Skip to content

Uusi tutkimustulos tukee aktiivisemman hoidon käyttöä levinneen eturauhassyövän hoidossa

9.2.2018 Kategoriat: Tiedotteet
Syöpätutkimus
9.2.2018 | Eturauhassyöpä on maailman yleisin syöpä ja riski sairastua kasvaa iän mukana. Suomessa todetaan vuosittain yli 4700 uutta eturauhassyöpätapausta. Valtaosa niistä potilaista, joilla on paikallinen eturauhassyöpä, parantuu täysin. Hoidon onnistumisen kannalta tärkeää on nopea tutkimuksiin ja hoitoihin hakeutuminen, sillä pitkälle edennyt eturauhassyöpä ei enää parane kokonaan, vaan vaatii useimmiten elinikäistä hoitoa.

Levinnyttä eturauhassyöpää hoidetaan tyypillisesti hormonihoidoilla; estämällä mieshormonien vaikutuksia joko lääkityksellä tai pistosmenetelmin. Nämä hoidot ovat toimivia, mutta niiden haittapuolena ovat elämänlaatua heikentävät sivuvaikutukset ja tehon hiipuminen, jolloin syöpä etenee.

Työskennellessään eturauhassyöpäpotilaiden kanssa Docrateen perustaja, LT, kliinisen onkologian dosentti ja syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu havahtui siihen, etteivät hoitosuositusten mukaiset hoidot pysäyttäneet levinneen eturauhassyövän etenemistä riittävän tehokkaasti. Elinajan odote on käytettävillä hoidoilla vain noin 3,7 vuotta, ja aggressiivisimmissa tapauksissa elinaika voi jäädä vain muutamiin kuukausiin.  Hän vakuuttui myös mm. sädehoidon käytöstä levinneen eturauhassyövän pysäyttämiseksi.

– Meidän olisi syytä hoitaa aggressiivisia eturauhassyöpiä paljon aktiivisemmin, tehokkaammin ja kattavammin, sanoo Timo Joensuu.

Hoitotulokset poikkeuksellisen hyvät

Perustamassaan Docrates Syöpäsairaalassa Joensuu ryhtyi hoitamaan levinnyttä eturauhassyöpää mm. sädehoidon ja isompiannoksisen hormonilääkityksen yhdistelmällä.  Joensuu kollegoineen on nyt seurannut lähes 50 potilaan hoitotuloksia 10 vuoden ajalta.

– Tutkimuksessamme havaitsimme useampia erinomaiseen hoitotulokseen vaikuttavia seikkoja. Ensinnäkin, yleisestä käytännöstä poiketen, liitämme hoitoon tavanomaista korkeampia annoksia antiandrogeenihormonia. Toiseksi pyrimme myös levinneessä eturauhassyövässä eturauhasen radikaaliin sädehoitoon. Kolmanneksi pyrimme minimoimaan myös luustoetäpesäkkeiden syöpäsolujen määrää hyödyntäen ulkoista sädehoitoa, radioisotooppilääkkeitä tai molempia. Neljänneksi pyrimme yksilöimään eri hoitomenetelmien ajoituksen potilaan sairauden etenemistilanteen mukaisesti. Hoitosuunnitelma on siten aina yksilöllinen, kertoo Timo Joensuu tutkimuksen tuloksista.

– Me annoimme kaikille tutkimuksessa mukana olleille potilaillemme sädehoitoa, mutta emme pelkästään eturauhaseen vaan myös mahdollisiin lantion alueen imusolmukkeisiin ja suurella osalla myös yksittäisiin luustometastaaseihin. Tämän lisäksi, tarpeen mukaan, miehet saivat yksilöllisesti myös varhaisen vaiheen sytostaatti- ja radioisotooppilääkehoidon. Kaikki nämä toimenpiteet vähentävät syöpäsolutaakkaa elimistössä eri mekanismein. Hoitotuloksemme ovat poikkeuksellisen hyvät, kertoo Timo Joensuu.

– Valtaosa levinnyttä eturauhassyöpää sairastavista potilaistamme on elossa vielä 5 vuotta hoidon aloittamisen jälkeen, ja elinaikaodotteeksi on saatu jo 8.35 vuotta (mediaani).

Timo Joensuu on eturauhassyövän asiantuntija ja erikoistunut sen säde- ja lääkehoitojen aktiiviseen kehittämiseen. Hänellä on yli viidentoista vuoden kokemus muun muassa stereotaktisista sädehoidoista, ja on ensimmäisiä uusien hoitotekniikoiden käyttöönottajana. Docrateella aloitettiin esimerkiksi ensimmäisenä Suomessa sekä VMAT RapidArc- että HDR-brakyhoidot, jotka edustavat edistyksellisintä täsmäsädetekniikkaa.

Linkki tutkimusjulkaisuun: Multimodal Primary Treatment of Metastatic Prostate Cancer with Androgen Deprivation and Radiation

Lisätiedot:

Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen, juha.kononen@docrates.com, 050 500 1867

Docrates Syöpäsairaala on suomalaisessa omistuksessa oleva, kansainvälisesti toimiva, syöpään erikoistunut sairaala Helsingissä. Palvelemme syöpään sairastuneita sekä koko hoitoketjun ajan syövän diagnostiikasta hoidon jälkeiseen seurantaan että tarvittaessa täydentäen hoitoketjun eri vaiheissa.  Diagnoosin ja kuvantamisen jälkeen hoito voidaan suunnitella ja aloittaa viiveettä. Ainutlaatuinen konseptimme tuo potilaita joka puolelta maailmaa. Potilaita olemme hoitaneet yli 50 maasta, hoitoja olemme antaneet lähes 30 eri syöpätyyppiin. Huippuosaajista kootun yhteistyöverkoston kanssa tarjoamme uusimpia syövän hoitomuotoja konseptimme mukaisesti – ihmisenä ihmisen rinnalla. www.docrates.com.

Lue uusimpia tiedotteita

Asiakastiedote 21.5.2024

Docrates Syöpäsairaala liittyy osaksi Mehiläistä 16.5.2024 allekirjoitetulla yrityskaupalla. Kauppa vaatii toteutuakseen kilpailuviranomaisen hyväksynnän.

Lue lisää

Vastaanotolle tultaessa henkilötiedot tarkistetaan henkilötodistuksella

Asioidessasi Docrates Syöpäsairaalassa varauduthan esittämään kuvallisen henkilötodistuksen.

Investoinnit diagnostiikkaan ja uusiin hoitoihin sekä palveluihin – Docrates Syöpäsairaala julkaisi vuosikatsauksen 2023

Vuonna 2023 Docrates Syöpäsairaala edisti strategiaansa investoimalla laajempiin toimitiloihin, kehittämällä syövän varhaisen toteamisen palveluita ja rekrytoimalla lisää osaajia. Yhtiön liikevaihto...

Docrates aloittaa uudentyyppisen alfasäteilyhoidon ensimmäisenä Pohjoismaissa

Docrates Syöpäsairaala aloittaa uuden kokeellisen alfasäteilyhoidon levinnyttä eturauhassyöpää sairastaville potilaille ensimmäisenä Pohjoismaissa. Alfasäteilyhoitoa voidaan antaa itsenäisenä hoitomuotona tai yhdistää se...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16