Skip to content
Avaa sivuvalikko

Luu- ja pehmytkudossarkoomat

Sarkoomalla tarkoitetaan pahanlaatuista, elimistön tukikudoksista syntyvää kasvainta. Sarkooman hoitosuunnitelma on hyvin tärkeää laatia yksilöllisesti ja moniammatillisessa työryhmässä, jolla on kattava kokemus sarkoomien hoidosta.

Sarkoomalla tarkoitetaan pahanlaatuista, elimistön tukikudoksista syntyvää kasvainta. Luusarkoomia tunnetaan useita ja pehmytkudossarkoomia lähes 40 erilaista alatyyppiä. Luusarkoomat syntyvät useimmiten ns. pitkissä luissa tai lantiossa. Pehmytkudossarkooma voi syntyä mihin tahansa kohtaan kehossa, myös sisäelimissä, mutta tavallisin sijaintipaikka on raaja.

Pehmytkudossarkooma on hyvin harvinainen syöpä, sillä kaikista syövistä niiden osuus on vain 1 %. Luusarkoomat ovat vielä harvinaisempia.

Riski sairastua luusarkoomaan ja pehmytkudossarkoomaan

Luusarkoomat ovat erityisesti nuorten henkilöiden sairastama syöpä, kun taas pehmytkudossarkoomaa sairastavat ovat iäkkäämpiä. Vain muutamalla prosentilla kaikista potilaista voidaan olettaa kasvaimen syntyneen esimerkiksi harvinaisen periytyvän kasvainalttiusoireyhtymän tai aiemmin samalle elimistön alueelle annetun sädehoidon takia.

Luusarkooman ja pehmytkudossarkooman oireet

Luusarkooma saattaa aiheuttaa kipua tai voidaan todeta luun murtuessa. Pehmytkudossarkooma aiheuttaa vain harvoin kipua tai muita oireita. Yleensä kasvain tulee ilmi, kun potilas itse tai hänen läheisensä huomaa kyhmyn, joka jatkaa kasvuaan.

Luusarkooman ja pehmytkudossarkooman diagnosointi

Luusarkooman tutkimuksen perusta ovat röntgenkuva, ja tietokonetomografiatutkimus sekä magneettitutkimus. Pehmytkudossarkoomaa voidaan tarkastella ultraäänitutkimuksella, ja magneettikuvauksella tai tietokonekerroskuvauksella. Kasvaimesta otetaan myös neulanäytteet. Patologi arvioi näytteistä, onko kyseessä sarkooma sekä mikä on sen alatyyppi ja pahanlaatuisuusaste eli gradus. Diagnoosin varmistuttua potilaalle tehdään useimmiten keuhkojen kerroskuvaustutkimus levinneisyystutkimuksena.

Luusarkooman ja pehmytkudossarkooman hoito

Kullekin potilaalle tulee laatia yksilöllinen hoitosuunnitelma, jossa huomioidaan hänen ikänsä, mahdolliset perussairaudet, kasvaimen koko ja sijainti kehossa, pahanlaatuisuusaste, kasvaimen muut mahdollisesti aggressiiviseen käyttäytymiseen viittaavat piirteet ja tehty leikkaus. Hoitosuunnitelman laatiminen moniammatillisessa työryhmässä, jolla on riittävä kokemus sarkoomien hoidosta, on hyvin tärkeää.

Luusarkooman hoito riippuu alatyypistä. Yleisimmissä luusarkoomissa, osteo- ja Ewingin sarkoomissa, hoito alkaa solunsalpaajahoidolla, jonka jälkeen kasvain joko leikataan (osteosarkooma) tai leikataan ja/tai sädehoidetaan (Ewingin sarkooma). Kasvaimen paikallisen hoidon jälkeen lääkehoidot jatkuvat.

