Skip to content

Eturauhassyövän sairastanut Jukka kertoo tarinansa

Jukka Vitikan eturauhassyöpä hoidettiin Docrates Syöpäsairaalassa yhdistelmäsädehoidolla. Hoidoissa Vitikka arvosti kiireettömyyden tunnetta ja inhimillistä otetta.

”Voittajat eivät anna periksi ja periksiantajat eivät voita”

Oululainen Jukka Vitikka, oli käynyt PSA-testeissä säännöllisesti jo yli 10 vuotta, kunnes vuonna 2013 testien arvoissa tapahtui pysyvämpi hypähdys. Tämän jälkeen arvot sahailivat 3,5 ja 7,9 välillä. Tilannetta tutkittiin 2015 neulanäytteillä ja 2016 magneettikuvauksella, mutta varsinainen syöpädiagnoosi antoi odottaa itseään. Pieni 1 mm kokoinen Gleason 7 -kasvain löytyi lopulta tammikuussa 2017.

– Sitten oma urologini Oulun Yliopistollisessa sairaalassa jäi eläkkeelle, ja hoitosuhteeni siirtyi lääkärille, jota en tuntenut ennestään. Entinen opiskelukaverini vinkkasi samoihin aikoihin Docrates Syöpäsairaalasta, josta oli kuullut paljon hyvää. Olin myös hieman aiemmin käynyt Martti Ala-Oppaan vastaanotolla ja kuullut häneltä erilaisista hoitovaihtoehdoista ja niiden haitoista ja hyödyistä, Jukka muistelee.

– Oulussa jouduinkin jonottamaan luustokartoitukseen pääsyä, joten päätin ottaa yhteyttä Docrateehen. Alle viikossa olin  syöpälääkäri Timo Joensuun vastaanotolla ja asiat lähtivät heti liikkeelle.

Syöpä hoidettiin yhdistelmäsädehoidolla

Docrateella Jukka pääsi heti luuston ja pehmytosien levinneisyysselvittelyihin PET-TT-kuvauksiin, jossa radioaktiiviset merkkiaineet löytävät pienetkin etäpesäkkeet. PET-TT-kuvauksessa ei onneksi löytynyt etäpesäkkeitä, mutta löytyikin toinen kasvain vasemmalta puolelta eturauhasta.

Lääkärin vastaanotolla käytiin läpi hoitovaihtoehtoja ja päädyttiin sädehoitoyhdistelmään, jossa Jukka sai kaksi kudoksen sisäistä täsmäsädehoitoa eli HDR-brakyhoitoa, ja sen lisäksi 25 kertaa ulkoista sädehoitoa. Docrates on HDR-hoitojen edelläkävijä, ja yhdistelmäsädehoidolla on saatu erinomaisia hoitotuloksia.

Jukka matkusti hoitoihin Oulusta, mutta sädehoitojen ajaksi hän majoittui arkisin Helsinkiin. Hän ei kokenut matkustamista rasittavana, koska on tottunut liikkumaan kotimaassa jo työnsäkin puolesta.

Ensitapaamisesta hoitojen loppumiseen meni kaikkiaan noin kolme kuukautta. Jukalla oli onnekseen sairaskuluvakuutus, joka kattoi hoidon kustannukset.

”Valtakunnan parhaissa käsissä”

Entisenä kauppiaana Jukka kertoo olevansa erityisen herkkä sille, miten asiakkaita kohdellaan.

– Docrateella olen kaiken aikaa kokenut, että asiakas on ykkönen. Hoidoissa on ollut kiireettömyyden tunne ja inhimillisyys mukana. Hoitohenkilöt tulivat tutuiksi ja oleellista oli, että minua ei koskaan pompoteltu henkilöltä toiselle. Koordinoiva hoitaja sekä muutkin hoitajat hoitivat heti kaikki pyyntöni. Kaiken aikaa oli tunne, että olen turvallisissa ja valtakunnan parhaissa käsissä. Turvattomuus ja epätoivo eivät päässeet missään vaiheessa valloilleen, Jukka kertoo.

”Docrateen kiteyttäisin seuraavasti: asiakaslähtöinen, ammattitaitoinen, inhimillinen, edelläkävijä, asiallinen, positiivisesti tiukka ja aikatauluistaan kiinnipitävä. Samalla huumorikin elää mukana arjessa vaikka aihealue on vakava.” – Jukka Vitikka

– Minulla on yläpäässä lisävarusteena jo vuodelta 2006 keskivaikea/vaikea aivovamma. Se on ollut elämäni kovin kokemus ja kolaus. Olen opetellut kävelemään ja kirjoittamaan uudelleen. Nyt toinen lisävarusteeni, eturauhassyöpä, ja sen mutkaton hoito, on ollut helppo kokonaisuus aivovammaan verrattuna. Aivovammani on “hitaasti etenevä syöpä”, jota ei voida parantaa; eturauhassyöpä sen sijaan on parannettavissa, Jukka pohtii, ja jatkaa:

– Tällä hetkellä voin hyvin. Ulkoiset sädetykset lähinnä väsyttivät. Sisäiset sädetykset olivat sen sijaan sen verran kovia paukkuja, että niiden seurauksena virtsaaminen oli haastavaa, ja kesti aina kolmisen viikkoa, että tilanne rauhoittui.

