Skip to content

Tutustu sairaalamme johtavaan ylilääkäriin Juha Konoseen

2.8.2020 Kategoriat: Tiedotteet
Syövän hoito
Docrates Syöpäsairaalan johtavana ylilääkärinä toimii tammikuussa 2021 aloittanut Juha Kononen. Kononen on aiemmin toiminut Docrateella yksilöllisen syövänhoidon ylilääkärinä. Johtavana ylilääkärinä hän vastaa sairaalan kliinisestä toiminnasta sekä hallinnollisesti sairaalan lääkäreistä ja fyysikoista. Kononen osallistuu jatkossakin aktiivisesti potilastyöhön ja pitää vastaanottoa sairaalassa.

Vuoden 2019 alussa Docrates Syöpäsairaalaan töihin tullut syöpätautien erikoislääkäri, LT, Juha Kononen kertoo viihtyvänsä työpaikassaan. Ympäristö ja välineet työn tekemiselle ovat erinomaiset. Myös yhteistyö muiden syöpäammattilaisten kanssa toimii saumattomasti.

– Olen todella pitänyt ja motivoitunut täällä työskentelystä. Potilaille on aikaa, ja minulla on mahdollisuus hoitaa heidät parhaalla mahdollisella tavalla, Kononen sanoo.

Keski-Suomen keskussairaalasta Docrateelle siirtynyt Kononen toteaa, että myös julkisella puolella syövän hoito on hyvää.

– Julkisen puolen täytyy kuitenkin optimoida, että hyvää hoitoa saadaan kaikille. Valitettavasti yksilön kohdalla tämä ei aina tarkoita parasta mahdollista hoitoa.

Kononen kertoo esimerkin potilaasta, jota pystyttiin auttamaan Docrateella, vaikka julkisella puolella hoidot oli jo lopetettu.

– Potilaan oireet ovat tällä hetkellä kontrollissa, ja hän on todennäköisesti saanut ainakin vuoden hyvää lisäaikaa vietettäväksi lastensa ja lastenlastensa kanssa. Näissä tilanteissa voi olla aidosti iloinen ja onnellinen, ja tuntea, että omalla työllä ja Docrateen olemassa ololla on merkitystä. Ilman tätä paikkaa potilaalla ei tätä lisäaikamahdollisuutta olisi ollut.

Yksilöllisen hoidon etunenässä

Juha Konoselle paras mahdollinen syövänhoito tarkoittaa ennen kaikkea yksilöllisyyttä. Sitä, että hän voi hakea kullekin potilaalle juuri tälle sopivaa hoitoa oikea-aikaisesti. Tässä hän käyttää tarvittaessa apunaan tietoa syövän geeneistä. Tutkimalla syöpäkasvaimen geenit on mahdollista löytää lääkkeitä, jotka tehoavat juuri kyseisen potilaan syöpätyyppiin. Toisaalta syövän molekyyliprofiloinnin avulla on mahdollista välttää hoitoja, jotka eivät todennäköisesti auta ja jotka aiheuttavat haittavaikutuksia.

Yksilöllisen syövänhoidon ylilääkärinä ja johtavana ylilääkärinä Konosen tehtävänä on myös pysyä kärryillä siitä, mitä tiedemaailmassa tapahtuu ja tuoda uudet menetelmät ja lääkkeet ketterästi ja nopeasti käyttöön, jotta syövänhoito olisi Docrateella entistäkin yksilöllisempää.

– Kuilujen sulkeminen tieteen ja käytännön välillä on aina ollut itselleni kantava teema ja asia, johon olen pyrkinyt, hän toteaa.

Rooli tiedemaailman ja kliinisen maailman yhdistäjänä on Konoselle luonteva, sillä lääkäriksi valmistumisensa jälkeen hän työskenteli 14 vuoden ajan tutkijana ensin USA:ssa ja sitten Sveitsissä. Kononen kertoo, että hänellä on aina ollut luontainen kiinnostus erilaisten asioiden tutkimiseen ja kehittämiseen. Tutkimustyö imaisikin nuoren opiskelijan mukaansa jo heti ensimmäisellä lääketieteen kurssilla. Väitöskirjansa hän sai valmiiksi opintojen ohessa.

USA:ssa National Human Genome Research instituutissa (USA:n kansallinen genomitutkimuskeskus) työskennellessään Kononen kehitti menetelmän, joka mullisti kudosnäytteiden tutkimisen. Yhden näytteen sijasta näytteitä pystyttiin tutkimaan kerralla tuhat. Menetelmästä tuli menestys, jota käytetään edelleen patologian laboratorioissa ympäri maailman.

