FAQ

Käytännön kysymyksiä ja vastauksia

Miten Docrateelle hakeudutaan hoitoon? Tarvitsenko lähetteen?

Vastaus: Lähetettä ei tarvita. Meille voi tulla sekä syöpäepäilyn että syöpädiagnoosin kanssa. Soitto ajanvaraukseen riittää, sieltä ohjataan eteenpäin ja neuvotaan miten toimia.

Voinko tehdä ajanvaraukseni netissä?

Vastaus: Ajanvarauksen voi tehdä netissä mammografiaan, fysioterapiaan, ravitsemusterapiaan, psykoterapiaan ja seksuaalineuvontaan. Ajanvarauksen muihin palveluihin kuten syöpälääkärin vastaanotolle voi tehdä ainoastaan puhelimitse, jotta voimme varmistaa käynnin sujuvuuden. Puhelimeen vastaavat kokeneet sairaanhoitajamme, joiden kanssa pääset keskustelemaan tilanteestasi. He antavat tietoa tutkimuksista ja hoidoista ja varaavat ajan oikealle erikoislääkärille.

Ajanvaraukseen

Mitä minun tulisi tietää ennen ensimmäistä käyntiäni?

Vastaus: Ajanvarausta tehtäessä hoitajamme neuvovat kaikissa ensikäynnin valmisteluun liittyvissä asioissa. Ensikäyntiin varataan yleensä 1,5 tuntia aikaa, jotta potilaan asiaan ehditään tarpeeksi perehtyä ja jotta myös kysymyksille jää riittävästi aikaa. Lääkärillä olisi hyvä olla ennen vastaanottoa tiedot mahdollisista aikaisemmista hoidoista ja kuvantamistuloksista, sillä niiden avulla ensikäynnillä pystytään usein jo aloittamaan keskustelu hoitosuunnitelmasta.

Missä voin majoittua, jos tulen muualta Suomesta hoitoon Docrateelle? Entä miten saan hoitooni liittyvät dokumentit pyydettyä kotisairaalastani?

Vastaus: Autamme mielellämme kaikissa käytännön järjestelyissä. Majoittautumiseen meillä on tarjota useita eri vaihtoehtoja: samassa rakennuksessa sijaitsee potilashotelli ja olemme neuvotelleet potilaillemme sopimushinnat useampaan lähellä sijaitsevaan hotelliin. Pidempään oleskeluun soveltuvat hyvin lähistön huoneistohotellit. Autamme myös potilasdokumenttien tilaamisessa.

Saako teillä palvelua muilla kielillä, esimerkiksi ruotsiksi?

Vastaus: Kyllä, sairaalamme pystyy palvelemaan useimpia potilaita heidän äidinkielellään. Sairaalastamme löytyy esimerkiksi ruotsin-, venäjän- ja vironkielistä hoitohenkilöstöä.

Miten saan hoitojen aikana yhteyden hoitohenkilökuntaan?

Vastaus: Meillä jokainen potilas saa oman hoitotiimin, oman lääkärin ja omahoitajan. Meillä on tarjota useita tapoja yhteydenpitoon, sillä pidämme sitä erittäin tärkeänä. Docrateella potilas ja omaiset saavat vastauksia kysymyksiinsä nopeasti.

Mitä eri tapoja on maksaa hoidot Docrateella? Saako hoidoista kela-korvausta?

Vastaus: Kaikki maksutavat onnistuvat meillä. Jos potilaalla on esimerkiksi vakuutus, voimme usein hoitaa maksut suoraan vakuutusyhtiön kanssa. Kela korvaa osan yksityisen terveydenhuollon palkkioista, hoidosta ja tutkimuksista näille määritellyn korvaustaksan mukaan. Suorakorvauksen piirissä on lähes kaikki Docrateen kuvantamistutkimukset, syövän säde- ja lääkehoidot ja sairaanhoitotoimenpiteet. Käytössämme on Kelan suorakorvaus. Esittämällä kassalla voimassaolevan Kela-kortin potilas maksaa tutkimuksista ja hoidoista ainoastaan omavastuuosuuden ja me haemme potilaan puolesta Kela-osuuden.

Kliinisiä kysymyksiä ja vastauksia

Miten nopeasti saan Docrateelta ajan erikoislääkärille? Entä miten pian hoito voi alkaa?

