Skip to content

Mies – Näin pidät eturauhasestasi huolta

26.8.2020 Kategoriat: Artikkelit
Eturauhassyöpä
Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5 000 ja kuolee yli 900 miestä. Myös muut eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä. Lue, miten voit pitää eturauhasestasi huolta parhaalla mahdollisella tavalla.

Eturauhasella on suvun jatkamisen kannalta merkittävä ja tärkeä rooli. Eturauhanen nimittäin tuottaa ravinnerikasta siemennestettä yhdessä muiden lisäsukupuolirauhasten kanssa, jotta siittiöt voivat saavuttaa munasolun ja uusi elämä alkaa.

Näin pidät eturauhasestasi hyvää huolta ja ehkäiset eturauhasen ongelmia:

1. Vältä huonoja elintapoja, liiku riittävästi

Paras tapa yrittää ehkäistä eturauhassyöpää on syödä terveellisesti ja liikkua monipuolisesti virallisten liikuntasuositusten mukaan sekä välttää tupakointia, liiallista alkoholin käyttöä ja muita epäterveellisiä elämäntapoja.

Ruokavaliossa kannattaa suosia eritoten karotenoideja runsaasti sisältäviä kasviksia ja välimerellistä ruokavaliota sekä välttää runsasta rasvan ja lihan käyttöä. Erityisesti porkkana, lehtikaali, pinaatti, kurpitsa, ruusunmarja, bataatti, tomaatti, papaija, vesimeloni ja paprika ovat karotenoideja runsaasti sisältäviä kasviksia, ja niitä kannattaa lisätä lautaselle aina, kun mahdollista.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan on lisäksi parempi saada tarvittavat vitamiinit ja muut lisäaineet ravinnosta kuin erikseen otettavina tabletteina. On viitteitä siitä, että antioksidanttilisät jopa lisäävät syöpäriskiä.

Kaiken kaikkiaan hyvä nyrkkisääntö on pitää kutakuinkin 80 % syömisestä oikealla tolalla. Tämä mahdollistaa satunnaisen herkuttelun ja lipsumisen!

2. Vältä kylmää

Alapään altistuminen kylmälle nostaa riskiä sairastua eturauhastulehdukseen, joka itsessään voi olla ikävä ja elämänlaatua huomattavasti laskeva vaiva. Eturauhasen tulehdukset voivat puolestaan nostaa riskiä sairastua eturauhassyöpään. Alapää kannattaa siis suojata kylmältä pukeutumalla sään mukaisesti riittävän lämpimästi. Esimerkiksi talvella pitkien alushousujen käyttö on suositeltavaa. Lisäksi kylmillä alustoilla istumista on syytä välttää.

3. Käytä ehkäisyä

Sairastetut sukupuolitaudit voivat aiheuttaa eturauhastulehdusta ja nostaa myös riskiä sairastua eturauhassyöpään. Paras tapa suojautua sukupuolitaudeilta on käyttää kondomia.

4. Kuulostele eturauhastasi, käy PSA-testissä

Eturauhassyöpään sairastutaan pääasiassa vanhemmalla iällä, ja kuten monissa muissakin syövissä myös eturauhassyövässä ikä on syövän suurin riskitekijä. Tämä johtuu siitä, että iän myötä solujen DNA:han ehtii kertyä virheitä eli mutaatioita, jotka voivat johtaa syövän syntymiseen.

Ikä on siis seikka, johon mies ei voi vaikuttaa, mutta vanhemmiten eturauhassyövän mahdollista kehittymistä voi seurata säännöllisillä PSA-mittauksilla tai uudella STHLM-testillä. Miehen voi olla hyödyllistä käydä myös eturauhasen tunnustelututkimuksessa. Vaikka oireita ei olisi, on asiaan hyvä alkaa kiinnittää huomiota 45 ikävuoden kieppeillä.

Pieni osa eturauhassyövistä on myös perinnöllisiä. Mikäli lähisuvun miehillä esiintyy eturauhassyöpää, joka on todettu eritoten nuoremmalla iällä, saattaa kyseessä olla perinnöllinen syöpätyyppi. Periytyvää syöpää epäillessä voi hakeutua perinnöllisyysselvitykseen asiaan erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Perinnöllisen syövän tapauksessa tai sitä epäiltäessä on säännöllinen seuranta suositeltavaa aloittaa jo 45 vuotta varhaisemmassa iässä.

5. Reagoi oireisiin ajoissa

Mikäli sinulla on mahdolliseen eturauhassyöpään viittaavia oireita, kuten erilaisia virtsanpidätykseen tai virtsarakon tyhjentymiseen liittyviä ongelmia, hakeudu tutkimuksiin ajoissa. Varhain todettu eturauhassyöpä on todennäköisemmin parannettu.

Mikäli sinulla on eturauhaseen liittyviä oireita tai epäilet eturauhassyöpää, voit ottaa yhteyttä Docrates Syöpäsairaalan ajanvarausnumeroon +358 10 773 2000. 

Lue lisää

Sininen päivä: Voimaa toisista miehistä

Kun syöpään sairastunut mies tarvitsee juttukaveria, Heikki Jussila, 77, hyppää auton rattiin ja lähtee pitämään seuraa. Toisinaan hän tulee takaisin...

Lue lisää

Hyvä, paha PSA – Kannattaako testaaminen?

PSA-testauksella on hyvät ja huonot puolensa. Yhteiskunta ei järjestä laajamittaista eturauhassyövän seulontaa, mutta kannattaisiko PSA-testissä silti käydä?

Eturauhassyöpään sairastunut Risto Laitinen valitsi leikkauksen sijaan sädehoidon

Entinen aktiiviurheilija, automaatioinsinööri Risto Laitinen tukee muita eturauhassyöpään sairastuneita, jotta heillä olisi kaikki tarvittava tieto sairauden voittamiseksi.

Mitä urologin vastaanotolla tapahtuu?

Urologi on miesten intiimialueen hoitoon perehtynyt erikoislääkäri. Miehet usein turhaan arastelevat urologin vastaanotolle menoa. Alansa erikoisosaajana urologi on tottunut ratkomaan...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16