Aktiivinen loppuvuosi edessä: Nyt pyrin nauttimaan!

Eturauhassyövän ollessa jo takanapäin Jukan kalenteri on nyt täynnä suunnitelmia.

– Pitäisi vähän matkustella ja muailimaa kiertää. Kotitila Ounasjoen rannalla Rovaniemellä on jatkuva puuhamaa, jossa on tekevälle tekemistä. Lisäksi pitkään vireillä olleet vanhojen autojen entisöinnit on nyt syytä saada liikkeelle. Välillä matkailu mielenkiintoisiin kohteisiin avartaa ja antaa uutta ajateltavaa.

– Työtuntini ovat täynnä ja takana on loistava tulevaisuus. Pyrin nauttimaan ja tekemään päätöksiä niin kauan kuin on jalka- ja käsivoimia. Ja terveyttä, kiitos!

Kokemukseni Docrateesta

– Docrateen kiteyttäisin seuraavasti: asiakaslähtöinen, ammattitaitoinen, inhimillinen, edelläkävijä, asiallinen, positiivisesti tiukka ja aikatauluistaan kiinnipitävä. Samalla huumorikin elää mukana arjessa vaikka aihealue on vakava, Jukka muistelee huumorin sävyttämiä hoitohetkiä.

– Aikaisemmat kovat kokemukseni yläpääni kanssa ovat opettaneet, että asenne ratkaisee paljon ja yksi mottoni niin syöpäni kanssa kuin yleisemminkin on, että “voittajat eivät anna periksi ja periksiantajat eivät voita”.

Ajoittaisista sivuoireista huolimatta Jukka on tyytyväinen saamaansa hoitoon.

– HDR-hoidot ovat varmasti hyviä ja loppujen lopuksi helppoja leikkauksiin, hormonihoitojen sivuvaikutuksiin ja muihin verrattuna. Elämä on – varsinkin minulle – opettanut, että mitään hyvää et saa kuin tuskaisten askelten kautta.

Jukan tilannetta seurataan jatkossakin PSA-testein, alkuun muutaman kuukauden välein ja jatkossa harvemmin. Pitkäaikaisseurannan tuloksissa on havaittu, että hoitotulokset HDR-brakyhoidoilla ja yhdistelmäsädehoidetuilla eturauhassyöpäpotilailla ovat erinomaiset, joten Jukankin osalta tilanne on varsin lupaava.

Haluatko varata ajan syöpälääkärillemme?

Voit soittaa ammattitaitoisille sairaanhoitajillemme numeroon 010 773 2000 tai varata ajan suoraan verkossa. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön ja sairaanhoitajamme ottavat yhteyttä sinuun.

Varaa aika verkossa

Artikkeli

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Docrateelle hakeudutaan tutkimuksiin ja hoitoon muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää

Levinneen eturauhassyövän hoito vaatii vahvaa kokemusta ja useita eri hoitomuotoja

Suomessa yli 5 400 miehellä todetaan vuosittain eturauhassyöpä. Valtaosa niistä potilaista, joilla eturauhassyöpä on toteamishetkellä paikallinen, parantuu täysin. Hoidon onnistumisen...

Lue lisää

Mika Piltz: Olen kiitollinen siitä, että oikeilla hoitovalinnoilla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun

Eturauhassyöpädiagnoosi syksyllä 2021 pisti 54-vuotiaan Mika Piltzin kuviot hetkeksi uusiksi. Kalenteri täyttyi lukuisilla sädehoitokerroilla ja lääkärikäynneillä, mutta moni asia säilyi...

Eturauhassyöpä: Sädehoidon ja leikkauksen hyödyt ja haitat

Leikkaus vai sädehoito? Mitä hyötyä ja haittaa sädehoidosta tai leikkauksesta on eturauhassyövän hoidossa?

Eturauhassyövän hoidon perusta on oikea ja tarkka tieto syövän aggressiivisuudesta ja levinneisyydestä

Eturauhassyöpä on länsimaissa miesten yleisin syöpä. Usein se on varhaisvaiheessaan oireeton.  – Oireettomankin eturauhassyövän varhainen toteaminen on mahdollista, kertoo syöpätautien...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16