Skip to content

Eturauhaseen tarvitsee kajota yhä vähemmän – Eturauhassyövän diagnostiikka mullistui

17.2.2019 Kategoriat: Artikkelit
Eturauhassyövän hoito on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana huimasti. Docrates Syöpäsairaalassa edistykselliset hoidot nousevatkin usein ansaittuun keskiöön, mutta myös eturauhassyövän uudella, korkeatasoisella diagnostiikalla on paikkansa valokeilassa.

– Diagnostiikka ansaitsee vähintään jaetun kultasijan edistyksellisten hoitojen kanssa, sanoo Docrates Syöpäsairaalassa sädehoidon ja syöpätautien erikoislääkärinä toimiva Timo Joensuu.

– Tämä siksi, että parhaat mahdolliset eturauhassyövän hoitotulokset saavutetaan vain parhaan mahdollisen diagnostiikan kautta.

Joensuu kertoo, että esimerkiksi Docrateella jo pidempään saatavilla olleen STHLM3-testin avulla saadaan huomattavasti parempi käsitys miehen eturauhassyövän riskitasosta kuin pelkän PSA-mittauksen perusteella. Testi antaa arvokasta lisätietoa erityisesti silloin, jos PSA-taso on kohtalaisen alhainen.

– Jos STHLM3-tulokset ovat koholla alhaisesta PSA-tasosta huolimatta, niin miehelle olisi syytä tehdä eturauhasen magneettitutkimus, jonka perusteella tehdään päätös koepalan otosta. Joissakin tilanteissa edellä mainitut tutkimustulokset yhdessä voivat tehdä biopsian tarpeettomaksi, Joensuu kertoo.

Docrates on nostanut myös eturauhasen diagnostisen koepalatekniikan täysin uudelle tasolle. Sairaala aloitti tammikuussa ensimmäisenä Suomessa eturauhasen magneettiohjatun robottibiopsian, joka välttää magneettikuvien ja reaaliaikaisen ultraäänikuvan fuusioinnin tuomat haasteet.

– Uudessa, erittäin tarkassa menetelmässä epäilyttävästä muutoksesta tarvitaan koepaloja vain 2-3 kappaletta, sillä magneettikuvauksen avulla näytteenotto voidaan kohdistaa suoraan kasvaimeen. Perinteisessä biopsiassa koepaloja on puolestaan otettu satunnaisesti pelkkään ultraääniohjaukseen perustuen kahdestatoista eri kohdasta eturauhasta. Suora magneettiohjaus vaikuttaa myös selvästi paremmalta ratkaisulta kuin se, että magneettikuvat fuusioidaan monimutkaisesti ultraääniohjaukseen, Joensuu sanoo.

Huomattavasti vähäisemmällä biopsiatarpeella pyritään tarkemman diagnoosin lisäksi pienentämään komplikaatioriskejä, kuten verenvuotoja, kipua ja tulehduksia. Kehittyneimmän robottibiopsian lisäksi Docrateella on käytössä myös magneetti-ultraääni-fuusiobiopsia sekä perinteinen, pelkkä ultraääniohjattu satunnaisbiopsia. Joissain tilanteissa näytteet voidaan päätyä ottamaan peräsuolen sijasta välilihan kautta, jolloin potilas nukutetaan näytteenottoa varten.

Parempilaatuista kuvaa ja eturauhassyöpään sopivia merkkiaineita

Magneettikuvauksessa Docrates hyödyntää kolmen Teslan Vida MRI-laitteistoa, joka on tällä hetkellä Joensuun arvion mukaan paras syövän kuvantamiseen tarjolla olevista magneettikuvantamisen laitteista. Laite hankittiin sairaalaan viime kesänä. Perinteiseen magneettiin verrattuna Vida MRI tuottaa enemmän signaalia, minkä ansiosta kuvanlaatu on parempi.

– Laitteen tuottaman erinomaisen kuvan sekä uusimpien ohjelmistojen avulla radiologit pystyvät näkemään eturauhassyövän ja sen paikallisen levinneisyyden parhaalla mahdollisella tavalla. Muihin kuvantamismenetelmiin verrattuna saamme nyt enemmän varmoja löydöksiä, minkä seurauksena syöpää pystytään hoitamaan paremmin, Joensuu sanoo.

