Levinneellä eturauhassyövällä tarkoitetaan syöpää, joka on jo lähettänyt etäpesäkkeitä muualle elimistöön, tyypillisesti luustoon tai imusolmukkeisiin. Mikäli syövän biologisten ominaisuuksien ja ns. riskitekijöiden perusteella arvioidaan, että syöpä voisi olla levinnyt eli metastasoitunut lähinnä imusolmukkeisiin tai kaikkein tavallisimmin luustoon, tehdään ennen lopullista hoitopäätöstä varsinaiset levinneisyystutkimukset.

PET-TT -kuvauksella tutkitaan radioaktiivisen merkkiaineen avulla aineenvaihdunnan jakautumista elimistössä. Korostunut kertymä alueella, jolla ei normaalisti ole fysiologista kertymää tulkitaan poikkeavaksi, koska radioaktiivinen merkkiaine hakeutuu aineenvaihdunnaltaan vilkastuneisiin kohteisiin, kuten esimerkiksi syöpäsoluihin. Perinteisesti on tehty kokovartalon varjoaine-TT ja luustokartta gammakameralla. Usein syövän levinneisyys selviää vielä herkemmin, mikäli TT-kuvauksen yhteydessä käytetään radioaktiivisia eturauhassyövän aineenvaihduntaan perustuvia merkkiaineita kuten 18-F koliinia. Luuston kuvantamisessa herkkä merkkiaine on natriumfluoridi (NaF). Lääkäri määrittelee aina tapauskohtaisesti mitä PET-merkkiainetta käytetään.

Sairaalan vakituiseen henkilökuntaan kuuluvat syöpäkuvantamiseen perehtynyt kokenut radiologi sekä isotooppilääketieteen erikoislääkäri. Tämä takaa katkeamattoman ja viiveettömän vuoropuhelun kuvannan osaajien ja hoitavien lääkäreiden välillä.

PSMA-PET täydentää eturauhassyövän diagnostiikkaa

Tarvittaessa käytämme eturauhassyöpäpotilaiden diagnostiikassa PSMA-radiolääkevalmistetta hyödyntäviä PET- tietokonekerroskuvauksia (PET-TT). Uusi merkkiaine PSMA on erityisen herkkä tunnistamaan eturauhassyövän leikkauksen tai sädehoidon jälkeisen uusiutuman jo erittäin matalilla PSA-arvoilla sekä ensivaiheen eturauhassyövän leviämisen esim. imusolmukkeisiin. PSMA mahdollistaa eturauhassyövän entistä tarkemman diagnostiikan, jolloin myös hoito voidaan räätälöidä entistä paremmin hyvää elämänlaatua vaalien esimerkiksi nykyaikaisen sädehoidon keinoin. Tarkka syövän paikannus on erittäin tärkeää myös eturauhasen poistoleikkausta suunnittelevalle kirurgille.

Prostata_PET-TT-FCH_tutkimus_200x188

Kuva: FCH PET-TT tutkimuksella saadaan hyvä kuva eturauhassyövän levinneisyydestä

 

Lue lisää isotooppitutkimuksista ja -hoidoista

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 (ma-to 8-18, pe 8-16)