nukutuksessa, jonka jälkeen potilas on yön yli seurannassa sairaalassa.

HDR-brakyhoitoa voidaan käyttää erityisesti tehostamaan ulkoista sädehoitoa keskikorkean ja korkean riskin eturauhassyövissä. Kombinaatiohoidoissa ulkoisen sädehoidon hiukkaskiihdyttimellä RapidArcilla hoidetaan lantion alueen imusolmukkeet sekä eturauhasen ympäristö puhtaaksi syöpäsoluista ja HDR-brakyhoidolla varmistetaan suurin mahdollinen tarkkuussädehoito eturauhaseen sisäisesti, ulkopuolisia tervekudoksia säästäen.

Docrates Syöpäsairaala on uranuurtaja HDR-brakyhoidoissa, sillä aloitimme ensimmäisenä Suomessa eturauhassyövän hoitamisen tällä tekniikalla. Olemme antaneet jo yli600 HDR-brakyhoitoa ja olemme siten eniten näitä toimenpiteitä Suomessa toteuttanut sairaala. HDR-brakyterapiaa voidaan käyttää myös paikallisesti uusineen eturauhassyövän hoidossa, vaikka eturauhanen olisi jo aiemmin sädetetty. Lue lisää HDR-brakyhoidosta täältä.

 

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 (ma-to 8-18, pe 8-16)