Skip to content

Lauri Taipale

Kirurgian ja urologian erikoislääkäri

Olen kirurgian ja urologian erikoislääkäri ja hoidan urologisia oireita ja sairauksia. Erityisosaamiseeni kuuluvat eturauhasen kudoksensisäiset sädehoidot eli HDR -brakyterapia, prostatabiospiat, ultraäänitutkimukset ja eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoito (TURP ja GreenLight Laser).

Vastaanotollani pyrin luomaan luottamuksellisen hoitosuhteen ja rauhallisen ilmapiirin. Minulle on tärkeää, että keskustelut ja varsinaiset hoidot sujuvat hyvässä yhteisymmärryksessä potilaan kanssa.

Myös läheiset ovat tervetulleita vastaanotolleni mukaan.

Varaa aika vastaanotolleni ajanvarauksestamme  p. 010 773 2000.

Kielitaito

Suomi, englanti

Koulutus

Urologian erikoislääkäri, Helsingin Yliopisto 2004
Kirurgian erikoislääkäri, Helsingin Yliopisto 2001
LL, Oulun Yliopisto 1995

Työhistoria

  • Docrates syöpäsairaala, erikoislääkäri 2014–
  • HYKS, Urologian klinikka, erikoislääkäri 2012–
  • Diacor, erikoislääkäri 2002–
  • Lohjan sairaala, erikoislääkäri/osastonlääkäri 2004–2012
  • Hyvinkään sairaala, erikoislääkäri 2006–2011

Biografia

Lauri Taipale on lääkäri kolmannessa polvessa. Hän on kirurgian ja urologian erikoislääkäri ja hänen erityisosaamiseensa kuuluvat eturauhasen kudoksensisäiset sädehoitodot eli HDR (High Dose Rate) -braky sekä eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoito laser- TURP -menetelmällä.

Operatiivinen puoli ja kirurgia ovat olleet Taipaleelle itsestään selviä valintoja, urologiaan puolestaan tarjoutui tilaisuus erikoistumispaikan muodossa. Eikä Taipaleen ole tarvinnut katua; ala on vienyt hänet mukanaan. Erityisesti häneen vetoaa se, että urologia on pieni erikoisala, jonka kollegakunta on erittäin homogeeninen ja työnkuva laaja vaihdellen suurista leikkauksista pieniin polikliinisiin toimenpiteisiin.

Operatiivinen hoito tarjoaa myös välittömän palautteen – etenkin urologiassa tulokset nähdään hyvinkin nopeasti, mikä on Taipaleen mielestä palkitsevaa.

Taipale on tehnyt potilastyötä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Vuosina 2004–2012 hän toimi ensin osaston ylilääkärinä, sitten osaston lääkärinä Lohjalla ja urologina Hyvinkäällä. Vuonna 2012 Taipale palasi Helsinkiin HYKSiin ja myöhemmin siirtyi eturauhassyövän sädehoitojen pariin. Docrates Syöpäsairaalassa hän pitää vastaanottoa kerran viikossa.

Docrateella Taipale tekee kudoksen sisäisiä HDR-brakyhoitoja. Brakyterapia on tiimityötä, jossa tarvitaan urologin ja fyysikon lisäksi muun muassa anestesialääkäriä, syöpätautien erikoislääkäriä, anestesiahoitajaa sekä avustavia röntgen- ja sairaanhoitajia. Tiimityönä hoidosta päättäminen ja hyvien hoitotulosten saaminen on Taipaleen mielestä työn parhaita puolia. Taipale sanookin, että on ilo ja kunnia saada tehdä töitä Docrates-tiimin ammattilaisten kanssa. Docrates on HDR-hoitojen edelläkävijä.

Urologia on nopeasti kasvava erikoisala. Viime vuosina kehitys on ollut suorastaan eksponentiaalista, hoidot kehittyvät valtavan nopeasti. Lääkärilläkin on koko ajan paljon uutta opittavaa. Taipale osallistuu työn ohessa kotimaisiin ja kansainvälisiin kongresseihin. Tärkeimmät yhteistyöelimet ovat Euroopan urologinen yhdistys EAU (European Association of Urology), amerikkalainen urologian yhdistys AUA sekä kotimainen Suomen urologiyhdistys. Nämä yhdistykset tarjoavat hyvin korkeatasoista koulutusta vuosittain. Lisäksi Taipale osallistuu pienempiä asiakokonaisuuksia käsitteleviin kongresseihin ja erilaisiin workshopeihin. Hän myös luennoi yleisölle ja muiden alojen kollegoille. Klinikassa kandiopetukset kuuluvat luonnollisesti työnkuvaan.

Taipaleen ammatillinen identiteetti on vankka, jopa suoraviivainen, ja hän tulee hyvin toimeen potilaiden kanssa. Syövän hoito on usein varsin kompleksista: tilanne on potilaalle dramaattinen, ja jo hoitomuodon valinnassa joudutaan käymään läpi monia asioita. Jotta potilas ymmärtäisi kaikki yksityiskohdat, Taipale pyrkii välttämään ”medisiinistä terminologiaa”. Tilanteen rauhoittaminen ja asioista kertominen helposti ymmärrettävällä tavalla rakentavat luottamuksellista suhdetta. Tavoitteena on, että hoidoista käytävät neuvottelut sekä varsinaiset hoidot sujuvat hyvässä yhteisymmärryksessä potilaan kanssa.

Taipale todella pitää työstään. Se on hänen mielestään monella tasolla palkitsevaa, ja hänestä on aamuisin mukava tulla töihin, vaikka lääkärinä välillä joutuukin kohtaamaan vaikeita tilanteita ja ihmiskohtaloita. Pyrkimyksenä on olla hyvä lääkäri ja pysyä kehityksen kärjessä. Työn tekeminen yhdessä alan todellisten osaajien kanssa on motivoivaa ja kehittää omaakin osaamista. Matkan varrelle mahtuu myös lukuisa joukko kiitollisia potilaita, jotka kannustavat Taipaletta eteenpäin.

Hyvää oloa ja myötätuulta Taipaleen omaan arkeen tuottavat perheen lisäksi kuntosaliharrastus sekä kesällä purjehtiminen. ”Mikäli lapset enää suostuvat mukaan kesälomapurjehdukselle”, hän naurahtaa.