Skip to content

Perinnöllisyyslääkäri – Varaa aika perinnöllisyyslääkärille

Perinnöllisyyslääkäri toimii asiantuntijana geneettisten riskitekijöiden tunnistamisessa ja hallinnassa. Hän auttaa potilaita ja heidän perheitään ymmärtämään geneettisen testauksen tulokset ja tarjoaa tukea päätöksenteossa koskien seurantaa ja ennaltaehkäiseviä hoitoja.

Mitä perinnöllisyyslääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Perinnöllisyyslääkärin vastaanotolla kartoitetaan ensin esitiedot. Lääkäri kerää yksityiskohtaiset tiedot perheen sairauksista ja syöpätapauksista ja vastaanotolla keskustellaan potilaan henkilökohtaisesta sairaushistoriasta ja mahdollisista oireista.

Tarvittaessa voidaan tehdä geneettisiä testejä. Testin avulla selvitetään, onko potilaalla geenimuutoksia, jotka altistavat syövälle.

Testien tulosten perusteella perinnöllisyyslääkäri arvioi potilaan syöpäriskin. Perinnöllisyyslääkäri keskustelee tuloksista ja niiden merkityksestä potilaan ja hänen perheensä kannalta ja tarjoaa ohjeita ja neuvoja riskinhallintaan, kuten säännöllisiin seurantatutkimuksiin ja ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Tämän pohjalta suunnitellaan yksilöllinen seurantasuunnitelma, johon voi sisältyä esimerkiksi säännölliset kuvantamistutkimukset ja laboratoriokokeet.

Soita meille

Jätä yhteydenottopyyntö

Geenitestaus

Docrates Syöpäsairaalassa sinun on mahdollista selvittää perinnöllinen alttiutesi sairastua syöpään verinäytteestä tehtävän geenitestin avulla. Tyypillisin geenitesti perinnöllisen syövän testaamiseen on Hereditary Cancer High Risk -geenipaneeli, joka analysoi ryhmän geenejä, joiden muutosten tiedetään altistavan perinnölliselle syövälle. Näytteen analysoi suomalainen geenitestauslaboratorio Blueprint Genetics. Tulokset testistä saa noin viiden viikon kuluessa.

Syövän perinnöllisyys

Yleensä syöpä ei ole perinnöllistä, mutta arviolta noin 5–10 prosenttia syöpätapauksista johtuu perinnöllisestä alttiudesta sairastua syöpään. Lähes kaikista syövistä tunnetaan harvinaisia periytyviä muotoja. Tavallisimmin periytyvää alttiutta tavataan kuitenkin rinta- ja munasarjasyövässä sekä paksusuolen syövässä.

Perinnöllistä syöpää on syytä epäillä, jos

  • Suvussasi on useita syöpätapauksia
  • Syöpä on todettu nuorella iällä tai usealla perheenjäsenellä
  • Henkilö sairastuu useampaan syöpään
  • Sinulla on todettu syöpä, ja haluat selvittää, onko se perinnöllistä
  • Haluat tietää enemmän geneettisestä syöpäriskistäsi

Varaa aika

Varaa aika perinnöllisyyslääkärin vastaanotolle soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 773 2000.

Jos et voi varata aikaa heti, voit jättää meille yhteydenottopyynnön, ja sairaanhoitajamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Jätä yhteydenottopyyntö

Olemme täällä tukemassa sinua perinnöllisten syöpäriskien selvittämisessä ja hallinnassa.

Perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkärimme

Tutustu

Heidi Toiminen

Perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri

Lue lisää

Geenivirheet ja elämäntavat voivat kasvattaa suolistosyöpäriskiä

Lähisukulaisen suolistosyöpä voi olla merkki siitä, että omakin syöpäriski on kohonnut. On kuitenkin hyvä muistaa, että syöpä ei periydy, vaan...

Lue lisää

Keuhkosyövän riskikartoituksella ja varhaisen vaiheen tutkimuksilla voi olla ratkaiseva merkitys potilaan ennusteelle

13.9.2021 | Oireettoman keuhkosyövän varhainen toteaminen on erittäin tärkeää hoitojen tuloksellisuuden ja elämänlaadun kannalta. Jos oireita, kuten pitkittynyttä yskää tai...

Syöpälääkäri kertoo geenimuutoksille pahiten altistavat elintavat – havahdu näihin oireisiin

Suurin osa syövistä liittyy elintapoihin eikä geeneihin, sanoo Docrates Syöpäsairaalan perustaja, professori Timo Joensuu.

Mitä hyötyä on geenitiedosta?

Katsomalla geeneihin voimme ennaltaehkäistä rintasyöpää, löytää syövän ajoissa, välttää turhia syöpähoitoja sekä hakea hoitoa, joka sopii juuri tietylle potilaalle.

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16