Julkaistu: 07.06.2018

Docrates Syöpäsairaalassa geeniprofiloinnin hyödyntäminen on jo arkipäivää

Kategoriat: Artikkelit
Tuore tutkimus yhdessä maailman arvostetuimmassa lääketieteen julkaisussa The New England Journal of Medicinessä kertoo, että vain alle kolmasosa varhaisen vaiheen rintasyöpäpotilaista tarvitsee leikkauksen jälkeen kemoterapiaa eli solunsalpaajahoitoa. Syöpäkasvaimesta otettavan Oncotype DX -testin avulla voidaan selvittää, ketkä heistä voivat välttyä rankoilta solunsalpaajahoidoilta. Tutkimuksen tulokset esiteltiin 4.6.2018 ASCO:ssa (the American Society of Clinical Oncology), joka on maailman suurimpiin kuuluva syöpätautien kongressi Chicagossa.

Varhaisen vaiheen rintasyöpää hoidettaessa sytostaatteja ja hormonihoitoa ja pelkkää hormonihoitoa saaneiden hoitotulosten välillä ei eroa yli 50-vuotiaiden ryhmässä

Tutkimuksessa testattiin noin 10 000 naista iältään 18–75 vuotta, joilta leikattiin enintään 5 cm läpimittainen hormonireseptoripositiivinen ja HER2-negatiivinen rintasyöpäkasvain, joka ei ollut levinnyt kainaloiden imusolmukkeisiin.

Tutkimuspotilaita seurattiin usean vuoden ajan. Jokaiselle tehtiin OncotypeDX -testi, jolla mitataan 21 geeniä syöpäkasvaimesta. Testi antaa tulokseksi rintasyövän uusiutumisen riskiarvon 0-100 perustuen 21 eri geenin ilmentymiseen kasvainkudoksessa. Tutkijat tiesivät jo, että tuloksen 0-10 saavat potilaat eivät hyödy sytostaattihoidosta, kun taas riskiarvon 26 tai enemmän saaneet hyötyvät. 69 % tutkimukseen osallistuneista naisista asettui tuohon väliin, riskiasteikolle 11–25. Heille annettiin tutkimuksessa joko pelkkää endokriinista-, eli hormonihoitoa, tai solunsalpaaja- ja hormonihoidon yhdistelmähoitoa.

Tutkimustulosten mukaan 94 % niistä keskisuuren riskin potilaista, jotka saivat solunsalpaajahoitoa, oli elossa yhdeksän vuoden seurannan jälkeen, mikä on saman verran kuin pelkkää hormonihoitoa saaneista.

Tutkijat korostavat sitä, että tulos on vähemmän selvä alle 50-vuotiaiden ryhmässä. Tutkimuksen mukaan yli 50 vuotiaat naiset, joilta on operoitu tämän tyyppinen varhaisvaiheen rintasyöpä ja jotka ovat saaneet testistä riskiarvon 0-25, eivät tarvitse solunsalpaajahoitoa. Myös alle 50-vuotiaat naiset, joiden riskiarvo on 0-15, voivat välttyä sytostaateilta. Tutkijoiden mukaan jopa 70 % varhaisvaiheen rintasyöpäpotilaista voi hyötyä OncotypeDX-testistä.

Kaiken kaikkiaan vain 30 % kaikista rintasyöpään sairastuneista näyttäisi tarvitsevan solunsalpaajahoitoa.

Geenitestin avulla rintasyöpää voidaan hoitaa täsmällisemmin ja säästyen rankalta sytostaattihoidolta

Rintasyöpä on Suomessa ja maailmanlaajuisesti naisten yleisin syöpä. Rintasyöpäleikkauksen jälkeen annettava hoito riippuu kasvaimen ominaisuuksista ja uusiutumisriskistä. Tutkijat onnistuivat nyt geneettisen testin avulla erottamaan matalan ja keskisuuren riskin syöpien joukosta ne rintasyövät, jotka uusivat vähemmän todennäköisesti. Näin voidaan säästää useat naiset rankalta solunsalpaajahoidolta, jonka haittavaikutuksia ovat esimerkiksi väsymys, hiustenlähtö ja pahoinvointi. Hormonihoidollakin on haittavaikutuksia, mutta ne vaihtelevat yksilöllisesti ja haitat ovat yleensä huomattavasti vähäisempiä kuin solunsalpaajilla.

