Skip to content

HDR-brakyhoito – Eturauhassyövän monipuolinen ja tehokas täsmäsädehoito

20.1.2020 Kategoriat: Artikkelit
Eturauhassyöpä
Eturauhassyövän hoidossa käytettävän kudoksensisäisen HDR-brakyhoidon pitkäaikaisseurannan tulokset ovat erittäin lupaavia. Hoitoja on annettu Docrates Syöpäsairaalassa vuodesta 2009, ja hoidon pitkäaikaisseurannan tulokset vahvistavat hoidon tehon ja turvallisuuden.

HDR-brakyhoito soveltuu kaikkiin eturauhassyöpätyyppeihin

HDR-brakyhoito on kaikkien eturauhassyöpätyyppien hoitoon soveltuva uusi hoitomuoto, joka on tehokas myös uusiutuneen eturauhassyövän hoidossa. Pitkäaikaisseurannan perusteella HDR-hoito ainoana hoitomuotona on turvallinen ja tehokas menetelmä matalan riskin paikallista eturauhassyöpää sairastaville potilaille. Korkean riskin ja paikallisesti levinneessä eturauhassyövässä HDR-brakyhoito sen sijaan mahdollistaa tehostehoitona yhdessä tavanomaisen ulkoisen sädehoidon kanssa samanaikaisesti sekä sädeannoksen kasvattamisen että sivuvaikutusten todennäköisyyden minimoinnin. Korkea sädeannos on tärkein tekijä eturauhassyövän hoidon vaikuttavuuden varmistamisessa. HDR-hoidoissa annettu sädeannos (>116Gy) on suurin, mitä nykytekniikalla voidaan antaa.

Uusimpana sovellutuksena HDR-brakyhoitoa on alettu käyttää ns. salvage- eli pelastushoitona aikaisemmin toteutetun sädehoidon jälkeen taudin uusiutuessa. Salvage-sädehoito edustaa melko uutta ajattelua: aiemmin katsottiin, ettei samaa aluetta voi uudelleen sädettää, ja julkaisut näistä hoidoista olivat harvinaisia. Viime vuosina julkaisut salvage HDR-brakyhoidosta ovat kuitenkin voimakkaasti lisääntyneet, ja hoidot on todettu tehokkaiksi ja turvallisiksi.

Tuoreen tutkimustiedon mukaan korkea-annoksisen HDR-brakyhoidon ja ulkoisen sädehoidon sekä hormonihoidon yhdistelmällä voidaan merkittävästi hidastaa taudin etenemistä ja lisätä elinvuosia aggressiivista Gleason 9-10 luokan eturauhassyöpää sairastavilla potilailla. Tutkimustulokset osoittivat tällaisen yhdistelmähoidon olevan ylivertainen hoitotapa verrattuna hoitoon pelkällä ulkoisen sädehoidon ja hormonihoidon yhdistelmällä tai eturauhasen leikkauksella*.

Vahvasti levinneessä eturauhasyövässä helpotusta voi lisäksi saada uudesta radioaktiivisesta isotooppihoidosta.

HDR-hoito suojaa terveitä kudoksia – potilaan elämänlaatu säilyy parempana kuin leikkaushoidossa

Eturauhassyövän hoitoihin liittyvät pelot koskevat usein elämänlaadun kuten erektiokyvyn säilymistä sekä virtsaamisvaivoja ja erityisesti virtsanpidätyskykyä. HDR-brakyhoidossa korkea sädeannos voidaan rajata vain eturauhasen alueelle. Täsmäsädehoito suojelee näin terveitä kudoksia, jolloin elämänlaatu säilyy seksuaalisen toimintakyvyn ja virtsanpidätyskyvyn kannalta parempana kuin leikkaushoidossa tai ulkoisessa sädehoidossa.**

Mieshormonin vaikutusta eturauhassyöpäsoluihin vähennetään sädehoidon aikana hormonihoidolla, koska sen tiedetään parantavan sädehoidon tehoa erityisesti aggressiivisimmissa eturauhassyöpäasteissa. Hormonihoito on kuitenkin lyhytaikaista ja se lopetetaan puolen vuoden-kahden vuoden kuluttua sädehoidon loppumisesta. Useimmiten erektio-ongelmat lievittyvät sen jälkeen ja erektiolääkityksellä seksuaalielämä taas palautuu.

HDR-brakyhoidon esteenä voi olla hyvin suuri eturauhasen koko, verenohennuslääkitys, sydänsairaudet tai oheissairaudet, jotka estävät nukuttamisen.

