Julkaistu: 09.02.2018

Uusi tutkimustulos tukee aktiivisemman hoidon käyttöä levinneen eturauhassyövän hoidossa

Kategoriat: Uutiset ja tiedotteet
Eturauhassyöpä on maailman yleisin syöpä ja riski sairastua kasvaa iän mukana. Suomessa todetaan vuosittain yli 4700 uutta eturauhassyöpätapausta. Valtaosa niistä potilaista, joilla on paikallinen eturauhassyöpä, parantuu täysin. Hoidon onnistumisen kannalta tärkeää on nopea tutkimuksiin ja hoitoihin hakeutuminen, sillä pitkälle edennyt eturauhassyöpä ei enää parane kokonaan, vaan vaatii useimmiten elinikäistä hoitoa.

Levinnyttä eturauhassyöpää hoidetaan tyypillisesti hormonihoidoilla; estämällä mieshormonien vaikutuksia joko lääkityksellä tai pistosmenetelmin. Nämä hoidot ovat toimivia, mutta niiden haittapuolena ovat elämänlaatua heikentävät sivuvaikutukset ja tehon hiipuminen, jolloin syöpä etenee.

Työskennellessään eturauhassyöpäpotilaiden kanssa Docrateen perustaja, LT, kliinisen onkologian dosentti ja syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu havahtui siihen, etteivät hoitosuositusten mukaiset hoidot pysäyttäneet levinneen eturauhassyövän etenemistä riittävän tehokkaasti. Elinajan odote on käytettävillä hoidoilla vain noin 3,7 vuotta, ja aggressiivisimmissa tapauksissa elinaika voi jäädä vain muutamiin kuukausiin.  Hän vakuuttui myös mm. sädehoidon käytöstä levinneen eturauhassyövän pysäyttämiseksi.

– Meidän olisi syytä hoitaa aggressiivisia eturauhassyöpiä paljon aktiivisemmin, tehokkaammin ja kattavammin, sanoo Timo Joensuu.

Timo Joensuu
Timo Joensuu

Hoitotulokset poikkeuksellisen hyvät

Perustamassaan Docrates Syöpäsairaalassa Joensuu ryhtyi hoitamaan levinnyttä eturauhassyöpää mm. sädehoidon ja isompiannoksisen hormonilääkityksen yhdistelmällä.  Joensuu kollegoineen on nyt seurannut lähes 50 potilaan hoitotuloksia 10 vuoden ajalta.

– Tutkimuksessamme havaitsimme useampia erinomaiseen hoitotulokseen vaikuttavia seikkoja. Ensinnäkin, yleisestä käytännöstä poiketen, liitämme hoitoon tavanomaista korkeampia annoksia antiandrogeenihormonia. Toiseksi pyrimme myös levinneessä eturauhassyövässä eturauhasen radikaaliin sädehoitoon. Kolmanneksi pyrimme minimoimaan myös luustoetäpesäkkeiden syöpäsolujen määrää hyödyntäen ulkoista sädehoitoa, radioisotooppilääkkeitä tai molempia. Neljänneksi pyrimme yksilöimään eri hoitomenetelmien ajoituksen potilaan sairauden etenemistilanteen mukaisesti. Hoitosuunnitelma on siten aina yksilöllinen, kertoo Timo Joensuu tutkimuksen tuloksista.

– Me annoimme kaikille tutkimuksessa mukana olleille potilaillemme sädehoitoa, mutta emme pelkästään eturauhaseen vaan myös mahdollisiin lantion alueen imusolmukkeisiin ja suurella osalla myös yksittäisiin luustometastaaseihin. Tämän lisäksi, tarpeen mukaan, miehet saivat yksilöllisesti myös varhaisen vaiheen sytostaatti- ja radioisotooppilääkehoidon. Kaikki nämä toimenpiteet vähentävät syöpäsolutaakkaa elimistössä eri mekanismein. Hoitotuloksemme ovat poikkeuksellisen hyvät, kertoo Timo Joensuu.

– Valtaosa levinnyttä eturauhassyöpää sairastavista potilaistamme on elossa vielä 5 vuotta hoidon aloittamisen jälkeen, ja elinaikaodotteeksi on saatu jo 8.35 vuotta (mediaani).

Timo Joensuu on eturauhassyövän asiantuntija ja erikoistunut sen säde- ja lääkehoitojen aktiiviseen kehittämiseen. Hänellä on yli viidentoista vuoden kokemus muun muassa stereotaktisista sädehoidoista, ja on ensimmäisiä uusien hoitotekniikoiden käyttöönottajana. Docrateella aloitettiin esimerkiksi ensimmäisenä Suomessa sekä VMAT RapidArc- että HDR-brakyhoidot, jotka edustavat edistyksellisintä täsmäsädetekniikkaa.

Linkki tutkimusjulkaisuun: Multimodal Primary Treatment of Metastatic Prostate Cancer with Androgen Deprivation and Radiation

Lisätiedot:

Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Tom Wiklund, tom.wiklund@docrates.com, 050 500 1810

Docrates Syöpäsairaala on suomalaisessa omistuksessa oleva, kansainvälisesti toimiva, syöpään erikoistunut sairaala Helsingissä. Palvelemme syöpään sairastuneita sekä koko hoitoketjun ajan syövän diagnostiikasta hoidon jälkeiseen seurantaan että tarvittaessa täydentäen hoitoketjun eri vaiheissa.  Diagnoosin ja kuvantamisen jälkeen hoito voidaan suunnitella ja aloittaa viiveettä. Ainutlaatuinen konseptimme tuo potilaita joka puolelta maailmaa. Potilaita olemme hoitaneet yli 50 maasta, hoitoja olemme antaneet lähes 30 eri syöpätyyppiin. Huippuosaajista kootun yhteistyöverkoston kanssa tarjoamme uusimpia syövän hoitomuotoja konseptimme mukaisesti – ihmisenä ihmisen rinnalla. www.docrates.com.

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 07.09.2020

Docrates Syöpäsairaalaan huipputeknologiaa edustava PET-TT-laite

Docrates Syöpäsairaalaan on asennettu Suomessa vielä harvinainen, uuden sukupolven PET-TT-kuvantamisen laite. Uusi laite tarjoaa aiempaa tarkempia kuvia, lyhyempiä kuvausaikoja sekä...

Lue lisää
Julkaistu: 01.09.2020

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen eturauhassyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää
Julkaistu: 28.08.2020

Voidaanko kohdunkaulan syöpä hävittää maailmasta?

Tie kohdunkaulan syövän hävittämiseen on rokottaminen, kirjoittaa naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen onkologian erikoislääkäri, prof., Johanna Mäenpää.

Lue lisää
Julkaistu: 26.08.2020

Mies – Näin pidät eturauhasestasi huolta

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Myös muut eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä. Lue, miten voit pitää...

Lue lisää
Katso lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16