Skip to content

Sininen päivä: Voimaa toisista miehistä

6.11.2020 Kategoriat: Artikkelit
Eturauhassyöpä
Kun syöpään sairastunut mies tarvitsee juttukaveria, Heikki Jussila, 77, hyppää auton rattiin ja lähtee pitämään seuraa. Toisinaan hän tulee takaisin kotiin vasta yömyöhään.

Heikki Jussila kiinnitti huomiota lehdessä olleeseen ilmoitukseen eturauhassyöpään sairastuneiden vertaistukiryhmän tapaamisesta. Sinne hän menisi. Elettiin kesää 2016 ja Jussila oli juuri sairastunut aggressiiviseen eturauhassyöpään. Moni asia pyöri mielessä.

– En voi sanoa, että mielentilani järkkyi mitenkään kauheasti, mutta kyllä se pisti miettimään, kuinkahan tässä tulee käymään, Jussila muistelee syöpädiagnoosin jälkeistä aikaa.

Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n järjestämässä vertaistukiryhmän tapaamisessa Tampereella Jussila pääsi kuulemaan esitystä eturauhassyövästä ja sen eri hoitomuodoista sekä juttelemaan asiantuntijoiden ja muiden syöpään sairastuneiden kanssa. Hänestä tuntui, että hartioilla ollut painolasti keveni.

– Liityin heti jäseneksi, ja siitä lähtien olen ollut toiminnassa mukana, Jussila kertoo.

– Olen saanut yhdistyksestä paljon apua, tietoa ja henkistä tukea, hyvin henkilökohtaistakin. Se on merkinnyt paljon, ja antanut voimavaroja. Jos minulla on ollut mitä tahansa kysyttävää, olen voinut aina kysyä ja olen aina saanut vastauksen. Olen myös pitänyt siitä, että toiminnassa on ollut koko ajan mukana positiivinen henki. Se on luonut tunteen, että tästä kaikesta selvitään, Jussila sanoo.

Heikki Jussila

Tiedosta mielenrauhaa, vertaisista tukea

Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Järvinen kertoo, että monet miehet kokevat syöpädiagnoosin jälkeen ahdistusta. Yksi ahdistusta lisäävä asia on tiedon puute ja epävarmuus.

– Usein miehet yrittävät ensin itse etsiä tietoa netistä, mutta eivät tiedä, mikä tieto on relevanttia ja mikä ei. Monesti jo pelkkä soitto Propoon vähentääkin miehen kokemaa ahdistusta merkittävästi. Hän on kiitollinen, että tällainen palvelu on olemassa, ja että joku tarjoaa luotettavaa tietoa.

– Joskus jopa miehen puoliso soittaa jälkikäteen kiittääkseen ja kertoakseen, että ennen yhteydenottoa mies on saattanut ahdistuksissaan hakata kaikki polttopuut talveksi ja nyt hän juo rauhassa kahvia pöydän päässä, Järvinen naurahtaa.

– Usein oikean tiedon saaminen lisää miehen hallinnan tunnetta omasta elämästään.

Vertaistukihenkilön tai -ryhmän kanssa keskustelu lisää puolestaan miehen resilienssiä eli psyykkistä sopeutumista sairauteen ja siitä selviämistä.

– Aluksi oma sairaus täyttää koko maailman, mutta kun mies pääsee ryhmässä kertomaan tarinansa, hän muuttuu osaksi isompaa kuvaa ja eheytyy. Hän näkee, että syöpää on myös muilla ja että tästä voi selvitä, ja elämä jatkua kaikesta huolimatta.

Kaiken kaikkiaan tukiverkostot miehen ympärillä ovat äärimmäisen tärkeät. Myös kumppanin tuki on arvokasta, mutta erilaista kuin toisen saman läpikäyneen.

– Vertainen usein ymmärtää jo puolesta sanasta tuskan, joka jossain hetkessä on ollut, Järvinen sanoo.

Myös Jussila allekirjoittaa tämän. Propon lisäksi hänen tukenaan on ollut oma perhe. Vaimo ja kolme aikuista poikaa ovat auttaneet ja olleet hengessä mukana kukin omalla tavallaan.

Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Järvinen

Järvinen huomauttaa, ettei miehellä aina kuitenkaan ole kumppania tai lapsia tai ystäväpiirit voivat olla pienet. Erityisesti tällöin Propon tarjoama tuki voi muodostua äärimmäisen tärkeäksi.

Puhumisen vaikeus

Jussila toimii nykyisin Propossa koulutettuna vertaistukihenkilönä. Saatuaan itse apua, hän on halunnut laittaa hyvän kiertämään.

– Itselleni on tärkeää olla syöpään sairastuneiden tukena ja rinnalla kulkijana niin paljon kuin mahdollista. Täytyy olla kiitollinen, että meillä on tällainen yhdistys, Jussila toteaa.

Sekä hän että Järvinen ovat huomanneet, että vertaistukiryhmissä miehet kertovat syövästään ja kokemuksistaan hyvinkin rohkeasti ja avoimesti. Jussilan mukaan miehillä on useimmiten tarve puhua, kunhan aika ja paikka ovat oikeat.

Kaikille miehille sairaudesta puhuminen tai avun hakeminen ei kuitenkaan ole helppoa. Jussila uskoo asiaan liittyvän vielä jonkin verran miehisen pärjäämisen kulttuuria. Asiasta ei välttämättä uskalleta sanoa edes omalle veljelle. Osalle avautuminen voi olla vaikeaa myös siksi, että eturauhassyöpään liittyy tietynlaista häveliäisyyttä.

– Joillakin miehillä on ehkä pelko siitä, että ympärillä olevat ihmiset ajattelevat, ettei mies ole enää eturauhassyövän jälkeen mies, eikä hänellä ole miehen kuntoa ja voimia.

