Eturauhassyövän sairastanut Jukka kertoo tarinansa

Jukka Vitikan eturauhassyöpä hoidettiin Docrates Syöpäsairaalassa yhdistelmäsädehoidolla. Hoidoissa Vitikka arvosti kiireettömyyden tunnetta ja inhimillistä otetta.

”Voittajat eivät anna periksi ja periksiantajat eivät voita”

Oululainen Jukka Vitikka, 60, oli käynyt PSA-testeissä säännöllisesti jo yli 10 vuotta, kunnes vuonna 2013 testien arvoissa tapahtui pysyvämpi hypähdys. Tämän jälkeen arvot sahailivat 3,5 ja 7,9 välillä. Tilannetta tutkittiin 2015 neulanäytteillä ja 2016 magneettikuvauksella, mutta varsinainen syöpädiagnoosi antoi odottaa itseään. Pieni 1 mm kokoinen Gleason 7 -kasvain löytyi lopulta tammikuussa 2017.

– Sitten oma urologini Oulun Yliopistollisessa sairaalassa jäi eläkkeelle, ja hoitosuhteeni siirtyi lääkärille, jota en tuntenut ennestään. Entinen opiskelukaverini vinkkasi samoihin aikoihin Docrates Syöpäsairaalasta, josta oli kuullut paljon hyvää. Olin myös hieman aiemmin käynyt Martti Ala-Oppaan vastaanotolla ja kuullut häneltä erilaisista hoitovaihtoehdoista ja niiden haitoista ja hyödyistä, Jukka muistelee.

– Oulussa jouduinkin jonottamaan luustokartoitukseen pääsyä, joten päätin ottaa yhteyttä Docrateehen. Alle viikossa olin  syöpälääkäri Timo Joensuun vastaanotolla ja asiat lähtivät heti liikkeelle.

Jukka Vitikka
Oululainen Jukka Vitikka kertoo olevansa tyytyväinen Docrateella saamaansa hoitoon.

Syöpä hoidettiin yhdistelmäsädehoidolla

Docrateella Jukka pääsi heti luuston ja pehmytosien levinneisyysselvittelyihin PET-TT-kuvauksiin, jossa radioaktiiviset merkkiaineet löytävät pienetkin etäpesäkkeet. PET-TT-kuvauksessa ei onneksi löytynyt etäpesäkkeitä, mutta löytyikin toinen kasvain vasemmalta puolelta eturauhasta.

Lääkärin vastaanotolla käytiin läpi hoitovaihtoehtoja ja päädyttiin sädehoitoyhdistelmään, jossa Jukka sai kaksi kudoksen sisäistä täsmäsädehoitoa eli HDR-brakyhoitoa, ja sen lisäksi 25 kertaa ulkoista sädehoitoa. Tällaista hoitoa on Docrateella annettu jo 8 vuotta, ja sillä on saatu erinomaisia hoitotuloksia.

Jukka matkusti hoitoihin Oulusta, mutta sädehoitojen ajaksi hän majoittui arkisin Helsinkiin. Hän ei kokenut matkustamista rasittavana, koska on tottunut liikkumaan kotimaassa jo työnsäkin puolesta.

Ensitapaamisesta hoitojen loppumiseen meni kaikkiaan noin kolme kuukautta. Jukalla oli onnekseen sairaskuluvakuutus, joka kattoi hoidon kustannukset.

”Valtakunnan parhaissa käsissä”

Entisenä kauppiaana Jukka kertoo olevansa erityisen herkkä sille, miten asiakkaita kohdellaan.

– Docrateella olen kaiken aikaa kokenut, että asiakas on ykkönen. Hoidoissa on ollut kiireettömyyden tunne ja inhimillisyys mukana. Hoitohenkilöt tulivat tutuiksi ja oleellista oli, että minua ei koskaan pompoteltu henkilöltä toiselle. Koordinoiva hoitaja sekä muutkin hoitajat hoitivat heti kaikki pyyntöni. Kaiken aikaa oli tunne, että olen turvallisissa ja valtakunnan parhaissa käsissä. Turvattomuus ja epätoivo eivät päässeet missään vaiheessa valloilleen, Jukka kertoo.