Avain on genetiikassa

Konosen kehittämä menetelmä edisti myös syövän genetiikan tutkimusta, ja vei hänet lopulta Sveitsiin töihin pieneen biotekniikan alan yritykseen. Vuodet täyttyivät kehitystyöstä ja tutkimuksen tekemisestä, messuilla käymisestä sekä reissaamisesta ympäri maailmaa, mikä vaati lopulta veronsa.

– Ne olivat kiireisiä vuosia, ja se alkoi kuluttaa. Tein päätöksen irtautua ja palata takaisin Suomeen. Halusimme myös lapsille juuret, joten suunnaksi valikoitui Keski-Suomi.

Kotikonnuille palaamisen jälkeen vuonna 2009 Kononen päätti vihkiytyä uudelleen lääkärin työhön. Koska takana oli yli 60 tieteellistä julkaisua syöpätutkimuksen puolelta, oli erikoisalan valinta selvä. Kononen valmistui syöpätautien erikoislääkäriksi, minkä jälkeen hän jatkoi työskentelyä Keski-Suomen keskussairaalan syöpätautien osastonylilääkärinä aina Docrateelle tuloon saakka.

Oltuaan lääkärinä ja tutkijana yhteensä lähestulkoon 25 vuotta, Kononen näkee, että tärkein asia, jonka hän voi potilailleen antaa on asiantuntijuus.

– Hyvää hoitosuhdetta ei voi mielestäni olla ilman sitä. Tärkeää on kuitenkin myös empatia ja jokaisen potilaan kohtaaminen omana itsenään. Miettiä, mikä juuri hänelle on tässä tilanteessa tärkeää ja mikä voisi auttaa. On muistettava, että ihmisten prioriteetit, resurssit ja voimavarat ovat harvoin samat. Siksi pyrinkin aina eläytymään jokaisen yksilöllisiin lähtökohtiin ja auttamaan niistä käsin, Kononen sanoo.

Entä sitten Konosen sydämen asia ja intohimo, tutkimuksen tekeminen? Päätyötä se ei enää ole, mutta hän pyrkii irrottamaan siihen joka viikko muutaman tunnin potilastyön ohessa. Käynnissä on muun muassa nestebiopsian metodikehitystä sekä lääkeherkkyystestauksia.

– Syöpä koskettaa meitä kaikkia ja on edelleen iso ratkaisematon kysymys. Millä tavalla siinä päästään eteenpäin, on se, että ymmärretään, miten syöpä kehittyy ja muuttuu, ja avain siihen on genetiikassa.

– Kun kohtaan vaikeita tapauksia ja syöpiä, joita ei voida parantaa, tutkimustyö on silloin itselleni psykologinen selviytymismekanismini, joka auttaa jaksamaan. Minulle on tärkeää pystyä ajattelemaan, että huominen on valoisampi.

Juha Konoselle voi ajan varata ajanvarauksestamme. Median haastattelupyynnöt viestintä@docrates.com.

Lue uusimpia tiedotteita

Tutustu potilastarinaan: Hannu Nurmion tavoitteena normaali arki

Kun rockmuusikko Hannu ”Tuomari” Nurmio, 73, sai tietää PSA-arvojensa olevan koholla, hän päätti hakeutua magneettikuvaukseen, varmuuden vuoksi. Eturauhasesta kuvissa löytynyttä...

Lue lisää

Uudistunut uutiskirje nyt tilattavissa kuluttajille ja ammattilaisille

Syöpätaudit on nopeasti kehittyvä lääketieteen erikoisala. Docrates julkaisee muutamia kertoja vuodessa viimeisimmät kuulumiset ja uutiset liittyen esimerkiksi syövän hoitoon, diagnostiikkaan...

PODCAST: Syöpäsiskot – Jakso 2 | Jenni Kuusisto: ”Kuljin kaljuna, sillä en suostu sairastamaan piilossa”

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään, ja vuosittain 5 000 naista sairastuu rintasyöpään. Eeva.fin uudessa Syöpäsiskot-podcastissa puhutaan suoraan sairaudesta, joka koskettaa...

Tietoverkkoyhteyksissä ollut tilapäinen häiriö on saatu korjattua

Docrates Syöpäsairaalan tietoverkkoyhteyksissä on ilmennyt tilapäinen häiriö, joka on saatu korjattua. Pahoittelemme häiriöstä johtuvia viiveitä asiakaspalvelussamme ja palveluissamme.

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16