Eturauhaseen tarvitsee kajota yhä vähemmän – Eturauhassyövän diagnostiikka mullistui

Kategoriat: Artikkelit
Eturauhassyövän hoito on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana huimasti. Docrates Syöpäsairaalassa edistykselliset hoidot nousevatkin usein ansaittuun keskiöön, mutta myös eturauhassyövän uudella, korkeatasoisella diagnostiikalla on paikkansa valokeilassa.

– Diagnostiikka ansaitsee vähintään jaetun kultasijan edistyksellisten hoitojen kanssa, sanoo Docrates Syöpäsairaalassa sädehoidon ja syöpätautien erikoislääkärinä toimiva Timo Joensuu.

– Tämä siksi, että parhaat mahdolliset eturauhassyövän hoitotulokset saavutetaan vain parhaan mahdollisen diagnostiikan kautta.

Joensuu kertoo, että esimerkiksi Docrateella jo pidempään saatavilla olleen STHLM3-testin avulla saadaan huomattavasti parempi käsitys miehen eturauhassyövän riskitasosta kuin pelkän PSA-mittauksen perusteella. Testi antaa arvokasta lisätietoa erityisesti silloin, jos PSA-taso on kohtalaisen alhainen.

– Jos STHLM3-tulokset ovat koholla alhaisesta PSA-tasosta huolimatta, niin miehelle olisi syytä tehdä eturauhasen magneettitutkimus, jonka perusteella tehdään päätös koepalan otosta. Joissakin tilanteissa edellä mainitut tutkimustulokset yhdessä voivat tehdä biopsian tarpeettomaksi, Joensuu kertoo.

Docrates on nostanut myös eturauhasen diagnostisen koepalatekniikan täysin uudelle tasolle. Sairaala aloitti tammikuussa ensimmäisenä Suomessa eturauhasen magneettiohjatun robottibiopsian, joka välttää magneettikuvien ja reaaliaikaisen ultraäänikuvan fuusioinnin tuomat haasteet.

– Uudessa, erittäin tarkassa menetelmässä epäilyttävästä muutoksesta tarvitaan koepaloja vain 2-3 kappaletta, sillä magneettikuvauksen avulla näytteenotto voidaan kohdistaa suoraan kasvaimeen. Perinteisessä biopsiassa koepaloja on puolestaan otettu satunnaisesti pelkkään ultraääniohjaukseen perustuen kahdestatoista eri kohdasta eturauhasta. Suora magneettiohjaus vaikuttaa myös selvästi paremmalta ratkaisulta kuin se, että magneettikuvat fuusioidaan monimutkaisesti ultraääniohjaukseen, Joensuu sanoo.

Huomattavasti vähäisemmällä biopsiatarpeella pyritään tarkemman diagnoosin lisäksi pienentämään komplikaatioriskejä, kuten verenvuotoja, kipua ja tulehduksia. Kehittyneimmän robottibiopsian lisäksi Docrateella on käytössä myös magneetti-ultraääni-fuusiobiopsia sekä perinteinen, pelkkä ultraääniohjattu satunnaisbiopsia. Joissain tilanteissa näytteet voidaan päätyä ottamaan peräsuolen sijasta välilihan kautta, jolloin potilas nukutetaan näytteenottoa varten.

Parempilaatuista kuvaa ja eturauhassyöpään sopivia merkkiaineita

Magneettikuvauksessa Docrates hyödyntää kolmen Teslan Vida MRI-laitteistoa, joka on tällä hetkellä Joensuun arvion mukaan paras syövän kuvantamiseen tarjolla olevista magneettikuvantamisen laitteista. Laite hankittiin sairaalaan viime kesänä. Perinteiseen magneettiin verrattuna Vida MRI tuottaa enemmän signaalia, minkä ansiosta kuvanlaatu on parempi.

– Laitteen tuottaman erinomaisen kuvan sekä uusimpien ohjelmistojen avulla radiologit pystyvät näkemään eturauhassyövän ja sen paikallisen levinneisyyden parhaalla mahdollisella tavalla. Muihin kuvantamismenetelmiin verrattuna saamme nyt enemmän varmoja löydöksiä, minkä seurauksena syöpää pystytään hoitamaan paremmin, Joensuu sanoo.

Eturauhassyövässä paikallisella levinneisyydellä tarkoitetaan syövän kasvamista eturauhasen kapselin läpi tai leviämistä rakkularauhasiin tai lähielimiin.

