Skip to content

Tuomo Alanko

Lääkehoidon ylilääkäri
Syöpätautien erikoislääkäri
LT

Hoidan 20 vuoden kokemuksella useimpia syöpätauteja. Vastaanotolleni ovat tervetulleita niin syöpää epäilevät, syöpädiagnoosin jo saaneet kuin seurantapotilaat. Voit tulla myös kysymään toista mielipidettä hoitosuunnitelmaasi.

Erityisosaamistani ovat muun muassa syöpätautien lääkehoidot ja niihin liittyvät haasteet ja mahdollisuudet, erityisesti ruoansulatuskanavan syövissä, kuten esimerkiksi suolisto-, maha-, haima- ja maksasyövissä. Toimin myös päätutkijana useissa Docrateella käynnissä olevissa lääketutkimuksissa.

Perehdyn tilanteeseesi ennen vastaanottoa ja vastaanoton aikana. Yhdessä voimme muodostaa kokonaiskuvan tilanteestasi. Läheisesi on puolestani tervetullut mukaan tapaamiseemme.

Voit varata minulle myös etävastaanoton, mutta usein varsinkin ensimmäiselle vastaanotolle on hyödyllistä tulla paikan päälle.

Tuomo Alanko oli erittäin miellyttävä ja asiantunteva ja saimme häneltä selkeät vastaukset meitä askarruttaviin kysymyksiin. Myös hänen lausuntonsa Omakannassa on selkeä ja kattava.

- Asiakaspalaute ensikäynnistä

Kielitaito

Suomi, ruotsi, englanti

Koulutus

Syöpätautien erikoislääkäri, Helsingin yliopisto 2005
Lääketieteen tohtori, Helsingin yliopisto 2001
Lääketieteen lisensiaatti, Helsingin yliopisto 1993

Työhistoria

  • Docrates Syöpäsairaala, lääkehoidon ylilääkäri 2009–
  • AstraZeneca Finland, asiantuntijalääkäri 2008–2009
  • HYKS Syöpätautien klinikka, erikoislääkäri/erikoistuva lääkäri 2001–2008
  • Haartman Instituutti, Virologian osasto, Helsingin Yliopisto, tutkija (solu- ja syöpäbiologia) 1994–2000

Jäsenyydet ja luottamustehtävät

Colores - Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja 2016–2023
Valviran pysyvä asiantuntija 2012–
Suomen Onkologiayhdistyksen jäsen
ESMO:n (European Society of Medical Oncology) jäsen

Tieteellinen toiminta

Tein tohtorinväitöskirjan syövän solubiologiaan kuuluvasta aihepiiristä ja minulle myönnettiin lääketieteen tohtorin arvo Helsingin yliopistosta 2001. Vuodesta 2002 olen toiminut kliinisenä tutkijana lukuisissa syövän lääkehoitotutkimuksissa (faasi 1–3).

Biografia

Tuomo Alangon erityisosaamiseen kuuluu mm. lääkehoitojen tutkimus ja kehitys sekä niihin liittyvät vaikeudet ja potentiaalit, erityisesti GI-kanavan syövissä, kuten suolisto-, maha-, haima- ja maksasyövissä.

Ennen tohtorinväitöstään vuonna 2001 Tuomo Alanko toimi biolääketieteen parissa solututkijana Helsingin yliopiston Haartman instituutissa. Hän tutki erityisesti sitä, miten soluja säätelevät molekyylit ja ympäristötekijät vaikuttavat ohjelmoituun solukuolemaan, joka on tärkeä elimistössä syöpää ehkäisevä ja syöpäsoluja tuhoava mekanismi. Onkologian pariin Alangon johdatti nimenomaan solututkimus: “Solubiologi tietää, miten syöpäsolu ”ajattelee”.

Tuomo Alanko on valmistunut erikoislääkäriksi HYKSin syöpätautien klinikalta 2005 ja aloittanut siellä myös kliinisen tutkijan uransa. Docrateella hän on ollut vuodesta 2009 lähtien.

Kokemusta lääketeollisuudesta toi vuoden mittainen asiantuntijatyösuhde AstraZenecalla, jonka myötä lääketeollisuuden toimintatavat ja käytännöt ovat tuttuja. Uusien lääkkeiden ja hoitomuotojen tutkimus onkin Alangon mielestä erityisen tärkeää Docrates Syöpäsairaalalle.

Merkittävimmät tutkimukset, joissa Alanko on ollut mukana, ovat suuri suomalainen FinHer-tutkimus (trastutsumabin vaikutus rintasyövän uusiutumisriskiin) ja professori Akseli Hemmingin ryhmän kehittämän onkolyyttisen virushoidon tutkimus. Alanko haluaa, että Docrates on sekä menestyksekäs tutkimuskeskus etenkin varhaisen vaiheen lääketutkimuksissa että luotettu ja haluttu yhteistyökumppani.

Kliinisten tutkimusten foorumissa 26. lokakuuta 2023 Tuomo valittiin vuoden tutkijaksi.

“Tuomo on syöpätutkimusten asiantuntija, joka ajattelee potilaan parasta ja tekee tutkimusta huolellisesti. Yhteistyö Tuomon kanssa on helppoa ja hedelmällistä.” 
“Ammattitaitoinen ja pedantti tutkija. Antaa panoksensa äärimmäisen tärkeään työhön.”

Alangon tärkein työ on kuitenkin potilaskohtaamisissa. Palkitsevinta on se, että potilas kokee saaneensa apua. Joskus tämä tarkoittaa parantumista, mutta myös oireiden lievittyminen tai elämänlaadun paraneminen ovat merkittäviä onnistumisia. Edistysaskeleet tutkimuksessa ja syövän hoidossa tuovat myös uutta toivoa. Erityisen vaikuttavaa on potilaan omaisten antama kiitos.

Suurin voimavara joskus hyvinkin raskaassa työssä on oma perhe. Työn vastapainona Alanko rentoutuu juoksemalla ja viettämällä aikaa kesämökillä perheensä kanssa.

Osana aktiivista ammatillista verkostoa ote pysyy tuoreena koko ajan. Konsultaatioyhteistyö ja hoitotiimin kanssa käydyt vapaamuotoisemmat keskustelut ovat Tuomo Alangolle tärkeitä ja antoisia palaute- ja kehittymiskanavia.

Päivittäisen työnsä lisäksi Alanko esitelmöi ja luennoi sekä kirjoittaa artikkeleita. Hän on myös mukana potilasjärjestötyössä ja toimii tällä hetkellä Suomen Suolistosyöpäyhdistys Colores ry:n puheenjohtajana.