HDR-brakyhoito Docrates Syöpäsairaalassa

HDR-brakyhoito – Eturauhassyövän monipuolinen ja tehokas täsmäsädehoito

Eturauhassyövän hoidossa käytettävän kudoksensisäisen HDR-brakyhoidon pitkäaikaisseurannan tulokset ovat erittäin lupaavia. Hoitoja on annettu Docrates Syöpäsairaalassa jo seitsemän vuoden ajan, ja hoidon pitkäaikaisseurannan tulokset vahvistavat hoidon tehon ja turvallisuuden. Tulokset esiteltiin Suomen Urologiyhdistyksen Talvipäivillä 2017.

HDR-brakyhoito soveltuu kaikkiin eturauhassyöpätyyppeihin

HDR-brakyhoito soveltuu kaikkiin eturauhassyöpätyyppeihin. Hoito on tehokas myös uusiutuneen eturauhassyövän hoidossa. Pitkäaikaisseurannan perusteella HDR-hoito ainoana hoitomuotona on turvallinen ja tehokas menetelmä matalan riskin paikallista eturauhassyöpää sairastaville potilaille. Korkean riskin ja paikallisesti levinneessä eturauhassyövässä HDR-brakyhoito tehostehoitona yhdessä tavanomaisen ulkoisen sädehoidon kanssa mahdollistaa samanaikaisesti sekä sädeannoksen kasvattamisen että sivuvaikutusten todennäköisyyden minimoinnin. Korkea sädeannos on tärkein tekijä eturauhassyövän hoidon vaikuttavuuden varmistamisessa.

Docrates Syöpäsairaalassa HDR-brakyhoidot aloitettiin vuonna 2009 urologian ylilääkärimme Martti Ala-Oppaan johdolla, joka on alan uranuurtaja Suomessa. Kasvaneeseen kysyntään vastataksemme kirurgian ja urologian erikoislääkäri Lauri Taipale on vahvistanut moniammatillista HDR-tiimiämme  vuodesta 2015 lähtien. Docrates Syöpäsairaalassa on tehty  yli 600 HDR-toimenpidettä, eniten Suomessa.

HDR-hoito suojaa terveitä kudoksia – potilaan elämänlaatu säilyy parempana kuin leikkaushoidossa

Uusimpana sovellutuksena HDR-brakyhoitoa on alettu käyttää ns. salvage- eli pelastushoitona aikaisemmin toteutetun sädehoidon jälkeen taudin uusiutuessa. Salvage-sädehoito edustaa melko uutta ajattelua: aiemmin katsottiin, ettei samaa aluetta voi uudelleen sädettää, ja julkaisut näistä hoidoista olivat harvinaisia. Viime vuosina julkaisut salvage HDR-brakyhoidosta ovat voimakkaasti lisääntyneet, ja hoidot on todettu tehokkaiksi ja turvallisiksi.

Eturauhassyövän hoitoihin liittyvät pelot koskevatkin usein elämänlaadun kuten erektiokyvyn säilymistä sekä virtsaamisvaivoja ja erityisesti virtsanpidätyskykyä. HDR-brakyhoito on tehokasta täsmäsädehoitoa, jossa korkea sädeannos voidaan rajata vain eturauhasen alueelle. Täsmäsädehoito suojelee terveitä kudoksia ja potilaan elämänlaatu säilyy parempana kuin leikkaushoidossa tai ulkoisessa sädehoidossa: seksuaalinen toimintakyky ja virtsanpidätyskyky säilyvät paremmin.

Mieshormonin vaikutusta eturauhassyöpäsoluihin vähennetään sädehoidon aikana, koska sen tiedetään parantavan sädehoidon tehoa erityisesti aggressiivisimmissa eturauhassyöpäasteissa. Hormonihoito on kuitenkin lyhytaikaista ja se lopetetaan puolen vuoden – kahden vuoden kuluttua  sädehoidon loppumisesta. Useimmiten erektio-ongelmat lievittyvät sen jälkeen ja Viagra-tyyppisellä lääkityksellä seksuaalielämä taas palautuu.

Korkea (>116 Gy) sädeannos takaa erinomaiset hoitotulokset

–  Annos on suurin, mitä nykytekniikalla voidaan antaa. Sitä voidaan käyttää yksinomaisena hoitona matalan riskin potilaille ja tehostehoitona korkean riskin potilaille yhdistettynä tavanomaiseen ulkoiseen sädehoitoon, kertoo urologian ylilääkäri Martti Ala-Opas

HDR-brakyhoito tapahtuu tiimityönä yhdessä urologin ja sädehoidon tekniikkaan sekä annoslaskentaan erikoistuneen sairaalafyysikon kanssa. Tiimiin kuuluu myös anestesialääkäri, syöpätautien erikoislääkäri, anestesiahoitaja sekä avustavat röntgen- ja sairaanhoitajat. Hoito toistetaan 1-2 kertaa noin kahden viikon välein.

Monipuolinen diagnostiikka, yksilöllinen hoito ja nopea hoitoon pääsy

Docrates on johtava HDR-hoitojen tarjoaja ja alan pioneeri Suomessa. Monipuolinen diagnostiikka varmistaa, että jokainen mies saa yksilöityä ja parasta hoitoa.

Varaa aika Docrates Syöpäsairaalaan keskustellaksesi eturauhassyövän hoitoon perehtyneen erikoislääkärin kanssa eri hoitovaihtoehdoista. Erikoislääkärimme vastaanotolle voit tulla myös ilman lähetettä. Vastaanottoajan järjestämme muutamassa päivässä, ja hoidot voidaan aloittaa jopa viikossa
Soita meille ja kerromme lisää, 010 773 200 (ma-to 8-18, pe 8-16).
Ajanvaraus- ja yhteystiedot

 Katso video, jossa asiantuntijamme ja potilaamme kertovat HDR-brakyhoidosta:

Tietoa hinnoista ja maksutavoista löydät täältä. Teemme yhteistyötä kaikkien suomalaisten ja useiden kansainvälisten vakuutusyhtiöiden kanssa. Useat vakuutusyhtiöt korvaavat syöpähoitoja – ja tutkimuksia. Jos sinulla on sairauskuluvakuutus, voimme hakea puolestasi maksusitoumusta suurempien hoitokokonaisuuksien laskuttamiseksi suoraan vakuutusyhtiöltä.