Skip to content

Uusi tutkimus: Paikallinen sädehoito parantaa myös levinneen eturauhassyövän hoitotuloksia

25.10.2018 Kategoriat: Artikkelit
Syöpätutkimus
Uuden tutkimuksen mukaan paikallinen sädehoito voi parantaa selviytymistä levinnyttä eturauhassyöpää sairastavilla matalan tautimassan potilailla. Tutkimustulosten uskotaan hyödyttävän tuhansia miehiä ympäri maailman.

Tutkimustulokset hyödyttävät tuhansia miehiä

– Tähän asti yleinen hoitokäytäntö eli standardihoito vasta todetulle levinneelle eturauhassyövälle on ollut pelkkä lääkehoito, selvitti ESMO:ssa STAMPEDE-tutkimuksen tuloksia avannut johtava tutkija Chris Parker (The Royal Marsden NHS Foundation Trust, Sutton,UK).

– Vaikka hoitotulokset ovat parantuneet, miehet kuolevat edelleen levinneeseen eturauhassyöpään, joten meillä on tarve yhä tehokkaammille hoidoille. Halusimme tutkia, parantaisiko eturauhasen paikallinen sädehoito syövän etenemistä miehillä, joilla oli juuri todettu levinnyt eturauhassyöpä, avasi Parker tutkimuksen taustoja.

Satunnaistetussa tutkimuksessa oli mukana 2061 levinnyttä eturauhassyöpää sairastavaa miestä, joilla sairaus oli juuri todettu. Puolelle heistä annettiin ainoastaan standardihoitoa (sytostaatti- ja hormonihoito) ja puolet sai standardihoidon lisäksi paikallisen sädehoidon eturauhaseen eli varsinaiseen primaarikasvaimeen. Eturauhasen paikallinen sädehoito paransi kolmen vuoden seurannassa syövästä selviytymistä kolmanneksella (32 %) niistä 819 miehestä, joilla oli matalan taakan levinnyt eturauhassyöpä. Tutkimustulosten mukaan sädehoidosta ei ollut hyötyä selviytymisen kannalta niillä henkilöillä, joilla oli laajempi levinneisyys.

Sädehoito oli tutkimuksessa myös hyvin siedettyä. Virtsarakon ja suolen sivuvaikutusten riski kasvoi hieman, mutta nämä olivat tutkijan mukaan vaatimattomia.

– Sivuvaikutukset ovat varmasti vähäisempi haitta kuin se, ettei elinaikaa saada pidennettyä, sanoi Parker.

Tutkijat suosittelevat sädehoidon ottamista osaksi standardihoitoa myös levinneessä eturauhassyövässä

– Tähän asti on ajateltu, ettei ole järkeä sädettää eturauhasta, jos syöpä on jo levinnyt. On ajateltu, että se olisi kuin tallin ovi suljettaisiin siinä vaiheessa, kun hevonen on jo karannut. Kuitenkin tämä tutkimus todistaa, että sädehoidosta on näille miehille hyötyä. Ja toisin kuin monet uudet lääkkeet, sädehoito on suhteellisen edullinen ja yksinkertainen hoitotekniikka, joka on maailmassa laajasti saatavilla, toteaa Parker.

Tutkimuksen perusteella tutkijat suosittelevat, että eturauhasen paikallinen sädehoito tulisi ottaa lääkehoidon rinnalle standardihoidoksi miehille, joilla on matalan tautimassan levinnyt eturauhassyöpä. Parker nosti esiin myös sen, että tutkimustulokset ovat relevantteja myös niille miehille, joilla on lantion imusolmukkeissa syöpää, mutta ei muualle levinnyttä sairautta. Tällöin sädehoidon lisääminen lääkehoidon rinnalle voisi olla parantava hoito.

Docrates Syöpäsairaalassa eturauhasen paikallinen sädehoito on jo käytäntöä

– Tämä on merkittävä tutkimustulos eturauhassyöpää sairastaville miehille. Ensimmäistä kertaa maailmassa on näin laajassa ja satunnaistetussa tutkimuksessa saatu tuloksia siitä, että antamalla myös paikallinen sädehoito voidaan parantaa potilaiden selviytymistä levinnyttä eturauhassyöpää sairastavilla matalan tautimassan potilailla. Näiden tulosten tulisi muuttaa levinneen eturauhassyövän standardihoitoa, ja tämä tulee auttamaan tuhansia miehiä maailmassa. Jatkotutkimusten mielenkiinnon aiheena on selvittää, voisiko tämä lähestymistapa toimia myös muissa syöpätyypeissä, pohtii Docrates Syöpäsairaalan sädehoidon ylilääkäri, dosentti Timo Joensuu.

