Skip to content

Timo Joensuu

Sairaalan perustaja, sädehoidon ylilääkäri
Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri
LT, kliinisen onkologian dosentti, professori

Hoidan eri syöpätauteja 30 vuoden kokemuksella. Erityisosaamisaluettani ovat eturauhassyöpä- ja sädehoitopotilaat.

Vastaanotolleni ovat tervetulleita niin syöpää epäilevät, syöpädiagnoosin jo saaneet kuin seurantapotilaat. Voit tulla myös kysymään toista mielipidettä hoitosuunnitelmaasi.

Docrates Syöpäsairaalaa perustaessani lähtökohtana oli potilasnäkökulma; oman asiantuntijakokemukseni hyödyntäminen niin, että voisit saada hyvän asiakas- ja potilaskokemuksen ihmisenä ihmisen rinnalla. Käymme tarkkaan läpi tilanteesi ja teemme yhdessä sinulle sopivan hoitosuunnitelman. Parantavan hoidon lisäksi tavoitteena on, että elämä jatkuisi mahdollisimman normaalina.

Vastaanotoillani on usein myös läheinen mukana.

Kielitaito

Suomi, englanti

Koulutus

Kliinisen onkologian dosentti, Helsingin yliopisto 2005
Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, Helsingin yliopisto 1998
LT, Tampereen yliopisto 1992
LL, Tampereen yliopisto 1985

Työhistoria

  • Docrates Syöpäsairaala, perustaja 2006, johtava ylilääkäri 2007–2014, Sädehoidon ylilääkäri 2014–
  • HUS Syöpätautien klinikka, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri 1998–2007
  • HUS Syöpätautien klinikka, sädehoidon erikoislääkäri 1998
  • HUS Syöpätautien klinikka, apulaislääkäri 1993–1998
  • INSERM, Pariisi, tutkija 1991–1993

Biografia

Timo Joensuu on eturauhassyövän asiantuntija ja erikoistunut sen säde- ja lääkehoitojen aktiiviseen kehittämiseen. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus muun muassa stereotaktisista sädehoidoista: hän otti ensimmäisenä Pohjoismaissa käyttöön IMRT-hoidon ja Docrateella aloitettiin ensimmäisenä Suomessa sekä VMAT RapidArc- että HDR-brakyhoidot jotka edustavat edistyksellisintä täsmäsädetekniikkaa.

Potilaan etu, näkökulma ja kokemus ovat Timo Joensuun työn lähtökohtia. Perinteisen lääkäri– potilas-suhteen ohella Joensuusta on tärkeää, että lääkäri on potilaan tukena koko hoidon kaaren ajan. Yhdessä Hannu Tavion kanssa kirjoitettu kirja ”Elämä kantaa” ilmentää hyvin hänen luottamuksellisuuteen ja arvostukseen perustuvaa suhdettaan potilaisiin. Joensuu on myös ollut aktiivisesti mukana Suomen Eturauhassyöpäyhdistys Propon sekä Eturauhassyöpäpotilaiden tuki Ry Ersyn toiminnassa.

Lääketieteen lisensiaatiksi Timo Joensuu on valmistunut Tampereen lääketieteellisestä tiedekunnasta. Kansainvälistä kokemusta ja arvostusta hän on hankkinut tutkimus- ja työrupeamiltaan ulkomailla. Ensimmäinen ulkomaanpesti oli vapaaehtoisena aputyöntekijänä vammaisten hoitolaitoksessa UK:ssa, jota seurasi paikka Varsovan yliopiston kirurgian klinikalla. Pariisissa Joensuu työskenteli Ranskan kansallisessa lääketieteen tutkimusinstituutissa INSERMissä, jossa hän etsi uusia potentiaalisia syöpälääkkeitä ja hoitostrategioita. Hän on myös toiminut Helsinki Consulting Groupin kautta Maailmanpankin syöpähoitojen lääketieteellisenä asiantuntijana Serbiassa. Yhdysvaltojen kansallisen syöpäinstituutin (NCI) ja Suomen Syöpärekisterin tutkijoiden kanssa Joensuu on tutkinut syöpähoitojen mahdollisia myöhäishaittoja.

Timo Joensuu on väitellyt TaY:ssa lääketieteen tohtoriksi ja suorittanut syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkärin tutkinnon HYKS:in syöpätautien klinikalla. Kliinisen onkologian dosentiksi hänet nimitettiin vuonna 2005. Docrates Syöpäsairaalan Timo Joensuu perusti yhdessä Pekka Aallon ja Harri Puurusen kanssa vuonna 2006 ja siirtyi seuraavana vuonna vastaamaan sairaalan toiminnasta täysipäiväisesti. Docrates on Joensuun mittavin hanke ja Pohjoismaiden ainoa yksityinen, kokonaisvaltaiseen syövän tutkimukseen ja hoitoon erikoistunut laitos.

Tärkeän elämäntyönsä sekä runsaan tutkimus-, julkaisu- ja neuvonantajatoimintansa vastapainona Timo Joensuu rentoutuu samoilemalla metsissä sekä rakentamisen, musiikin, kirjojen ja taiteen parissa.

Timo Joensuu on alansa arvostettu ja aikaansaava asiantuntija: Hänelle on myönnetty Syöpäjärjestöjen syöväntorjuntatyön ansiomitali vuonna 2006, ja vuonna 2010 hänet valittiin Terveydenhuollon vuoden vaikuttajaksi. Vuonna 2020 tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Joensuulle professorin arvonimen. Arvonimi on tunnustus Joensuun arvokkaasta työstä suomalaisen syövänhoidon kehittäjänä.