Julkaistu: 10.09.2019

Tutkimus puoltaa yhdistelmäsädehoidon käyttöä aggressiivisen eturauhassyövän hoidossa

Kategoriat: Artikkelit
Aggressiivista, korkean riskin eturauhassyöpää hoidetaan eri tavoilla, sillä yhtenevää linjausta optimaalisesta hoitomuodosta ei tällä hetkellä ole. Hiljattain tehty tutkimus (Kishan ja muut 2018) antaa kuitenkin osviittaa siitä, että ulkoisen ja kudoksensisäisen sädehoidon sekä hormonihoidon yhdistelmällä saadaan aikaan parhaat hoitotulokset.

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan aggressiivisen eturauhassyövän tehokkain hoitomuoto on ulkoisen sädehoidon ja kudoksensisäisen brakyhoidon sekä hormonihoidon yhdistelmä. Kyseistä yhdistelmähoitoa saaneilla miehillä eturauhassyöpäkuolleisuus oli merkittävästi alhaisempi ja etäpesäkkeiden muodostuminen hitaampaa kuin miehillä, jotka oli leikattu tai jotka oli hoidettu pelkän ulkoisen sädehoidon ja hormonihoidon yhdistelmällä. Retrospektiiviseen kohorttitutkimukseen osallistui yhteensä 1809 Gleason luokan 9 tai 10 eturauhassyöpää sairastavaa miestä vuosien 2000-2013 välisenä aikana.

Eturauhassyöpäkuolleisuus viiden vuoden seuranta-aikana ulkoista ja sisäistä yhdistelmäsädehoitoa saaneilla potilailla oli tutkimuksessa 3 %, kun vastaavat luvut leikkauspotilailla ja ulkoista sädehoitoa saaneilla olivat 12 % ja 13 %. Etäpesäkkeitä ilmaantui puolestaan ensimmäisessä ryhmässä 8 %:lle potilaista, kun taas leikkauksen läpikäyneistä ja ulkoista sädehoitoa saaneista etäpesäkkeitä muodostui 24 %:lle potilaista.

Docrates Syöpäsairaalan sädehoidon ja syöpätautien erikoislääkäri Timo Joensuu toteaa, että Kishanin tutkimustulokset tukevat Docrateen pitkäaikaista näkemystä siitä, kuinka aggressiivista, korkean riskin eturauhassyöpää tulisi hoitaa.

– Yhdistelmäsädehoidon etu on se, että sädeannosta pystytään kasvattamaan, jolloin hoitotulos on mahdollisimman hyvä. Kudoksensisäinen HDR-brakyhoito hoitaa syövän eturauhasen sisältä ja ulkoinen sädehoito nitistää syöpäsolut, jotka ovat ehtineet levitä eturauhasen ulkopuolelle. Samaan aikaan sivuvaikutusten todennäköisyys pystytään minimoimaan, Joensuu selventää.

– Peräsuoli esimerkiksi suojataan sädehoidossa siten, että eturauhasen ja peräsuolen väliin laitetaan hydrogeeliä, joka siirtää peräsuolta pois sädetysalueelta. HDR-brakyterapia on niin säästävä tekniikka, että aiemmin sädehoidetut voidaan hoitaa sillä jopa uudelleen. Kokemuksemme mukaan syöpä uusiutuu hyvin harvoin eturauhasessa, jos HDR-brakyterapia on osa sädehoitoa.

Docrates Syöpäsairaalassa yhdistelmäsädehoidon suunnitelmat perustuvat PET-TT-kuvauksiin, jotka paljastavat vähäisenkin syövän leviämisen paljon paremmin kuin perinteisesti käytetty pelkkä TT ja luustokartta.

– Tutkimusten mukaan hoitopäätös tarkentuu PET-TT-kuvauksen jälkeen jopa 50 %:ssa tapauksista, Joensuu sanoo.

Katso videomme eturauhassyövän sädehoidosta, asiantuntijana syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu:

Viitteet:

Kishan A. U., Cook R. R., Ciezki J. P., Ross A. E., Pomerantz M. M., Nguyen P. L., Shaikh T., Tran P. T., Sandler K. A., Stock R. G., Merrick G. S., Demanes J., Spratt D. E., Abu-Isa E. I., Wedde T. B., Lilleby W., Krauss D. J., Shaw G. K., Alam R., Reddy C. A., Stephenson A. J., Klein E. A., Song D. Y., Tosoian J. J., Hegde J. V., Yoo S. M., Fiano R., D’Amico A. V., Nickols N. G., Aronson W. J., Sadeghi A., Greco S., Deville C., McNutt T., DeWeese T. L., Reiter R. E., Said J. W. Steinberg M. L., Horwitz E. M., Kupelian P.A., King C. R. 2018. Radical Prostatectomy, External Beam Radiotherapy, or External Beam Radiotherapy With Brachytherapy Boost and Disease Progression and Mortality in Patients With Gleason Score 9-10 Prostate Cancer. JAMA 2018; 319(9): 896-905.

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 07.09.2020

Docrates Syöpäsairaalaan huipputeknologiaa edustava PET-TT-laite

Docrates Syöpäsairaalaan on asennettu Suomessa vielä harvinainen, uuden sukupolven PET-TT-kuvantamisen laite. Uusi laite tarjoaa aiempaa tarkempia kuvia, lyhyempiä kuvausaikoja sekä...

Lue lisää
Julkaistu: 01.09.2020

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen eturauhassyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää
Julkaistu: 28.08.2020

Voidaanko kohdunkaulan syöpä hävittää maailmasta?

Tie kohdunkaulan syövän hävittämiseen on rokottaminen, kirjoittaa naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen onkologian erikoislääkäri, prof., Johanna Mäenpää.

Lue lisää
Julkaistu: 26.08.2020

Mies – Näin pidät eturauhasestasi huolta

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Myös muut eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä. Lue, miten voit pitää...

Lue lisää
Katso lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16