– Docrates Syöpäsairaalassa olemme jo pitkään antaneet myös levinnyttä eturauhassyöpää sairastaville potilaillemme paikallista sädehoitoa. Meillä on siitä erinomaisia kokemuksia. Sillä on mm. pyritty ehkäisemään muutoin myöhemmin uhkaavaa virtsaumpi -tilannetta sekä parantamaan hoitoennustetta, kertoo Timo Joensuu.

Paikallinen korkea-annoksinen sädehoito auttanee myös suuremman tautimassan eturauhassyöpää sairastavia potilaita

– Vaikka STAMPEDE-tutkimuksessa ei tullut esiin, että paikallisesta sädehoidosta olisi apua elinaikaodotuksen suhteen korkeamman tautiasteen eli aggressiivisemmassa levinneessä eturauhassyövässä, on oletettavaa, että myös siitä on hyötyä. Tällöin tarvitaan kuitenkin korkeampia sädehoitoannoksia ja laajempia sädehoitovolyymeja. Tällaisia tuloksia olemme jo saaneet aiemmin Docrates Syöpäsairaalan ei-satunnaistetussa levinneen eturauhassyövän seurantatutkimuksessa (ANTICANCER RESEARCH 36: 6439-6448 (2016), sanoo Timo Joensuu.

– Nykyisten hoitosuositusten mukaiset hoidot eivät näytä pysäyttävän levinneen eturauhassyövän etenemistä riittävän tehokkaasti. Keskimääräinen elinajan odote on standardihoidoilla vain noin 3,7 vuotta, ja aggressiivisimmissa tapauksissa elinaika voi jäädä vain muutamiin kuukausiin. Joensuu on vakuuttunut myös muun muassa sädehoidon käytöstä levinneen eturauhassyövän pysäyttämiseksi, hän jatkaa.

– Meidän olisi syytä hoitaa aggressiivisia eturauhassyöpiä paljon aktiivisemmin, tehokkaammin ja kattavammin. Suomessa eturauhassyöpään kuolee vuosittain noin 900 miestä. Tutkimustulokset voivat auttaa Suomessa satoja miehiä vuosittain, maailmanlaajuisesti tuhansia miehiä, jos sädehoito otetaan hoidoksi nykyisen standardihoidon rinnalle.

STAMPEDE-tutkimus on yksi suurimmista tutkimuksista eturauhassyövässä ja tulokset on julkaistu Lancetissa 21.10.2018 sekä samaan aikaan ESMO (European Society of Medical Oncology) kongressissa Münchenissa.

Lähteet:

ESMO 2018 Congress. Local radiotherapy improves survival in metastatic prostate cancer with low disease burden [ESMO 2018 Press Release]. https://www.esmo.org/Press-Office/Press-Releases/STAMPEDE-prostate-cancer-radiotherapy-Parker

Radiotherapy to the primary tumour for newly diagnosed, metastatic prostate cancer (STAMPEDE): a randomised controlled phase 3 trial. Christopher C Parker, MD. Prof Nicholas D James, PhD. Christopher D Brawley, MSc. Prof Noel W Clarke, ChM. Alex P Hoyle, MRCS. Adnan Ali, MBBS et al. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32486-3/fulltext

Multimodal Primary Treatment of Metastatic Prostate Cancer with Androgen Deprivation and Radiation. ANTICANCER RESEARCH 36: 6439-6448 (2016). Timo Joensuu et al. http://ar.iiarjournals.org/content/36/12/6439.full.pdf+html

Uusi tutkimustulos tukee aktiivisemman hoidon käyttöä levinneen eturauhassyövän hoidossa. LEHDISTÖTIEDOTE 9.1.2017. Docrates Syöpäsairaala. https://www.docrates.com/uusi-tutkimustulos-tukee-aktiivisemman-hoidon-kayttoa-levinneen-eturauhassyovan-hoidossa

Lue uusimpia tiedotteita

Uudistunut uutiskirje nyt tilattavissa kuluttajille ja ammattilaisille

Syöpätaudit on nopeasti kehittyvä lääketieteen erikoisala. Docrates julkaisee muutamia kertoja vuodessa viimeisimmät kuulumiset ja uutiset liittyen esimerkiksi syövän hoitoon, diagnostiikkaan...

Lue lisää

Henkilöstön innostus ja omistautuneisuus näkyy – Docrates sai Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen jo 6. kertaa

Docrates Syöpäsairaalamme sai erinomaiset tulokset vuoden henkilöstötutkimuksessa ja yrityksemme on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista. Henkilöstön kokonaistyytyväisyys nousi vuonna 2024 ennätyksellisen...

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Mitä urologin vastaanotolla tapahtuu?

Urologi on miesten intiimialueen hoitoon perehtynyt erikoislääkäri. Miehet usein turhaan arastelevat urologin vastaanotolle menoa. Alansa erikoisosaajana urologi on tottunut ratkomaan...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16