Mitä urologin vastaanotolla tapahtuu?

Milloin hakeudutaan urologin vastaanotolle?

Tyypillisiä syitä hakeutua urologin vastaanotolle ovat erilaiset virtsaamisvaivat (esimerkiksi rakko ei tyhjene kunnolla tai mies kärsii tiheävirtsaisuudesta), potenssivaikeudet tai syöpäepäily esimerkiksi kohonneen PSA-arvon johdosta.

Ikoni-urologinvastaanotto-iso

Ikonit-urologivastaanotto-kartoitus_vaalsinKartoitus

  • Esitietojen kartoitus, keskustelu (esim. lääkitys, yleisterveys, aikaisemmat tutkimukset ja hoidot)
  • Mahdollisten aikaisemmin otettujen laboratoriotutkimusten läpikäynti, uusien tutkimusten määrittely (esim. PSA-testi, virtsaviljely, testosteronitaso)
  • Mahdolliset kyselykaavaketutkimukset (esim. virtsaamisoireet tai erektiohäiriö)

Ikonit-urologivastaanotto-tutkimus-vaalsinTutkimukset

  • Tunnustelututkimus yhdistettynä mahdollisesti ultraäänitutkimukseen
  • Mahdollisen muun tarvittavan diagnostiikan määrittely (esim. eturauhasen magneettitutkimus, koepalojen otto, jäännösvirtsan- tai virtsanvirtauksen tutkimukset)
  • Mahdollisesta itsearvioinnista keskusteleminen (esim. virtsaamispäiväkirja)

ikonit-urologivastaanotto-tulokset_vaalsinTulokset

  • Yhteenvetokeskustelu hoitovaihtoehdoista miehen kanssa

 

Tarvitseeko urologin vastaanottoa arastella?

Ehkä eniten epävarmuutta ja pelkoakin aiheuttava osa vastaanotolla on tunnustelututkimus. Tätä ei kuitenkaan kannata pelätä: urologi on ammattilainen, joka osaa tehdä tarvittavat tutkimukset hellästi ja riittävän tarkasti. Tunnustelututkimus antaa tärkeää tietoa eturauhasen, virtsaelinten ja sukuelinten tilasta. On erittäin tärkeää tunnustella eturauhanen: lääkärin tulisi saada käsitys eturauhasen koosta ja tarkistaa, ettei siinä ole kyhmyjä. Tunnustelun lisäksi lääkäri voi tehdä ultraäänitutkimuksen.

Tähän mennessä keskustellun ja tutkitun perusteella urologi kartoittaa mahdollisten jatkotutkimusten tarvetta. Eturauhassyöpäepäilyssä tällaisia tutkimuksia ovat mm. eturauhasen magneettitutkimus ja mahdollinen koepalojen otto. Docrateella näihin tutkimuksiin järjestyy aika pikimmiten ja tulokset tutkimukset tulevat nopeasti. Lisätietoa eturauhassyövän diagnostiikasta löydät täältä. Lääkäri saattaa antaa miehelle kotiin itsearviointia varten erilaista ohjeistusta, esim. ns. virtsaamispäiväkirjan pitämiseen liittyen.

Lopuksi on aika keskustella yhdessä miehen kanssa siitä mitä on saatu selville ja miten voisi jatkaa eteenpäin. Keskeisessä asemassa on luottamuksellinen avoin keskustelu urologin ja potilaan kesken; miestä tulee kuunnella ja ottaa hänen tarpeensa ja toiveensa huomioon. Urologi on erinomainen ammattilaisapu tähän pohdintaan yhdessä potilaan kanssa, sillä hänellä on kliininen tietämys siitä mitä voi ja kannattaisi kenties tehdä. Paras mahdollinen etenemistapa valitaan yhdessä potilaan kanssa.

Martti Ala-Opas, urologian ylilääkäri
Martti Ala-Opas, urologian ylilääkäri
Julkaistu Lisätty kategoriaan Blogi