Julkaistu: 26.08.2020

Mies – Näin pidät eturauhasestasi huolta

Kategoriat: Artikkelit
Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Myös muut eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä. Lue, miten voit pitää eturauhasestasi huolta parhaalla mahdollisella tavalla.

Eturauhanen. Tuo miehen elämän päänvaiva, vaivojen ja huolien aiheuttaja. Mutta samalla myös hyvin arvokas. Eturauhanen nimittäin tuottaa ravinnerikasta siemennestettä yhdessä muiden lisäsukupuolirauhasten kanssa, jotta siittiöt voivat saavuttaa munasolun ja uusi elämä alkaa. Eturauhasella on siis suvun jatkamisen kannalta merkittävä ja tärkeä rooli. Näin pidät eturauhasestasi hyvää huolta ja ehkäiset eturauhasen ongelmia:

1. Vältä huonoja elintapoja, liiku riittävästi

Paras tapa yrittää ehkäistä eturauhassyöpää on syödä terveellisesti ja liikkua monipuolisesti virallisten liikuntasuositusten mukaan sekä välttää tupakointia, liiallista alkoholin käyttöä ja muita epäterveellisiä elämäntapoja.

Ruokavaliossa kannattaa suosia eritoten karotenoideja runsaasti sisältäviä kasviksia ja välimerellistä ruokavaliota sekä välttää runsasta rasvan ja lihan käyttöä. Erityisesti porkkana, lehtikaali, pinaatti, kurpitsa, ruusunmarja, bataatti, tomaatti, papaija, vesimeloni ja paprika ovat karotenoideja runsaasti sisältäviä kasviksia, ja niitä kannattaa lisätä lautaselle aina, kun mahdollista.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan on lisäksi parempi saada tarvittavat vitamiinit ja muut lisäaineet ravinnosta kuin erikseen otettavina tabletteina. On viitteitä siitä, että antioksidanttilisät jopa lisäävät syöpäriskiä.

Kaiken kaikkiaan hyvä nyrkkisääntö on pitää kutakuinkin 80 % syömisestä oikealla tolalla. Tämä mahdollistaa satunnaisen herkuttelun ja lipsumisen!

2. Vältä kylmää

Alapään altistuminen kylmälle nostaa riskiä sairastua eturauhastulehdukseen, joka itsessään voi olla ikävä ja elämänlaatua huomattavasti laskeva vaiva. Eturauhasen tulehdukset voivat puolestaan nostaa riskiä sairastua eturauhassyöpään. Alapää kannattaa siis suojata kylmältä pukeutumalla sään mukaisesti riittävän lämpimästi. Esimerkiksi talvella pitkien alushousujen käyttö on suositeltavaa. Lisäksi kylmillä alustoilla istumista on syytä välttää.

3. Käytä ehkäisyä

Sairastetut sukupuolitaudit voivat aiheuttaa eturauhastulehdusta ja nostaa myös riskiä sairastua eturauhassyöpään. Paras tapa suojautua sukupuolitaudeilta on käyttää kondomia.

4. Kuulostele eturauhastasi, käy PSA-testissä

Eturauhassyöpään sairastutaan pääasiassa vanhemmalla iällä, ja kuten monissa muissakin syövissä myös eturauhassyövässä ikä on syövän suurin riskitekijä. Tämä johtuu siitä, että iän myötä solujen DNA:han ehtii kertyä virheitä eli mutaatioita, jotka voivat johtaa syövän syntymiseen.

Ikä on siis seikka, johon mies ei voi vaikuttaa, mutta vanhemmiten eturauhassyövän mahdollista kehittymistä voi seurata säännöllisillä PSA-mittauksilla tai uudella STHLM-testillä. Miehen voi olla hyödyllistä käydä myös eturauhasen tunnustelututkimuksessa. Vaikka oireita ei olisi, on asiaan hyvä alkaa kiinnittää huomiota 50 ikävuoden kieppeillä.

Pieni osa eturauhassyövistä on myös perinnöllisiä. Mikäli lähisuvun miehillä esiintyy eturauhassyöpää, joka on todettu eritoten nuoremmalla iällä, saattaa kyseessä olla perinnöllinen syöpätyyppi. Periytyvää syöpää epäillessä voi hakeutua perinnöllisyysselvitykseen asiaan erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Perinnöllisen syövän tapauksessa tai sitä epäiltäessä on säännöllinen seuranta suositeltavaa aloittaa jo varhaisemmassa iässä.

5. Reagoi oireisiin ajoissa

Mikäli sinulla on mahdolliseen eturauhassyöpään viittaavia oireita, kuten erilaisia virtsanpidätykseen tai virtsarakon tyhjentymiseen liittyviä ongelmia, hakeudu tutkimuksiin ajoissa. Varhain todettu eturauhassyöpä on todennäköisemmin parannettu.

Mikäli sinulla on eturauhaseen liittyviä oireita tai epäilet eturauhassyöpää, voit ottaa yhteyttä Docrates Syöpäsairaalan ajanvarausnumeroon +358 10 773 2000. Docrates Syöpäsairaalan kokeneet eturauhassyövän asiantuntijat ovat tukenasi.

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 24.09.2020

Docrates Syöpäsairaala aloittaa yksityisen syövän riskikartoitus- ja seulontapalvelun – Haluatko mukaan testaajaksi?

Docrates Syöpäsairaala on lanseeraamassa loppuvuodesta yksityistä syövän riskikartoituspalvelua sekä rintasyövän, eturauhassyövän, suolistosyövän ja ihosyöpien seulontaohjelmaa. Haemme nyt sopivia henkilöitä testaamaan...

Lue lisää
Julkaistu: 07.09.2020

Docrates Syöpäsairaalaan huipputeknologiaa edustava PET-TT-laite

Docrates Syöpäsairaalaan on asennettu Suomessa vielä harvinainen, uuden sukupolven PET-TT-kuvantamisen laite. Uusi laite tarjoaa aiempaa tarkempia kuvia, lyhyempiä kuvausaikoja sekä...

Lue lisää
Julkaistu: 01.09.2020

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen eturauhassyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää
Julkaistu: 28.08.2020

Voidaanko kohdunkaulan syöpä hävittää maailmasta?

Tie kohdunkaulan syövän hävittämiseen on rokottaminen, kirjoittaa naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen onkologian erikoislääkäri, prof., Johanna Mäenpää.

Lue lisää
Katso lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16