Julkaistu: 20.01.2018

HDR-brakyhoito – Eturauhassyövän monipuolinen ja tehokas täsmäsädehoito

Kategoriat: Artikkelit
Eturauhassyövän hoidossa käytettävän kudoksensisäisen HDR-brakyhoidon pitkäaikaisseurannan tulokset ovat erittäin lupaavia. Hoitoja on annettu Docrates Syöpäsairaalassa vuodesta 2009, ja hoidon pitkäaikaisseurannan tulokset vahvistavat hoidon tehon ja turvallisuuden. Tulokset esiteltiin Suomen Urologiyhdistyksen Talvipäivillä 2017.

HDR-brakyhoito soveltuu kaikkiin eturauhassyöpätyyppeihin

HDR-brakyhoito on kaikkien eturauhassyöpätyyppien hoitoon soveltuva uusi hoitomuoto, joka on tehokas myös uusiutuneen eturauhassyövän hoidossa. Pitkäaikaisseurannan perusteella HDR-hoito ainoana hoitomuotona on turvallinen ja tehokas menetelmä matalan riskin paikallista eturauhassyöpää sairastaville potilaille. Korkean riskin ja paikallisesti levinneessä eturauhassyövässä HDR-brakyhoito sen sijaan mahdollistaa tehostehoitona yhdessä tavanomaisen ulkoisen sädehoidon kanssa samanaikaisesti sekä sädeannoksen kasvattamisen että sivuvaikutusten todennäköisyyden minimoinnin. Korkea sädeannos on tärkein tekijä eturauhassyövän hoidon vaikuttavuuden varmistamisessa.

Docrates Syöpäsairaalassa HDR-brakyhoidot aloitettiin vuonna 2009 urologian ylilääkärimme Martti Ala-Oppaan johdolla, joka on alan uranuurtaja Suomessa. Kasvaneeseen kysyntään vastataksemme kirurgian ja urologian erikoislääkäri Lauri Taipale on vahvistanut HDR-tiimiä vuodesta 2015 lähtien.

Docrates Syöpäsairaalassa on tehty eniten HDR-toimenpiteitä Suomessa; tänä päivänä jo yli 1000 hoitoa.

HDR-hoito suojaa terveitä kudoksia – potilaan elämänlaatu säilyy parempana kuin leikkaushoidossa

Uusimpana sovellutuksena HDR-brakyhoitoa on alettu käyttää ns. salvage- eli pelastushoitona aikaisemmin toteutetun sädehoidon jälkeen taudin uusiutuessa. Salvage-sädehoito edustaa melko uutta ajattelua: aiemmin katsottiin, ettei samaa aluetta voi uudelleen sädettää, ja julkaisut näistä hoidoista olivat harvinaisia. Viime vuosina julkaisut salvage HDR-brakyhoidosta ovat kuitenkin voimakkaasti lisääntyneet, ja hoidot on todettu tehokkaiksi ja turvallisiksi.

Eturauhassyövän hoitoihin liittyvät pelot koskevat usein elämänlaadun kuten erektiokyvyn säilymistä sekä virtsaamisvaivoja ja erityisesti virtsanpidätyskykyä. HDR-brakyhoidossa korkea sädeannos voidaan rajata vain eturauhasen alueelle. Täsmäsädehoito suojelee näin terveitä kudoksia, jolloin potilaan elämänlaatu säilyy seksuaalisen toimintakyvyn ja virtsanpidätyskyvyn kannalta parempana kuin leikkaushoidossa tai ulkoisessa sädehoidossa.

Mieshormonin vaikutusta eturauhassyöpäsoluihin vähennetään sädehoidon aikana hormonihoidolla, koska sen tiedetään parantavan sädehoidon tehoa erityisesti aggressiivisimmissa eturauhassyöpäasteissa. Hormonihoito on kuitenkin lyhytaikaista ja se lopetetaan puolen vuoden-kahden vuoden kuluttua sädehoidon loppumisesta. Useimmiten erektio-ongelmat lievittyvät sen jälkeen ja erektiolääkityksellä seksuaalielämä taas palautuu.

Korkea sädeannos takaa erinomaiset hoitotulokset

–  HDR-hoidoissa annettu sädeannos (>116Gy) on suurin, mitä nykytekniikalla voidaan antaa, Martti Ala-Opas kertoo. – Hoitomuotoa voidaan käyttää yksinomaisena hoitona matalan riskin potilaille ja tehostehoitona korkean riskin potilaille yhdistettynä tavanomaiseen ulkoiseen sädehoitoon.

HDR-brakyhoito tapahtuu tiimityönä yhdessä urologin ja sädehoidon tekniikkaan sekä annoslaskentaan erikoistuneen sairaalafyysikon kanssa. Tiimiin kuuluu myös anestesialääkäri, syöpätautien erikoislääkäri, anestesiahoitaja sekä avustavat röntgen- ja sairaanhoitajat. Hoito toistetaan 1-2 kertaa noin kahden viikon välein.

Monipuolinen diagnostiikka, yksilöllinen hoito ja nopea hoitoonpääsy

Docrates on johtava HDR-hoitojen tarjoaja ja alan pioneeri Suomessa. Monipuolinen diagnostiikka varmistaa, että jokainen mies saa yksilöityä ja parasta hoitoa.

Varaa aika Docrates Syöpäsairaalaan keskustellaksesi eturauhassyövän hoitoon perehtyneen erikoislääkärin kanssa eri hoitovaihtoehdoista. Erikoislääkärimme vastaanotolle voit tulla myös ilman lähetettä. Vastaanottoajan järjestämme muutamassa päivässä, ja hoidot voidaan aloittaa jopa viikossa.
Soita meille ja kerromme lisää, 010 773 200 (ma-to 8-18, pe 8-16).

Katso video, jossa asiantuntijamme kertoo HDR-brakyhoidosta:

Teemme yhteistyötä kaikkien suomalaisten ja useiden kansainvälisten vakuutusyhtiöiden kanssa. Useat vakuutusyhtiöt korvaavat syöpähoitoja – ja tutkimuksia. Jos sinulla on sairauskuluvakuutus, voimme hakea puolestasi maksusitoumusta suurempien hoitokokonaisuuksien laskuttamiseksi suoraan vakuutusyhtiöltä. Tietoa hinnoista ja maksutavoista löydät täältä.

 

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 09.07.2020

Uusinta tutkimustietoa syövänhoidon saralta

Docrates Syöpäsairaalan lääkärit kokoontuivat toukokuussa arvostettuun American Society of Clinical Oncology (ASCO) tapahtumaan kuulemaan uusinta tutkimustietoa syövänhoidon saralta. Koronasta johtuen...

Lue lisää
Julkaistu: 22.06.2020

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaaliakin pidempään. Potilaille odottaminen on usein henkisesti raskasta, eikä se...

Lue lisää
Julkaistu: 15.06.2020

Tutustu sairaalamme henkilökuntaan: Yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Kononen

Docrates Syöpäsairaalan yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Konosta motivoi, että sairaalan tarkkaan harkitut puitteet ja ympäristö antavat hänelle mahdollisuuden hoitaa potilaat...

Lue lisää
Julkaistu: 15.06.2020

Aidosti yksilöllistä syövänhoitoa – Mistä on kyse?

Aidosti yksilöllinen syövänhoito perustuu geeneihin ja yksilöllisiin tarpeisiin. Docrates Syöpäsairaalassa hoitoa toteutetaan yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Konosen johdolla.

Lue lisää
Katso lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16