– Tämä on erinomainen uutinen rintasyöpään sairastuville. On erittäin tärkeää, että teemme yksilöllistä diagnostiikkaa, ja hoito räätälöidään kasvaimen ominaisuuksien mukaan. Tutkimuksessa käytetty OncotypeDX testi on jo maailmalla yksi tunnetuimmista ja eniten käytetyistä syövän geenitesteistä. Menetelmä on kallis, eikä se siksi ole käytössä yleisesti. Docrates Syöpäsairaalassa testiä hyödynnetään tarvittaessa, jos lääkäri yhdessä potilaan kanssa arvioi sen tarpeelliseksi. Docrateella testiä tarjotaan potilaalle, kun hänen tiedetään kuuluvan ryhmään, jossa solunsalpaajahoidon hyödystä ei ole varmuutta. Naiset välttyvät kemoterapian sivuvaikutuksilta, erinomaisista hoitotuloksista tinkimättä, sanoo Docrates Syöpäsairaalan lääkehoidon ylilääkäri Tuomo Alanko.

Docrates Syöpäsairaala hyödyntää useita muitakin geenitestejä

Geeniprofiloinnin avulla on mahdollista löytää uusia hoitosuuntia ja lääkkeitä. Docrates Syöpäsairaalan hyödyntämät uudet geenitestit tuovat lisäarvoa etenkin vaikeammin hoidettaviin ja harvinaisempiin syöpätyyppeihin, joihin tavanomaiset hoitomuodot eivät ole purreet. Eräiden lääkkeiden kohdalla tietyillä geenimuutoksilla on lääkkeen tehoon merkittävä vaikutus: juuri tähän syöpätyyppiin kyseinen lääke ei välttämättä tehoa tai tehoaa erittäin hyvin. Potilaan kannalta tämä on tietenkin ensiarvoisen tärkeää niin paranemisen kuin elämänlaadun kannalta.

Hoidamme jokaista potilasta yksilöllisesti. Jokaiselle potilaalle tehdään kokonaisvaltaisesti optimaalinen hoitosuunnitelma lääketieteelliseen tutkittuun näyttöön ja erikoislääkäriemme pitkään kokemukseen perustuen. Pyrimme siihen, että potilaan elämänlaatu pysyy hoitojen aikana ja jälkeen mahdollisimman hyvänä. Lue lisää Docrates Syöpäsairaalassa käytössä olevista geenitesteistä.

Lähteet:

nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1804710

breast-cancer.oncotypedx.com/en-GB/Patient-Invasive

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 21.12.2020

Älä anna syövälle etumatkaa – Syövän varhaisen toteamisen palvelut saatavilla nyt Docrateelta

Docrates Syöpäsairaala on aloittanut syövän varhaiseen toteamiseen tähtäävän uuden palvelukokonaisuuden. Uuden palvelun piiriin kuuluu rintasyövän, eturauhassyövän, suolistosyöpien sekä ihosyöpien varhaisen...

Lue lisää
Julkaistu: 08.12.2020

D3-vitamiinilisän on todettu vähentävän vakavan ja edenneen syövän kehittymistä

Tutkimustulokset osoittavat, että D3-vitamiini voi vähentää aikuisten riskiä sairastua vakavaan syöpään. Tämä suojaava vaikutus on nähtävissä normaalipainoisilla henkilöillä. Tutkimustulokset julkaistiin...

Lue lisää
Julkaistu: 04.12.2020

Docrates Syöpäsairaalalle on myönnetty Avainlippu-tunnus

Docrates Syöpäsairaalalle on myönnetty Avainlippu-tunnus Suomalaisen Työn Liiton toimesta. Tunnus myönnetään Suomessa tuotetulle ja työllistävälle palvelulle. Yksityinen Docrates Syöpäsairaala onkin...

Lue lisää
Julkaistu: 28.11.2020

Ihosyöpä yleistyy – Minkälaiset ihomuutokset vaativat reagointia, entä kenen kannattaa käydä ihotarkastuksissa?

Ihosyöpien ilmaantuvuus on noussut vuosien saatossa, ja erityisesti melanoomaa tavataan aiempaa enemmän. Ihosyöpien ennuste on yleisesti ottaen hyvä, jos syöpä...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16