Jussila toivoo, että miehet rohkenisivat hakeutumaan nykyistä herkemmin avun ja tuen piiriin. Hän näkee, että monille juttelu ja muiden seura tekisi hyvää.

– Siinä on kyllä tavoittelemista, hän pohtii.

– Naiset ovat tässä ehkä hieman parempia kuin miehet. Niille, jotka ovat harkinneet Propon toimintaan mukaan tulemista sanoisin, että tervetuloa! Porukka on kaikin puolin mukavaa ja huumoriakin viljellään, joskus mustaakin, hän naurahtaa.

Jussila muistuttaa, että ryhmäläisiä sitoo myös vaitiolovelvollisuus, eikä edes omaa nimeä tarvitse kertoa, jos ei halua. Asioita voi jakaa sen verran, kun itse kokee hyväksi.

– Propon piiriin on päätynyt miehiä, jotka eivät aluksi olleet innostuneita, mutta loppujen lopuksi olivat tyytyväisiä, että tulivat. He kokivat olonsa helpottuneen.

Kahdenkeskistä juttuseuraa

Jussila kertoo, että yhdistyksestä on mahdollista saada myös kahdenkeskistä apua ja vertaistukea.

– Kaikki eivät halua tuoda sairauttaan julki isommassa porukassa. Tällöin on mahdollista tavata anonyymisti kahden kesken, Jussila sanoo.

Koronan myötä ryhmätoiminta oli myös keväällä katkolla, jolloin yhteyttä pidettiin enemmän puhelimitse. Jussila koki tärkeänä soitella yhdistyksen miehille tiiviisti kyselläkseen kuulumisia. Hän näki, että osalla yksinäisyys nosti päätään.

– Uskon, että miehet pitivät yhteydenpitoa tärkeänä. Suoraan sanottiinkin, että soita vaikka joka päivä, tuntuu hyvältä, että joku soittaa.

Toisinaan Jussila tapaa miehiä kahden kesken myös sairaalassa. Näin on usein silloin, kun mies on tullut Tampereelle hoitoihin pidemmän matkan päästä, eivätkä omat läheiset pääse käymään.

– Joku saattaa soittaa, että voinko tulla pitämään seuraa. Jos mies kokee, että voin auttaa ja olla tukena, niin minähän menen. Käydään kahvilla ja jutellaan. Joskus saattaa mennä yömyöhäänkin, Jussila naurahtaa.

Entä mistä sitten miehet keskenään puhuvat? Kaikesta, Jussila sanoo. Ei vain sairaudesta. Joskus kirjallisuudesta, toisinaan lapsuudesta ja nuoruudesta, elämän eri vaiheista.

Eikä sillä oikeastaan väliä. Tärkeintä on pitää kaverista huolta.

Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry

  • Vuodesta 1997 asti toiminut Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenjärjestö.
  • Toimii valtakunnallisesti eturauhassyöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä hyväksi.
  • Toiminnan ydintä vertaistuki ja tiedottaminen.
  • 1915 jäsentä.
  • Vertaistukiryhmiä eri puolella Suomea yhteensä 14.
  • Toiminnanjohtajana Kimmo Järvinen vuodesta 2015 asti.
  • https://propo.fi/

Marraskuu on miesten – Vuosittainen Sininen päivä

Sininen päivä –kampanja on osa valtakunnallista eturauhassyöpäkuukautta, jota vietetään marraskuussa. Sininen päivä -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta eturauhassyövän yleistymisestä sekä kannustaa miehiä hakeutumaan tutkimuksiin ja hoitoihin ajoissa. Sinistä päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa 19.11.2019 kansainvälisenä miesten päivänä.

Kampanjan järjestävät Suomen eturauhassyöpäyhdistys Propo ry ja Docrates Syöpäsairaala.

Kampanja toimii ensisijaisesti sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa, jossa haastetaan yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä osallistumaan kampanjaan ja jaetaan informaatiota eturauhassyövästä sekä esitellään mukana olevat organisaatiot. Lue lisää.

Mikä Sininen päivä?

  • Vietetään marraskuussa, joka on eturauhassyöpäkuukausi, ja erityisesti kansainvälisenä miestenpäivänä 19.11
  • Järjestettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2019
  • Nostaa tietoisuutta eturauhassyövästä ja sen yleisyydestä sekä ajoissa tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen tärkeydestä
  • Yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt voivat osallistua kampanjaan ja osoittaa tukensa miehille sosiaalisessa mediassa. Tarkemmat tiedot ja osallistumisohjeet kampanjan Facebook-sivuilla: https://www.facebook.com/sininenpaiva/
  • Tukensa eturauhassyöpään sairastuneille voi osoittaa myös ostamalla Sinisen nauhan. Tarkemmat tiedot täältä: https://propo.fi/sininen-nauha-2/.
  • Sininen päivä on Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n ja Docrates Syöpäsairaalan yhteinen kampanja Suomessa. Hanketta ovat tukeneet taloudellisesti myös Astellas Pharma, Bayer Oy sekä Janssen-Cilag Oy.

Lue lisää aiheesta

Hyvä, paha PSA – Kannattaako testaaminen?

PSA-testauksella on hyvät ja huonot puolensa. Yhteiskunta ei järjestä laajamittaista eturauhassyövän seulontaa, mutta kannattaisiko PSA-testissä silti käydä?

Lue lisää

Eturauhassyöpään sairastunut Risto Laitinen valitsi leikkauksen sijaan sädehoidon

Entinen aktiiviurheilija, automaatioinsinööri Risto Laitinen tukee muita eturauhassyöpään sairastuneita, jotta heillä olisi kaikki tarvittava tieto sairauden voittamiseksi.

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16