Docrates Syöpäsairaala on Suomen kokenein HDR-brakyhoidoissa

Docrates Syöpäsairaala aloitti eturauhassyövän HDR-brakyhoidot ensimmäisenä Suomessa vuonna 2009 Martti Ala-Oppaan johdolla. Tänä päivänä HDR-brakyhoidoista vastaavat Docrateella kirurgian ja urologian erikoislääkäri Lauri Taipale ja urologian erikoislääkäri Andrei Dejev yhdessä muun HDR-tiimimme kanssa; HDR-brakyhoito tapahtuu tiimityönä yhdessä urologin ja sädehoidon tekniikkaan sekä annoslaskentaan erikoistuneen sairaalafyysikon kanssa. Tiimiin kuuluu myös anestesialääkäri, syöpätautien erikoislääkäri, anestesiahoitaja sekä avustavat röntgen- ja sairaanhoitajat.

Brakyhoitoa on kahta tyyppiä, LDR (low dose rate) eli matalan annosnopeuden ja HDR (high dose rate) eli korkean annosnopeuden kudoksensisäinen sädehoito. Docrates on siirtynyt kokonaan HDR-hoitoihin jo vuodesta 2009. Muuallakin Suomessa ollaan luopumassa LDR-hoidosta. HDR-brakyterapia tarjoaa merkittäviä etuja verrattuna LDR-brakyhoitoon. Toisin kuin LDR-brakyhoito, HDR-brakyhoito soveltuu myös eturauhaskapselin ulkopuolelle levinneisiin eturauhassyöpiin. HDR-brakyterapiassa hetkellinen sädeannos on laskennallisesti jopa kymmeniä tuhansia kertoja suurempi kuin LDR-brakyterapiassa ja siten se myös tuhoaa syöpäsoluja tehokkaammin.

Docrates on yli tuhannella toimenpiteellä on Suomen kokenein HDR-brakyhoitojen tekijä.

Monipuolinen diagnostiikka, yksilöllinen hoito ja nopea hoitoonpääsy

Varaa aika Docrates Syöpäsairaalaan keskustellaksesi eturauhassyövän hoitoon perehtyneen erikoislääkärin kanssa eri hoitovaihtoehdoista. Erikoislääkärimme vastaanotolle voit tulla myös ilman lähetettä.

Teemme yhteistyötä kaikkien suomalaisten ja useiden kansainvälisten vakuutusyhtiöiden kanssa. Useat vakuutusyhtiöt korvaavat syöpähoitoja – ja tutkimuksia. Jos sinulla on sairauskuluvakuutus, voimme hakea puolestasi maksusitoumusta suurempien hoitokokonaisuuksien laskuttamiseksi suoraan vakuutusyhtiöltä. Tietoa hinnoista ja maksutavoista löydät täältä.

Lähteet: 

  • * Kishan et al. (2018) Radical Prostatectomy, External Beam Radiotherapy, or External Beam Radiotherapy With Brachytherapy Boost and Disease Progression and Mortality in Patients With Gleason Score 9-10 Prostate Cancer, Jama, 319 (9),  896-905.
  • ** Hamdy et al. (2016) 10-year Outcomes After Monitoring, Surgery or Radiotherapy for Localized Prostate Cancer, The New England Journal of Medicine, September 14, 2016, 1-10.

Katso video HDR-brakyhoidosta

Lue lisää

Eturauhassyöpään sairastunut Risto Laitinen valitsi leikkauksen sijaan sädehoidon

Entinen aktiiviurheilija, automaatioinsinööri Risto Laitinen tukee muita eturauhassyöpään sairastuneita, jotta heillä olisi kaikki tarvittava tieto sairauden voittamiseksi.

Lue lisää

Eturauhassyövän sairastanut Jukka kertoo tarinansa

Jukka Vitikan eturauhassyöpä hoidettiin Docrates Syöpäsairaalassa yhdistelmäsädehoidolla. Hoidoissa Vitikka arvosti kiireettömyyden tunnetta ja inhimillistä otetta.

Eturauhassyöpä: Sädehoidon ja leikkauksen hyödyt ja haitat

Leikkaus vai sädehoito? Mitä hyötyä ja haittaa sädehoidosta tai leikkauksesta on eturauhassyövän hoidossa?

Eturauhaseen tarvitsee kajota yhä vähemmän – Eturauhassyövän diagnostiikka mullistui

Eturauhassyövän hoito on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana huimasti. Docrates Syöpäsairaalassa edistykselliset hoidot nousevatkin usein ansaittuun keskiöön, mutta myös eturauhassyövän uudella,...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16