”Docrateen kiteyttäisin seuraavasti: asiakaslähtöinen, ammattitaitoinen, inhimillinen, edelläkävijä, asiallinen, positiivisesti tiukka ja aikatauluistaan kiinnipitävä. Samalla huumorikin elää mukana arjessa vaikka aihealue on vakava.” – Jukka Vitikka

– Minulla on yläpäässä lisävarusteena jo vuodelta 2006 keskivaikea/vaikea aivovamma. Se on ollut elämäni kovin kokemus ja kolaus. Olen opetellut kävelemään ja kirjoittamaan uudelleen. Nyt toinen lisävarusteeni, eturauhassyöpä, ja sen mutkaton hoito, on ollut helppo kokonaisuus aivovammaan verrattuna. Aivovammani on “hitaasti etenevä syöpä”, jota ei voida parantaa; eturauhassyöpä sen sijaan on parannettavissa, Jukka pohtii, ja jatkaa:

– Tällä hetkellä voin hyvin. Ulkoiset sädetykset lähinnä väsyttivät. Sisäiset sädetykset olivat sen sijaan sen verran kovia paukkuja, että niiden seurauksena virtsaaminen oli haastavaa, ja kesti aina kolmisen viikkoa, että tilanne rauhoittui.

Aktiivinen loppuvuosi edessä: Nyt pyrin nauttimaan!

Eturauhassyövän ollessa jo takanapäin Jukan kalenteri on nyt täynnä suunnitelmia.

– Pitäisi vähän matkustella ja muailimaa kiertää. Kotitila Ounasjoen rannalla Rovaniemellä on jatkuva puuhamaa, jossa on tekevälle tekemistä. Lisäksi pitkään vireillä olleet vanhojen autojen entisöinnit on nyt syytä saada liikkeelle. Välillä matkailu mielenkiintoisiin kohteisiin avartaa ja antaa uutta ajateltavaa.

– Työtuntini ovat täynnä ja takana on loistava tulevaisuus. Pyrin nauttimaan ja tekemään päätöksiä niin kauan kuin on jalka- ja käsivoimia. Ja terveyttä, kiitos!

Kokemukseni Docrateesta

– Docrateen kiteyttäisin seuraavasti: asiakaslähtöinen, ammattitaitoinen, inhimillinen, edelläkävijä, asiallinen, positiivisesti tiukka ja aikatauluistaan kiinnipitävä. Samalla huumorikin elää mukana arjessa vaikka aihealue on vakava, Jukka muistelee huumorin sävyttämiä hoitohetkiä.

– Aikaisemmat kovat kokemukseni yläpääni kanssa ovat opettaneet, että asenne ratkaisee paljon ja yksi mottoni niin syöpäni kanssa kuin yleisemminkin on, että “voittajat eivät anna periksi ja periksiantajat eivät voita”.

Ajoittaisista sivuoireista huolimatta Jukka on tyytyväinen saamaansa hoitoon.

– HDR-hoidot ovat varmasti hyviä ja loppujen lopuksi helppoja leikkauksiin, hormonihoitojen sivuvaikutuksiin ja muihin verrattuna. Elämä on – varsinkin minulle – opettanut, että mitään hyvää et saa kuin tuskaisten askelten kautta.

Jukan tilannetta seurataan jatkossakin PSA-testein, alkuun muutaman kuukauden välein ja jatkossa harvemmin. Pitkäaikaisseurannan tuloksissa on havaittu, että hoitotulokset HDR-brakyhoidoilla ja yhdistelmäsädehoidetuilla eturauhassyöpäpotilailla ovat erinomaiset, joten Jukankin osalta tilanne on varsin lupaava.

Lue potilaidemme kertomuksia

/

Mikael Lagström: Nyt otan jokaisesta hetkestä ilon irti

Kun levinneeseen ja aggressiiviseen eturauhassyöpään sairastunut Mikael Lagström, 67, hakeutui syöpähoitoihin Docrateelle, hän toivoi saavansa lisää elinvuosia. Nyt Mikaelin hoidot...

Lue lisää
/

Mika Piltz: Olen kiitollinen siitä, että oikeilla hoitovalinnoilla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun

Eturauhassyöpädiagnoosi syksyllä 2021 pisti 54-vuotiaan Mika Piltzin kuviot hetkeksi uusiksi. Kalenteri täyttyi lukuisilla sädehoitokerroilla ja lääkärikäynneillä, mutta moni asia säilyi...

Lue lisää
/

Johny ja Leena: Pahin pelko on ollut, että tyttäremme jää tähän maailmaan yksin

Syöpä on koetellut Gustafssonien perhettä jo kaksi kertaa. Siitä huolimatta positiivinen perhe katsoo elämää eteenpäin pilke silmäkulmassaan: Tulevaisuus näyttää kauniilta.

Lue lisää
/

Rintasyöpä – Yhteisellä matkalla Eila ja Esko

Vuosi 2020 ei alkanut niin kuin Eila Hämäläinen ja Esko olivat ajatelleet. Kun Eila sai vuodenvaihteessa rintasyöpädiagnoosin, vaihtuivat pariskunnan haaveet...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16