Skip to content

Levinneen eturauhassyövän hoito vaatii vahvaa kokemusta ja useita eri hoitomuotoja

18.3.2024 Kategoriat: Artikkelit
Eturauhassyöpä
Suomessa yli 5 400 miehellä todetaan vuosittain eturauhassyöpä. Valtaosa niistä potilaista, joilla eturauhassyöpä on toteamishetkellä paikallinen, parantuu täysin. Hoidon onnistumisen kannalta tärkeää on löytää syövät alkuvaiheessaan. Pitkälle edennyt eturauhassyöpä ei yleensä parane kokonaan, vaan vaatii useimmiten elinikäistä hoitoa. Uudet radioisotooppihoidot tuovat lisämahdollisuuksia levinneeseen eturauhassyöpään.

Eturauhassyöpä leviää tavallisesti luustoon ja imusolmukkeisiin. Levinneen eturauhassyövän ensilinjahoitoon kuuluu aina lääkehoito; yleisimmin hormonihoidot ja solunsalpaajahoidot, sekä uusina tulokkaina myös PARP-hoidot ja edellisten yhdistelmät. Erikoistekniikoilla hoitoon voidaan liittää myös sädehoito, vaikka etäpesäkkeitä olisi laajastikin.

Hormoni- ja solunsalpaajahoidot voivat tehota pitkäänkin, mutta yleensä hoitojen teho lakkaa ennemmin tai myöhemmin. Näissä tilanteissa isotooppihoito luustoon hakeutuvalla radioaktiivisella lääkkeellä (radium tai samarium) on osoittautunut tehokkaaksi ja hyvin siedetyksi, kun etäpesäkkeitä on vain luustossa. Isotooppihoidon idea on viedä säteilylähde syöpäsolun välittömään läheisyyteen myös laajasti etäpesäkkeitä lähettäneessä eturauhassyövässä. Yksittäisiä luuston etäpesäkkeitä voidaan hoitaa myös tarvittaessa ulkoisella sädehoidolla.

Uudet radioisotooppihoidot tuovat lisähoitomahdollisuuksia levinneeseen eturauhassyöpään

Potilaalla, jolla on etäpesäkkeitä luuston ulkopuolella, ja jolla 18F-PSMA-PET-TT-kuvauksella todettu PSMA-merkkiainetta keräävä eturauhassyöpä, voidaan hoitaa myös uusilla radioaktiivisilla 177-lutetium-PSMA- ja 225-aktinium-PSMA-hoidoilla. Aktinium-hoito on vielä kokeellista, Fimean erityisluvallisia lääkehoitoa. Näiden radioisotooppihoitojen toiminta perustuu PSMA-molekyyliin, jota esiintyy yliedustettuna aggressiivisten ja levinneiden syöpäsolujen pinnalla. Radiolääke hakeutuu suoraan näiden aktiivisten syöpäsolujen pinnalle kantajalääkkeen ohjaamana niiden sijainnista riippumatta ja tuhoaa ne paikallisesti radioaktiivisella säteilyllä. Radioisotooppihoitojen edellytys on merkkiainekuvantamisella tehty tutkimus, joka varmistaa syöpäsolujen PSMA-positiivisuuden.

177-lutetium-PSMA-hoidot ovat Docrateella annettujen hoitojen seurannan perusteella osoittautuneet tehokkaiksi eturauhassyövän hoidossa tautipesäkkeiden sijainnista riippumatta, hävittäen tautia eturauhasesta, imusolmukkeista, luustosta, keuhkoista tai maksasta.

Uudet hoitomuodot tuovat lisämahdollisuuksia esimerkiksi eturauhassyöpäpotilaille, joiden syöpä etenee lääkehoidoista huolimatta tai lääkehoitoihin liittyy haittavaikutuksia, tai iäkkäille potilaille, joiden lääkehoidon sietokyky on alentunut.

”Meidän olisi syytä hoitaa aggressiivisia eturauhassyöpiä paljon aktiivisemmin, tehokkaammin ja kattavammin”

Docrateen perustaja, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu peräänkuuluttaa järeämpiä otteita levinneen eturauhassyövän hoitoon. Joensuu kollegoineen on seurannut yli 100 potilaan hoitotuloksia 10 vuoden ajalta.

