Skip to content

Juha Kononen

Johtava ylilääkäri, yksilöllinen syövänhoito
Syöpätautien erikoislääkäri, LT

Olen toiminut syöpälääkärinä ja -tutkijana 25 vuotta. Hoidan kaikkia syöpätauteja, erityisen mielelläni rinta-, keuhko- ja suolikanavasyöpiä, kilpirauhassyöpiä, melanoomia sekä harvinaisia kasvaintauteja. Erityisosaamiseeni kuuluvat syöpätautien lääkehoidot, syövän kliiniset lääketutkimukset, sädehoito sekä geeniprofilointituloksien tulkinta.

Minulle paras mahdollinen syövänhoito tarkoittaa ennen kaikkea yksilöllisyyttä ja sitä, että voin hakea kullekin potilaalle juuri tälle sopivaa hoitoa oikea-aikaisesti. Empatia ja potilaan kohtaaminen omana itsenään on vastaanotoillani tärkeää, ja pyrin aina eläytymään jokaisen potilaan yksilöllisiin lähtökohtiin ja auttamaan niistä käsin.

Tervetuloa vastaanotolleni. Myös läheiset ovat tervetulleita mukaan. Voit varata minulle myös etävastaanoton.

Ihmisläheinen kohtaaminen, jossa koin tulevani kuulluksi. Arvostan kovasti, kiitos.

- Asiakaspalaute ensikäynnistä

Kielitaito

Suomi, englanti

Koulutus

Syöpätautien erikoislääkäri, Tampereen yliopisto 2016
Lääketieteen tohtori, Tampereen yliopisto 1996
Lääketieteen lisensiaatti, Tampereen yliopisto 1994

Työhistoria

  • Docrates Syöpäsairaala, lääkehoidon ylilääkäri 2019–
  • Keski-Suomen keskussairaala, osaston ylilääkäri 2016–2019
  • Tampereen yliopistollinen keskussairaala, Keski-Suomen keskussairaala, onkologi 2011–2015
  • Keski-Suomen keskussairaala, lääkäri 2009–2011
  • Tutkimus- ja tuotekehitystyötä biolääketieteellisten (genomitutkimus) teknologioiden parissa, 2000–2008
  • Basel, Sveitsi, Syövän kokeellinen ja prekliininen syöpälääketutkimus, tutkimusryhmän johtaja 2000–2003
  • National Human Genome Research Institute (NHGRI), National Institutes of Health (NIH), Bethesda, USA, Syöpägenomiikan perustutkimus, Tutkimusryhmän johtaja 1999–2000

Tieteellinen toiminta

Kudosmikroarray-metodiikan keksijä; Yhdysvalloissa National Human Genome Research instituutissa, kansallisessa genomitutkimuskeskuksessa työskennellessään Kononen kehitti menetelmän, joka mullisti kudosnäytteiden tutkimisen. Yhden näytteen sijasta näytteitä pystyttiin tutkimaan kerralla tuhat. Menetelmästä tuli menestys, jota käytetään edelleen patologian laboratorioissa ympäri maailman. Konosen kehittämä menetelmä edisti myös syövän genetiikan tutkimusta. Konosen tutkimustyö on laajasti siteerattu tieteellisissä kansainvälisissä julkaisuissa; yli 80 vertaisarvioitua kansainvälistä julkaisua, joita referoitu yhteensä yli 25 000 kertaa. Sitaatioindeksi (h-index) 53.

1. Kononen J, Bubendorf L, Kallioniemi A, Barlund M, Schraml P, Leighton S, Torhorst J, Mihatsch MJ, Sauter G and Kallioniemi O-P. Tissue microarrays for high-throughput molecular profiling of hundreds of cancer specimens (1998) Nature Medicine. 4:844-847.

2. Anzick S, Kononen J, Walker RL, Tanner MM, Guan X-Y, Sauter G, Kallioniemi O-P, Trent JM and Meltzer PS. AIB1, a steroid receptor co-activator amplified in breast and ovarian cancer. (1997) Science 277:965-968.

