Isotooppikuvantamisen merkkiaineet
PET-TT -tutkimukset ja isotooppihoidot perustuvat laskimon kautta annettavaan radioaktiiviseen merkkiaineeseen, joka hakeutuu kohteisiin, joissa on vilkastunut aineenvaihdunta – esimerkiksi syöpäsoluihin.

Käytettävä radiolääkeaine valitaan aina tapauskohtaisesti. Hoitotarkoitukseen käytetään yleisimmin samariumin, jodin, reniumin, lutetiumin ja yttriumin –nimisiä radioaktiivisia isotooppeja. Tavallisin merkkiaine syövän kuvantamisessa on fluorodeoksiglukoosi eli FDG. Hoitava lääkäri yhdessä isotooppiylilääkärin kanssa määrittelee kulloinkin optimaalisen merkkiaineen.
Käytössämme olevat merkkiaineet
Docrateella on käytössään useita eri merkkiaineita, joilla kullakin on oma käyttötarkoituksensa eli indikaationsa. Tästä valikoimasta hoitotiimi pystyy valitsemaan kulloinkin optimaalisimman merkkiaineen, jota tutkimuksissa käytetään. Eri syöpien diagnostiikkaan että hoitovasteen arviointiin käyttämämme FDG –merkkiaineen lisäksi meillä on käytössä PSMA, jota käytetään eturauhassyövän kokonaislevinneisyyden kartoitukseen sekä natriumfluoridi (18F-NaF), joka on oivallinen merkkiaine luustolevinneisyyden selvittämisessä.
PSMA on erityisen herkkä tunnistamaan eturauhassyövän leikkauksen tai sädehoidon jälkeisen uusiutuman jo erittäin matalilla PSA-arvoilla sekä ensivaiheen eturauhassyövän leviämisen esimerkiksi imusolmukkeisiin. PSMA mahdollistaa eturauhassyövän entistä tarkemman diagnostiikan, jolloin myös hoito voidaan räätälöidä entistä paremmin hyvää elämänlaatua vaalien esimerkiksi nykyaikaisen sädehoidon keinoin. Tarkka syövän paikannus on erittäin tärkeää myös eturauhasenpoistoleikkausta suunnittelevalle kirurgille.
Eturauhassyövän ohella merkkiainediagnostiikassa painopistealueena Docrateella ovat gynekologiset syövät, erityisesti rintasyöpä.
Merkkiaineiden valmistus
Syklotroni
Docrates Syöpäsairaalan kanssa samassa rakennuksessa toimii MAP Medical Technologies, jolla on oma isotooppimerkkiaineiden valmistamiseen käytettävä syklotroni sekä GMP-tasoinen laboratorio. Maailmassa on vain kourallinen syöpäsairaaloita, jotka voivat hyödyntää näin optimaalisesti syklotronin ja kuvantamislaitteiden (PET-TT, SPECT-TT) sijaitsemisen saman katon alla.
Lue uusimpia tiedotteita

Filosofian tohtori Katri Mustonen Docrates Syöpäsairaalan palvelujohtajaksi
Katri Mustonen (sh AMK, YTM, FT) on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan palvelujohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 18.1.2021 alkaen.
Lue lisää
Docrates Syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri: ”Suomessa ollaan opittu siihen, että joku muu huolehtii”
Docrates Syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri Juha Kononen toivoo suomalaisten oppivan kyseenalaistamaan omaan terveyteensä liittyviä lääkärin mielipiteitä. Tämän vuoden alussa uudessa...
Lue lisää
Maailman syöpäpäivä – Jokainen voi vaikuttaa omaan syöpäriskiinsä
Maailman Syöpäpäivää (World Cancer Day) vietetään tänään 4.2.2021. Kansainvälinen syöpäunioni (UICC) ja sen jäsenjärjestöt haluavat Maailman syöpäpäivällä lisätä tietoisuutta syövän...
Lue lisää
Entistä tarkempaa diagnosointia ja hoitoa Docrates Syöpäsairaalan uuden sukupolven teknologialla
Docrates Syöpäsairaalassa on tehty viimeisen vuoden aikana mittavia laitehankintoja. Sairaalassa on käytössä ainutlaatuinen valikoima laitteita, jotka on suunniteltu vastaamaan erityisesti...
Lue lisääMiksi valita Docrates
Syöpäsairaala?
- Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
- Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
- Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
- Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Puhelinpalvelu
ma-pe 8-16