Eturauhassyövässä paikallisella levinneisyydellä tarkoitetaan syövän kasvamista eturauhasen kapselin läpi tai leviämistä rakkularauhasiin tai lähielimiin.

Joensuu kertoo, että laajemmalle, tyypillisesti luustoon ja imusolmukkeisiin, levinnyttä eturauhassyöpää epäiltäessä tarvitaan lisätutkimuksia.

Levinneisyystutkimuksissa hyödynnämme syöpäsolut ja syövän etäpesäkkeet hyvin herkästi tunnistavia ja paikantavia radioaktiivisesti leimattuja merkkiaineita. PET-TT -tutkimuksessa potilaalle annettava, juuri eturauhassyöpään sopiva merkkiaine hakeutuu syöpäsolujen pintarakenteisiin tai esimerkiksi aineenvaihdunnaltaan vilkastuneisiin luustopesäkkeisiin ja kuvauksessa radioaktiivinen säteily paljastaa niiden tarkan sijainnin.

Eturauhassyöpään sopivat, Docrateella käytössä olevat merkkiaineet ovat F-PSMA (prostate specific membrane antigen) ja natriumfluoridi (NaF). Ensimmäistä käytetään kokonaislevinneisyyden kartoitukseen ja toista luustolevinneisyyden selvittämiseen. Aikaisempiin merkkiaineisiin verrattuna F-PSMA:n etu on sen herkkyys, sillä merkkiaine hakeutuu eturauhassyöpäsolujen solukalvoilla oleviin pintarakenteisiin, jolloin syövän etäpesäkkeet pystytään näkemään entistä paremmin. Tästä syystä se on erityisen hyvä tunnistamaan myös leikkauksen tai sädehoidon jälkeisen syövän uusiutumisen hyvin alhaisilla PSA-arvoilla, jolloin uusiutumiseen pystytään reagoimaan hoidollisesti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Miksi eturauhassyövän hoitoon Docrateelle?

 • Eturauhassyövän kokeneet eturivin asiantuntijat
 • Yksilöllinen täsmädiagnostiikka
 • Urologit, onkologit, radiologit ja isotooppilääketieteen erikoislääkärit saman katon alla – kokonaisvaltainen näkemys
 • Yksilöllisesti räätälöity sädehoito
 • Suomen laajin kokemus eturauhasen HDR-brakyhoidoista, joka on kudoksensisäistä täsmäsädehoitoa

Nopea hoitoon pääsy ja tyytyväiset potilaat

 • Diagnoosi muutamassa päivässä
 • Hoitojen aloitus viiveettä
 • Koko hoitokokonaisuus koordinoidaan saman katon alla
 • Omalääkäri ja omahoitaja
 • Helppo tulla (ratikka, metro, bussit), omat maksuttomat autopaikat
 • Erittäin tyytyväisiä potilaita 90 % (2018)
Ota yhteyttä ja kysy lisää eturauhassyövän tarkasta diagnostiikasta ja uusimmista hoidoista. Docrates Syöpäsairaalaan voi tulla ilman lähetettä, ajan erikoislääkärille saa viiveettä. Soita meille: 010 773 2000. Autamme mielellämme!

Lue uusimpia tiedotteita

Docrates aloittaa uudentyyppisen alfasäteilyhoidon ensimmäisenä Pohjoismaissa

Docrates Syöpäsairaala aloittaa uuden kokeellisen alfasäteilyhoidon levinnyttä eturauhassyöpää sairastaville potilaille ensimmäisenä Pohjoismaissa. Alfasäteilyhoitoa voidaan antaa itsenäisenä hoitomuotona tai yhdistää se...

Lue lisää

Docrates Syöpäsairaala osaksi Mehiläistä

Syöpäsairauksien diagnostiikkaan, hoitoon sekä seurantaan erikoistunut Docrates Syöpäsairaala liittyy osaksi Mehiläistä 16.5.2024 allekirjoitetulla yrityskaupalla. Docrateen toiminnan vahva kehittäminen ja korkealaatuisten...

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Luomihoitajan luomitarkastukseen vaivattomasti

Luomitarkastuksessa kokenut sairaanhoitajamme tarkastaa luomet ja ihon sekä ohjaa tarvittaessa luomenpoistoon. Voit varata ajan ilman lähetettä.

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
 • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
 • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16