Eturauhasen säännöllisellä PSA-testauksella voidaan havaita yleensä oireettomana ilmenevä eturauhassyöpä jo varhaisvaiheessaan. PSA (prostataspesifinen antigeeni) on eturauhasen tuottama proteiini, jonka määrä veressä saadaan selville yksinkertaisella veritestillä. Docrateen asiantuntijat suosittelevat PSA-arvon vuosittaista mittauttamista PSA-testillä 50–75-vuotiaille. Jos lähisuvussa on ollut syöpää, seuranta ja testaus kannattaa aloittaa jo aikaisemmin. Säännöllinen PSA-testaus auttaa arvioimaan syövän riskiä ja kertoo onko jatkotutkimuksiin aihetta. Joissain tapauksissa PCA3-määritys voi tuoda lisätietoa taudista.

Arvioitaessa PSA-arvon merkitystä on se aina suhteutettava eturauhasen kokoon. Mitä suurempi eturauhanen on, sitä korkeampi on myös PSA-arvo. Syöpää voi esiintyä jo hyvinkin pienillä PSA-arvoilla. Ns. vapaan PSA:n määrällä on merkittävä erotusdiagnostinen arvo hyvänlaatuisen ja pahanlaatuisen muutoksen arvioinnissa. Mitä vähemmän vapaata PSA:ta, sitä suurempi syöpäriski.

Tule PSA-testiin eturauhassyövän asiantuntijalle!

Docrateen PSA-testi auttaa arvioimaan syövän riskiä ja kertoo onko jatkotutkimuksiin aihetta. Testi on yksinkertainen verikoe, johon tarjoamme kattavan tulkinnan ja suositukset jatkosta.

PSA-testipaketti Docrates Syöpäsairaalassa 42,50 €. Hinta sisältää tutkimuksen sekä vastauksen lähettämisen postitse tai asiakkaan niin halutessa, myös puhelimitse. PSA-testiin voit tulla ilman ajanvarausta ma-pe klo 8-12. Kun tulet testiin, pyydämme sinua täyttämään terveyskyselyn. Ota mukaan edelliset PSA-arvosi, jos se on mahdollista. Lisätietoa voi kysyä tarvittaessa ajanvarausnumerostamme 010 773 2030 (ma-to klo 8-18, pe klo 8-16).

Tutkimukset toteutetaan Docrates Syöpäsairaalassa, osoitteessa Saukonpaadenranta 2, Helsinki. Ilmoittautuminen 2. kerroksen vastaanotossa.
Tervetuloa testiin!

Eturauhassyöpäklinikka

Docrates Eturauhassyöpäklinikassa on saatavilla eturivin asiantuntijoiden johdolla kokonaisvaltaisia vastauksia eturauhasta koskeviin kysymyksiin. Olipa kyse eturauhasperäisistä oireista, syöpäepäilystä tai jo todetun eturauhassyövän hoidosta, saatte kattavaa tietoa sekä paneutumista juuri teidän tilanteeseenne moniammatilliselta eturauhastiimiltämme. Potilas ei jää koskaan yksin, vaan saa korkealaatuista tietoa tilanteestaan ja konkreettisia suosituksia jatkosta. Yhdessä keskustellen voidaan selvittää mitkä hoitovaihtoehdoista olisivat parhaita juuri teille. Lue täältä lisää Eturauhassyöpäklinikan palveluista ja asiantuntijoista tai soita meille puh. 010 773 2030. Autamme mielellämme!

Alla yleisohjeeksi annetut PSA:n kokonaispitoisuuden viitearvot eri ikäryhmissä sekä eturauhasen syöpäriskin arviointiin soveltuvan kokonais-PSA:n ja vapaan PSA:n prosentuaaliset osuudet:

Ikä (v) S-PSA ( µg/l )
40-49 alle 2,5
50-59 alle 3,5
60-69 alle 4,5
70-79 alle 6,5

 

Vapaan PSA:n
osuus (%)
Syöpäriski (%)
0-10 56
10-15 28
15-20 20
20-25 16
yli 25 8

(Lähteet: Thompson et al.: Prevalence of prostate cancer among men with a prostate-specific antigen level < or = 4.0 ng per milliliter in New England Journal of Medicine, May 27 sekä Käypä hoito -suositus)

Osallistu verkkosivukyselyyn ja voita 100€ Superlahjakortti!

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 (ma-to 8-18, pe 8-16)