3. Hedenfalk, Duggan D, Chen Y, Radmacher M, Bittner M, Simon R, Meltzer P, Gusterson B, Esteller M, Kallioniemi OP, Wilfond B, Raffeld M, Ben-Dor A, Dougherty E, Kononen J, Bubendorf L, Fehrle W, Pittaluga S, Gruvberger S, Loman N, Johannson O, Olsson H, Sauter G, Borg A, Trent J. Gene-Expression Profiles in Hereditary Breast Cancer. N Engl J Med. (2001) 344:539-548.

4. Kelly AD, Wiklund T, Kononen J, Creeden J. STRN-ALK fusion-positive case of breast cancer with response to alectinib (2021) JCO Precis Oncol 2021 Aug 11;5:PO.21.00142. doi: 10.1200/PO.21.00142.

5. Choueiri et al and KEYNOTE-564 investigators. Adjuvant pembrolizumab after nephrectomy in renal cell carcinoma. N Engl J Med. 2021 Aug 19;385(8):683-694. doi:0.1056/NEJMoa2106391.

Biografia

Syöpätautien erikoislääkäri, LT, Juha Kononen toimii Docrates Syöpäsairaalan syövänhoidon ylilääkärinä. Johtavana ylilääkärinä Juha Kononen vastaa sairaalan kliinisestä toiminnasta ja hallinnollisesti sairaalan lääkäreistä sekä fyysikoista. Hän osallistuu myös aktiivisesti potilastyöhön ja pitää vastaanottoa sairaalassa.

Juha Konoselle paras mahdollinen syövänhoito tarkoittaa ennen kaikkea yksilöllisyyttä. Yksilöllisyys tarkoittaa, että hän voi hakea jokaiselle potilaalle juuri tälle sopivaa hoitoa oikea-aikaisesti.

Docrateella voidaan tarvittaessa käyttää apuna tietoa syövän geeneistä. Tutkimalla syöpäkasvaimen geenit on mahdollista löytää lääkkeitä, jotka tehoavat juuri kyseisen potilaan syöpätyyppiin. Toisaalta syövän molekyyliprofiloinnin avulla on mahdollista välttää hoitoja, jotka eivät todennäköisesti auta ja jotka aiheuttavat haittavaikutuksia.

Juha Konosen tehtävänä Docrateella on tutkia ja analysoida, mitä tiedemaailmassa tapahtuu sekä tuoda uudet menetelmät ja lääkehoito ketterästi käyttöön, jotta syövänhoito olisi entistäkin yksilöllisempää.

Rooli tiedemaailman ja kliinisen maailman yhdistäjänä on Konoselle luonteva, sillä lääkäriksi valmistumisensa jälkeen hän työskenteli 14 vuoden ajan tutkijana ensin Yhdysvalloissa ja Sveitsissä. Hänellä on aina ollut luontainen kiinnostus erilaisten asioiden tutkimiseen ja kehittämiseen.

Syövänhoidon ylilääkäri Kononen painottaa potilastyössä hyvää hoitosuhdetta, empatiaa ja jokaisen potilaan kohtaamista omana itsenään. Hän haluaa miettiä jokaisen potilaan kohdalla, mikä juuri hänelle on tässä tilanteessa tärkeää ja mikä voisi auttaa. On muistettava, että ihmisten prioriteetit, resurssit ja voimavarat ovat harvoin samat. Kononen haluaa aina eläytyä jokaisen yksilöllisiin lähtökohtiin ja auttamaan niistä käsin.

– Syöpä koskettaa meitä kaikkia ja on edelleen iso ratkaisematon kysymys. Millä tavalla siinä päästään eteenpäin, on se, että ymmärretään, miten syöpä kehittyy ja muuttuu, ja avain siihen on genetiikassa. Kun kohtaan vaikeita tapauksia ja syöpiä, joita ei voida parantaa, tutkimustyö on silloin itselleni psykologinen selviytymismekanismini, joka auttaa jaksamaan. Minulle on tärkeää pystyä ajattelemaan, että huominen on valoisampi, kertoo Juha Kononen, Docrates Syöpäsairaalan syövänhoidon ylilääkäri, LT.