Pehmytkudossarkooman hoidon perusta on leikkaus. Leikkauksessa kasvain pyritään poistamaan siten, että se saadaan kokonaisuudessaan pois kajoamatta itse kasvaimeen ja että kasvaimen ympärille jää riittävä reunus tervettä kudosta eli marginaalia. Mikäli kasvain on ollut kookas, saatetaan leikkauksessa tarvita kudospuutoksen korjaamiseksi rekonstruktiota. Tällöin leikkausalueelle voidaan siirtää esimerkiksi lihaskieleke muualta kehosta. Jos riittävää terveen kudoksen reunusta ei saada, leikkausta täydennetään sädehoidolla. Sädehoito on mahdollista antaa myös ennen leikkausta. Jos kyseessä on korkean pahanlaatuisuusasteen pehmytkudossarkooma, jonka luonne arvioidaan ärhäkäksi, voidaan potilaalle antaa liitännäishoito solunsalpaajilla. Solunsalpaajahoitoa voidaan antaa myös ennen leikkausta sädehoitoon yhdistettynä.

Luusarkooman ja pehmytkudossarkooman hoito Docrates Syöpäsairaalassa

Moniammatillinen hoitotiimimme tarjoaa syöpää sairastavalle yksilöllisesti räätälöidyn ja kokonaisvaltaisen diagnostiikan ja hoidon sekä mahdollisuuden uusimpiin lääkkeisiin. Hoidamme potilaita uusimpien kansainvälisten ja kotimaisten hoitosuositusten mukaisesti. Teemme kaikkemme, jotta potilaamme saa parhaan mahdollisen hoidon ja elämänlaatu säilyy.

Jos epäilet syöpää tai olet saanut syöpädiagnoosin, pääset Docrateen erikoislääkärin vastaanotolle viiveettä ja ilman lähetettä. Ystävällinen henkilöstömme ymmärtää syöpään liittyvän pelkoja ja huolia, ja antaa tukea heti ensi kontaktista lähtien.

Luusarkooman ja pehmytkudossyövän asiantuntijamme

Hoitotiimissämme on useita erikoislääkäreitä, mukaan lukien onkologit, sädehoitolääkärit, kirurgit, isotooppilääkäri, radiologi, patologi sekä lisäksi hoitajat, jotka kaikki ovat kokeneita syövänhoidon asiantuntijoita. Moniammatillinen hoitotiimi tekee tiivistä yhteistyötä tarkan diagnoosin eteen ja parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman laatimiseksi. Jos asiantuntijamme sitä suosittelevat, hyödynnämme tarvittaessa geeniprofilointia. Meillä on mahdollisuus osallistua kliinisiin lääketutkimuksiin. Tarjoamme myös tukipalveluja kuten fysio- ja ravitsemusterapiaa.

Kirurgimme ovat kokeneita ammattilaisia ja sädehoidon suunnittelu on Docrates Syöpäsairaalassa aina lääkärin, radiologin, röntgenhoitajan ja fyysikon aktiivista tiimityötä. Sädehoidossa olemme edelläkävijöitä. Käytössämme olevan IMRT- ja Rapid Arc –tekniikoiden avulla optimoidaan kohdekudoksen sädeannos mahdollisimman suureksi ja terveiden kudosten annos mahdollisimman pieneksi: näin paranemisen todennäköisyys kasvaa, mutta hoidon haitat vähenevät.

Lue uusimpia tiedotteita

Joulun ja vuodenvaihteen aukioloajat

Docrates on avoinna myös joulun ja uuden vuoden aikaan, pois lukien jouluaatto ja pyhäpäivät. Ajan erikoislääkärille saat nopeasti, myös ilman...

Lue lisää

Jos syöpä askarruttaa, Docrates on lähellä

Syöpätautien erikoislääkärimme vastaanotolle saat ajan viiveettä ja ilman lähetettä. Asiantuntijamme perehtyy tilanteeseesi ja vastaa kaikkiin kysymyksiisi. Hyödynnämme uusimpia syöpähoitoja ja...

Tuore tutkimus: Seksuaalisuus eturauhassyöpäpotilaiden huolenaiheena, oireiden perusteella hoitoon hakeutui vain kolmasosa

Taloustutkimuksen tuoreen eturauhassyöpään keskittyneen Suomi Hoitaa 2023 -tutkimuksen tulokset osoittavat, että jopa 19 prosenttia potilaista hakeutuu tutkimuksiin vasta 4 kuukauden...

PSA on hyvä eturauhastesti – Näin seuraat eturauhasesi terveyttä

PSA on tärkeä apu eturauhasen terveydestä huolehtimisessa. Siksi PSA-testi onkin paras syntymäpäivälahja viisikymppiselle miehelle! Kirurgian ja urologian erikoislääkärimme Lauri Taipale...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16