Skip to content
Avaa sivuvalikko

Rintasyövän periytyvyysriskin arvioiminen

Naisten yleisimpään syöpään, rintasyöpään, sairastuneista lähes 30 %:lla on suvussa toinenkin rintasyöpä. Tällainen voi hyvinkin johtua sattumasta, mutta taustalla saattaa olla periytyvä alttius.

Rintasyövistä noin 5-10 %:n taustalla arvioidaan olevan suvussa periytyvä yksittäisen geenin mutaatio, josta ns. BRCA-geenivirheet ovat selvästi tavallisimpia.

Viitteitä periytyvästä rintasyöpäriskistä antavat:

  • rintasyöpä hyvin nuorella henkilöllä
  • useiden syöpien esiintyminen samalla henkilöllä
  • rintasyöpä molemmissa rinnoissa
  • rintasyövän ja/tai munasarjasyövän esiintyminen lähisukulaisilla

Miten rintasyövän perinnöllisyyttä voi tutkia?

Jos epäilykset kaihertavat mieltä ja edellä mainittuja viitteitä löytyy, voidaan Docrates Syöpäsairaalassa lähteä tutkimusten kannalta liikkeelle kahdella tavalla. Järkevä aloitustapa on pohtia suvun syöpätapauksia yhdessä perinnöllisyyslääkärin kanssa. Jos tilanne tuntuu viittaavan mahdolliseen periytyvään rintasyöpäriskiin, suositellaan Hereditary Cancer High Risk -geenitestiä, jolla periytyvyyttä voidaan selvittää. Sellainen olisi parasta tehdä henkilölle, joka on jo sairastunut syöpään. Jos geenivirhe löydetään, pyritään selvittämään sen kantajat suvussa. Vaikka suvussa olisi periytyvä syöpäalttius, eivät suinkaan kaikki suvun jäsenet ole sitä perineet.

Jos asiakas niin haluaa, voidaan lähteä liikkeelle toisinkin. Geenitesti voidaan tehdä asiakkaan huoleen ja hänen omaan arviointiinsa perustuen heti, ja tilannetta ja testituloksen merkitystä voidaan pohtia perinnöllisyyslääkärin vastaanotolla vasta sitten, kun geeniriskitestin tulokset ovat tiedossa. Tulosten tulkinta riippuu aina potilaan ja suvun tilanteesta eli se, että geeniriskitestissä ei löytyisi syövälle altistavaa muutosta, ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö henkilöllä silti voisi olla periytyvä syöpäalttius ja tarve tavallista tarkempaan seurantaan.

Docrates Syöpäsairaalassa on mahdollisuus tehdä rintasyövän perinnöllisyysselvitys. Perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri ottaa vastaan Docrateella henkilöitä, joita mietityttää mahdollinen perinnöllinen riski sairastua syöpään. Ota yhteyttä ja kysy lisää ajanvarausnumerostamme 010 773 2000.

Lue uusimpia tiedotteita

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Lue lisää

Avoin webinaari: Suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta 12.3.2024 klo 17

Lämpimästi tervetuloa avoimelle luennolle tiistaina 12.3. klo 17-18.30, jonka teemana on suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta.

Docrateen uudet työvaatteet parantavat työviihtyvyyttä ja potilasturvallisuutta

Docrates Syöpäsairaala yhdisti voimansa Medantan, terveydenhuollon työvaatteiden edelläkävijän, kanssa luodakseen henkilöstölleen entistä toimivamman työvaatemalliston. Yhteistyön tavoitteena oli parantaa työviihtyvyyttä mukavien...

Uudet haastattelumenetelmät auttavat syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan haastavan elämäntilanteen käsittelyssä

Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella 17.2.2024 väitellyt DI Riikka Talsi on kehittänyt uusia haastattelumenetelmiä tukemaan syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan sairauden ja sen...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16