– Seurannassamme havaitsimme useampia erinomaiseen hoitotulokseen vaikuttavia seikkoja. Ensinnäkin, yleisestä käytännöstä poiketen, liitämme hoitoon tavanomaista korkeampia annoksia antiandrogeenihormonia. Toiseksi pyrimme myös levinneessä eturauhassyövässä eturauhasen radikaaliin sädehoitoon. Kolmanneksi pyrimme minimoimaan myös luustoetäpesäkkeiden syöpäsolujen määrää hyödyntäen ulkoista sädehoitoa, radioisotooppilääkkeitä tai molempia. Neljänneksi pyrimme yksilöimään eri hoitomenetelmien ajoituksen potilaan sairauden etenemistilanteen mukaisesti. Hoitosuunnitelma on siten aina yksilöllinen, kertoo Timo Joensuu hoitokokemuksistaan Docrates Syöpäsairaalassa.

– Hoitokäytäntömme mukaisesti pyrimme antamaan kaikille levinnyttä eturauhassyöpää sairastaville  potilaillemme sädehoitoa, mutta emme pelkästään eturauhaseen, vaan myös mahdollisiin lantion alueen suurentuneisiin imusolmukkeisiin, ja suurella osalla myös yksittäisiin luustoetäpesäkkeisiin. Tämän lisäksi miehet saavat tarpeen mukaan yksilöllisesti myös varhaisessa vaiheessa sytostaatti- ja radioisotooppilääkehoidon. Kaikki nämä toimenpiteet vähentävät syöpäsolutaakkaa elimistössä eri mekanismein. Hoitotuloksemme ovat näillä menetelmillä poikkeuksellisen hyvät, kertoo Timo Joensuu.

– Valtaosa levinnyttä eturauhassyöpää sairastavista potilaistamme on elossa vielä 5 vuotta hoidon aloittamisen jälkeen, ja elinaikaodotteeksi on saatu jo 8,35 vuotta (mediaani)*. Tulos on potentiaalisesti merkittävä edistysaskel levinneen eturauhassyövän hoidossa.

Timo Joensuu on eturauhassyövän asiantuntija ja erikoistunut sen säde- ja lääkehoitojen aktiiviseen kehittämiseen. Hänellä on yli viidentoista vuoden kokemus muun muassa stereotaktisista sädehoidoista, ja on ensimmäisiä uusien hoitotekniikoiden käyttöönottajia. Docrateella aloitettiin esimerkiksi ensimmäisenä Suomessa sekä VMAT RapidArc-, HDR-brakyhoidot, että Lu-PSMA hoidot jotka edustavat edistyksellisintä täsmäsädetekniikkaa.

*Joensuu T., Joensuu G., Kairemo K., Kiljunen T., Riener M., Aaltonen A., Ala-Opas M., Kangasmäki A., Alanko T., Taipale L., Hervonen P., Bützow A., Virgolini I., Hemminki A. 2016. Multimodal Primary Treatment of Metastatic Prostate Cancer with Androgen Deprivation and Radiation. Anticancer Research36(12), 6439-6447. https://doi.org/10.21873/anticanres.11242.

Lue uusimpia tiedotteita

Tutustu potilastarinaan: Hannu Nurmion tavoitteena normaali arki

Kun rockmuusikko Hannu ”Tuomari” Nurmio, 73, sai tietää PSA-arvojensa olevan koholla, hän päätti hakeutua magneettikuvaukseen, varmuuden vuoksi. Eturauhasesta kuvissa löytynyttä...

Lue lisää

Uudistunut uutiskirje nyt tilattavissa kuluttajille ja ammattilaisille

Syöpätaudit on nopeasti kehittyvä lääketieteen erikoisala. Docrates julkaisee muutamia kertoja vuodessa viimeisimmät kuulumiset ja uutiset liittyen esimerkiksi syövän hoitoon, diagnostiikkaan...

PODCAST: Syöpäsiskot – Jakso 2 | Jenni Kuusisto: ”Kuljin kaljuna, sillä en suostu sairastamaan piilossa”

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään, ja vuosittain 5 000 naista sairastuu rintasyöpään. Eeva.fin uudessa Syöpäsiskot-podcastissa puhutaan suoraan sairaudesta, joka koskettaa...

Tietoverkkoyhteyksissä ollut tilapäinen häiriö on saatu korjattua

Docrates Syöpäsairaalan tietoverkkoyhteyksissä on ilmennyt tilapäinen häiriö, joka on saatu korjattua. Pahoittelemme häiriöstä johtuvia viiveitä asiakaspalvelussamme ja palveluissamme.

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16