Eturauhasen säännöllisellä PSA-testauksella voidaan havaita yleensä oireettomana ilmenevä eturauhassyöpä jo varhaisvaiheessaan. PSA (prostataspesifinen antigeeni) on eturauhasen tuottama proteiini, jonka määrä veressä saadaan selville yksinkertaisella veritestillä. Docrateen asiantuntijat suosittelevat PSA-arvon vuosittaista mittauttamista PSA-testillä 50–75-vuotiaille. Jos lähisuvussa on ollut syöpää, seuranta ja testaus kannattaa aloittaa jo aikaisemmin. Säännöllinen PSA-testaus auttaa arvioimaan syövän riskiä ja kertoo onko jatkotutkimuksiin aihetta. Joissain tapauksissa PCA3-määritys voi tuoda lisätietoa taudista.

Syöpää voi esiintyä jo hyvinkin pienillä PSA-arvoilla

Arvioitaessa PSA-arvon merkitystä on se aina suhteutettava eturauhasen kokoon. Mitä suurempi eturauhanen on, sitä korkeampi on myös PSA-arvo. Syöpää voi esiintyä jo hyvinkin pienillä PSA-arvoilla. Ns. vapaan PSA:n määrällä on merkittävä erotusdiagnostinen arvo hyvänlaatuisen ja pahanlaatuisen muutoksen arvioinnissa. Mitä vähemmän vapaata PSA:ta, sitä suurempi syöpäriski.

PSA-testi auttaa arvioimaan syövän riskiä ja kertoo onko jatkotutkimuksiin aihetta. Testi on yksinkertainen verikoe. PSA-testiin voit tulla yhteistyökumppanimme Eiran sairaalan laboratorioon Ruoholahteen Saukonpaadenranta 2:een ilman lähetettä ja ajanvarausta ma-pe klo 9-12. Lisätietoja täällä.

Kokonaisuutta arvioitaessa erikoislääkärin vastaanotto aina tärkeä osa tutkimuksia

Alla yleisohjeeksi annetut PSA:n kokonaispitoisuuden viitearvot eri ikäryhmissä sekä eturauhasen syöpäriskin arviointiin soveltuvan kokonais-PSA:n ja vapaan PSA:n prosentuaaliset osuudet.

Alla annetut arvot ovat viitteellisiä. Eturauhassyöpää voi esiintyä jo hyvinkin pienillä PSA-arvoilla, joskus eturauhassyöpä voidaan todeta myös selvästi alhaisemmilla PSA-arvoilla kuin mitä viitearvojen perusteella voisi ajatella.  Suhdeluvun alhaisuus voi viitata syöpään, vaikka PSA olisi matala. Kokonaisuutta arvioitaessa erikoislääkärin vastaanotto onkin aina tärkeä osa tutkimuksia. Docrateella eturauhassyöpään perehtynyt lääkäri arvioi jatkotutkimusten tarpeellisuuden diagnoosin tekemiseksi, esimerkiksi STHLM3-testin ja/tai eturauhasen magneettitutkimuksen.

PSA:n kokonaispitoisuuden viitearvot eri ikäryhmissä sekä eturauhasen syöpäriskin arviointiin soveltuvan kokonais-PSA:n ja vapaan PSA:n prosentuaaliset osuudet:

Ikä (v) S-PSA ( µg/l )
40-49 alle 2,5
50-59 alle 3,5
60-69 alle 4,5
70-79 alle 6,5

 

Vapaan PSA:n
osuus (%)
Syöpäriski (%)
0-10 56
10-15 28
15-20 20
20-25 16
yli 25 8

(Lähteet: Thompson et al.: Prevalence of prostate cancer among men with a prostate-specific antigen level < or = 4.0 ng per milliliter in New England Journal of Medicine, May 27 sekä Käypä hoito -suositus)

Docrateen eturauhassyövän asiantuntijat auttavat, jos PSA-arvo on koholla tai sahaa

Docrates Syöpäsairaalassa on saatavilla eturivin asiantuntijoiden johdolla kokonaisvaltaisia vastauksia eturauhasta koskeviin kysymyksiin. Olipa kyse eturauhasperäisistä oireista, syöpäepäilystä tai jo todetun eturauhassyövän hoidosta, meiltä saat kattavaa tietoa sekä paneutumista juuri sinun tilanteeseesi eturauhastiimiltämme. Meillä et jää yksin, vaan saat korkealaatuista tietoa tilanteestaan ja konkreettisia suosituksia jatkosta. Yhdessä keskustellen voimme selvittää, mitkä hoitovaihtoehdoista olisivat parhaita juuri sinulle.

Soita meille puh. 010 773 2030. Autamme mielellämme!

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16