Skip to content
Avaa sivuvalikko

Eturauhassyövän riskitekijät ja ennaltaehkäisy

Eturauhassyövän tarkkaa aiheuttajaa ei tiedetä. Sairastumisriskiä voivat nostaa ikä, lähisuvussa esiintyvä eturauhassyöpä, huonot elintavat kuten tupakointi ja eturauhasen tulehdukset.

Eturauhassyövän riskitekijät

Eturauhassyövän riskitekijöillä tarkoitetaan tekijöitä, jotka kasvattavat merkittävästi todennäköisyyttä, että joku sairastuu syöpään. Riskitekijä itsessään ei aiheuta eturauhassyöpää, mutta se voi lisätä riskiä sairastua.

Ikä

Eturauhassyöpään sairastutaan pääasiassa vanhemmalla iällä, ja kuten monissa muissakin syövissä myös eturauhassyövässä ikä on syövän suurin riskitekijä. Tämä johtuu siitä, että iän myötä solujemme DNA:han ehtii kertyä virheitä eli mutaatioita, jotka voivat johtaa syövän syntymiseen.

Periytyvä syöpäalttius

Muutama prosentti eturauhassyövistä on perinnöllisiä. Mikäli lähisuvun miehillä esiintyy eturauhassyöpää joka on todettu eritoten nuoremmalla iällä, saattaa kyseessä olla perinnöllinen syöpätyyppi.

Elintavat

Huonot elintavat, kuten tupakointi ja vääränlainen ruokavalio, runsas alkoholinkäyttö sekä liikkumattomuus ja ylipaino voivat nostaa eturauhassyövän riskiä.

Hormonien taso

Androgeenien eli mieshormonien (testosteroni ja dihydrotestosteroni) korkeampi taso voi vaikuttaa eturauhassyöpäriskiin. Hormonitasoja voivat nostaa geneettiset tekijät tai ympäristötekijät. Myös naishormoni estrogeenillä tiedetään olevan yhteys syövän syntyyn ja etenemiseen.

Taudit ja tulehdukset

Eturauhasen tulehdukset sekä sairastetut sukupuolitaudit voivat nostaa riskiä sairastua eturauhassyöpään.

Eturauhassyövän ehkäisy

Ikäämme, sukupuoleemme tai perimämme mukanaan tuomaan alttiuteen sairastua syöpään emme voi vaikuttaa.  Oma käyttäytymisemme ja elinympäristömme vaikuttavat syöpätautien syntyyn, ja niiden tuntemisella ja huomioonottamisella sen sijaan on merkitystä syöpätautien ennaltaehkäisyssä. Tutkimusten mukaan noin kolmasosa syövistä olisi ennaltaehkäistävissä oikeilla elintavoilla. Eturauhassyövän ennaltaehkäisyä ajatellen tärkeää on normaalipainossa pysyminen, tupakoimattomuus, vähäinen alkoholin käyttö ja kasvispainotteinen ruokavalio.

Eturauhassyöpä ja ravitsemus

Kasvispainotteisen ruokavalion lisäksi tutkimusten mukaan maitotaloustuotteiden liiallista käyttöä tulisi välttää (kalsiumin saanti ei ylittäisi 1500 mg/pvä, huom. kalsiumvalmisteet eivät näytä lisäävän sairastumisriskiä). Eturauhasterveyden kannalta miehille voi myös olla eduksi vaihtaa 1-2 maitotuoteannosta päivässä soijatuotteisiin, kuten soijajogurttiin tai soijajuomaan ja käyttää tofua tai soijarouhetta 1-3 kertaa viikossa. Lisäksi tutkimusten mukaan karotenoideja runsaasti sisältävien kasvisten käyttäminen vähentää riskiä sairastua eturauhassyöpään. Erityisesti porkkana, lehtikaali, pinaatti, kurpitsa, ruusunmarja, bataatti, tomaatti, papaija, vesimeloni ja paprika sisältävät karotenoideja.

On hyvä muistaa kohtuus. Ihmiselämän aikana arkiruokavalio ratkaisee ruokavalion vaikutukset syöpäriskin suhteen eli yksittäiset lipsumiset eivät ole haitallisia.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan syövän ennaltaehkäisymielessä on parempi saada tarvittavat vitamiinit ja muut lisäaineet ravinnosta kuin erikseen otettavina tabletteina. On viitteitä siitä, että antioksidanttilisät voivat jopa nostaa syöpäriskiä.

Perinnöllisyysselvitys

Kun eturauhassyöpä todetaan usealla henkilöllä samasta perheestä tai jos tavallisesti vanhemmalla iällä todettu syöpä todetaan varhain, voi perinnöllisyysneuvonta olla aiheellinen. Periytyvän syöpäalttiuden kartoittamiseen tarvitaan perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäriä, jotka voivat tarvittaessa tehdä perinnöllisyysselvityksen.

Elintavoilla on merkitystä, ja seuranta on tärkeää

Paras tapa yrittää ehkäistä eturauhassyöpää on syödä terveellisesti ja liikkua monipuolisesti sekä välttää tupakointia ja muita epäterveellisiä elämäntapoja.

Vanhemmiten eturauhassyövän mahdollista kehittymistä on hyvä seurata säännöllisillä PSA-mittauksilla ja käymällä terveystarkastuksissa. Myös periytyvää syöpäalttiutta epäiltäessä on säännöllinen seuranta suositeltavaa.

Jos haluat varata ajan ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaiselle tai mietit perinnöllisyysselvityksen tekemistä, soita ajanvarausnumeroomme  010 773 2000.

Lue uusimpia tiedotteita

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Lue lisää

Avoin webinaari: Suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta 12.3.2024 klo 17

Lämpimästi tervetuloa avoimelle luennolle tiistaina 12.3. klo 17-18.30, jonka teemana on suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta.

Docrateen uudet työvaatteet parantavat työviihtyvyyttä ja potilasturvallisuutta

Docrates Syöpäsairaala yhdisti voimansa Medantan, terveydenhuollon työvaatteiden edelläkävijän, kanssa luodakseen henkilöstölleen entistä toimivamman työvaatemalliston. Yhteistyön tavoitteena oli parantaa työviihtyvyyttä mukavien...

Uudet haastattelumenetelmät auttavat syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan haastavan elämäntilanteen käsittelyssä

Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella 17.2.2024 väitellyt DI Riikka Talsi on kehittänyt uusia haastattelumenetelmiä tukemaan syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan sairauden ja sen...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16