Vastaus: Yleensä aika erikoislääkärille järjestyy parin päivän sisään, jos potilas niin toivoo, mutta joka tapauksessa muutamassa päivässä. Kaiken tarpeellisen diagnostiikan pystymme tekemään noin viikossa-kahdessa, jonka jälkeen itse hoito (leikkaus, sädehoito, lääkehoito) voi jo alkaa. Jos diagnostiikka on kattavasti jo tehty, voi hoito alkaa aiemminkin.

Minulla on eturauhassyöpä ja hoitava lääkärini on suositellut leikkausta. Onko minun mahdollista saada toinen mielipide hoitosuunnitelmaani Docrateelta?

Vastaus: Kyllä, totta kai. Voit varata ajan joko onkologille (syöpälääkärille) tai urologille keskustellaksesi tilanteestasi tarkemmin.

Onko mahdollista tulla eturauhasen magneettikuvaukseen ennen kuin biopsia (koepala) on otettu? Jos on, niin kuinka nopeasti saan ajan magneettikuvaukseen?

Vastaus: Suosittelemme, että magneettikuvaus otetaan ennen biopsiaa. Magneettikuvauksella saadaan tarkka käsitys kasvaimen sijainnista, mikä tarkoittaa, että biopsia voidaan ottaa tarkasti. Meillä pääset magneettikuvaan ilman jonoa.

Mitä syöpiä te hoidatte?

Vastaus: Hoidamme kaikkia syöpiä paitsi akuuttia leukemiaa ja lapsipotilaita.

Kuinka kauan sädehoitojakso normaalisti kestää?

Vastaus: Kesto riippuu hoitosuunnitelmasta ja potilaan kokonaistilanteesta. Sädehoitoa annetaan jokaisena arkipäivänä ja hoitojakso voi olla kestoltaan esim. 2-8 viikkoa, n. 10-15 minuuttia kerrallaan.

Kuinka usein suosittelette, että hoidon tehokkuutta ja kasvaimen tilannetta seurataan esim. magneettikuvantamisella? Olisiko minun hyvä mennä PET-TT –kuvaan joitain viikkoja hoitoni loppumisen jälkeen, jotta nähdään tehoaako hoito?

Vastaus: Seurantasuunnitelma tehdään henkilökohtaisen tilanteen mukaan. Teemme usein hoitovasteen seurantaa kolmen kuukauden välein; alussa tiheämmin ja hoidon jatkuessa pitkään harvemmin. Hoidon loputtua tai 1-3 kuukautta hoitojen alkamisen jälkeen teemme säännöllisiä diagnostisia tutkimuksia.

Onko teillä saatavilla joitain ainutlaatuisia hoitoja?

Vastaus: Hoidamme potilaita kansainvälisten ja kansallisten hoitosuositusten mukaisesti. Tietyissä tilanteissa pystymme ottamaan hoitoja tai esimerkiksi reseptilääkkeitä muita sairaaloita nopeammin käyttöön. Käytämme esimerkiksi eturauhassyövässä magneettitutkimuksia diagnostiikassa, radioisotooppihoitoja ja kudoksensisäistä HDR-brakysädehoitoa hoidossa, Alpharadin-hoitoja sekä tiettyjä PET-kameran merkkiaineita eri syöpien diagnostiikassa (esim. FES-PET-TT rintasyövän diagnostiikassa).

Pitäisikö minun noudattaa syöpädiagnoosin saatuani jotain tiettyä ruokavaliota? Pitäisikö esimerkiksi sokeria välttää?

Vastaus: Normaali, terveellinen ruokavalio on riittävä myös syöpäpotilaalle. Tietyissä tilanteissa on hyvä soveltaa tiettyä ruokavaliota. Docrateella on ravitsemusterapeutti, joka on erikoistunut syöpäpotilaiden ruokavaliokysymyksiin.

Lue uusimpia tiedotteita

Visionääri kaikkien syöpään sairastuneiden asialla

Kun Timo Joensuu lähti 2000-luvun puolivälin paikkeilla perustamaan Pohjoismaiden ensimmäistä yksityistä syöpäsairaalaa, perustavana ideana oli, ettei tavanomainen riittänyt. Uudessa sairaalassa...

Lue lisää

Melanoomatilasto paljastaa karusti, millaisia vaikutuksia aurinkoturismilla on

Syöpätautien erikoislääkäri ohjeistaa ihosyöviltä suojautumiseen UV-säteilyn lisääntyessä kesällä

Lue lisää

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Lue lisää

Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi on nimitetty Anna-Sofia Malmi

Anna-Sofia Malmi, KM, on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 8. elokuuta 2022 alkaen. Hän vastaa yhtiön...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16