Joensuu kertoo, että laajemmalle, tyypillisesti luustoon ja imusolmukkeisiin, levinnyttä eturauhassyöpää epäiltäessä tarvitaan lisätutkimuksia.

Levinneisyystutkimuksissa hyödynnämme syöpäsolut ja syövän etäpesäkkeet hyvin herkästi tunnistavia ja paikantavia radioaktiivisesti leimattuja merkkiaineita. PET-TT -tutkimuksessa potilaalle annettava, juuri eturauhassyöpään sopiva merkkiaine hakeutuu syöpäsolujen pintarakenteisiin tai esimerkiksi aineenvaihdunnaltaan vilkastuneisiin luustopesäkkeisiin ja kuvauksessa radioaktiivinen säteily paljastaa niiden tarkan sijainnin.

Eturauhassyöpään sopivat, Docrateella käytössä olevat merkkiaineet ovat F-PSMA (prostate specific membrane antigen) ja natriumfluoridi (NaF). Ensimmäistä käytetään kokonaislevinneisyyden kartoitukseen ja toista luustolevinneisyyden selvittämiseen. Aikaisempiin merkkiaineisiin verrattuna F-PSMA:n etu on sen herkkyys, sillä merkkiaine hakeutuu eturauhassyöpäsolujen solukalvoilla oleviin pintarakenteisiin, jolloin syövän etäpesäkkeet pystytään näkemään entistä paremmin. Tästä syystä se on erityisen hyvä tunnistamaan myös leikkauksen tai sädehoidon jälkeisen syövän uusiutumisen hyvin alhaisilla PSA-arvoilla, jolloin uusiutumiseen pystytään reagoimaan hoidollisesti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Miksi eturauhassyövän hoitoon Docrateelle?

 • Eturauhassyövän kokeneet eturivin asiantuntijat
 • Yksilöllinen täsmädiagnostiikka
 • Urologit, onkologit, radiologit ja isotooppilääketieteen erikoislääkärit saman katon alla – kokonaisvaltainen näkemys
 • Yksilöllisesti räätälöity sädehoito
 • Suomen laajin kokemus eturauhasen HDR-brakyhoidoista, joka on kudoksensisäistä täsmäsädehoitoa

Nopea hoitoon pääsy ja tyytyväiset potilaat

 • Diagnoosi muutamassa päivässä
 • Hoitojen aloitus viikossa
 • Koko hoitokokonaisuus koordinoidaan saman katon alla
 • Omalääkäri ja omahoitaja
 • Helppo tulla (ratikka, metro, bussit), omat maksuttomat autopaikat
 • Erittäin tyytyväisiä potilaita 90 % (2018)
Ota yhteyttä ja kysy lisää eturauhassyövän tarkasta diagnostiikasta ja uusimmista hoidoista. Docrates Syöpäsairaalaan voi tulla ilman lähetettä, ajan erikoislääkärille saa viiveettä. Soita meille: 010 773 2000. Autamme mielellämme!

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 19.01.2022

Docrates Syöpäsairaalan lahjoitukset tukevat uusien, kokeellisten syöpähoitojen tutkimusta

Docrates Syöpäsairaala välittää rahaston lahjoitusten avulla kiitollisten potilaiden tuen tutkimukseen, jonka avulla kehitetään uusia immunoterapiaan perustuvia syöpähoitoja.

Lue lisää
Julkaistu: 10.01.2022

Syöpä ja koronavirus – Usein kysyttyä

Uskaltaako sairaalaan lähteä? Jatkuvatko syöpähoitoni? Kokosimme yhteen koronaan liittyvät syöpään sairastuneiden yleisimmät huolenaiheet ja vastaukset niihin.

Lue lisää
Julkaistu: 07.01.2022

Tässä aggressiivisimmat syövät: nopeiten etenevien kärjessä haima-, keuhko- ja maksasyöpä

Aggressiivisimpia syöpiä, joissa elinajanodote diagnoosista poismenoon on keskimäärin lyhin, ovat haimasyöpä, keuhkosyöpä ja maksasolusyöpä. Sairastumisriskiin vaikuttavat kussakin tapauksessa elintavat, erityisesti...

Lue lisää
Julkaistu: 07.01.2022

Syöpäsairaalan professori kertoo: tässä 5 suurinta syöpään liittyvää myyttiä, joihin olen urallani törmännyt

Docrates Syöpäsairaalan perustaja, professori Timo Joensuu on tehnyt alalla jo neljännesvuosisadan pituisen uran. Nyt sädehoidon ylilääkäri sekä syöpätautien ja sädehoidon...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
 • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
 • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16