Docrates Syöpäsairaala ottaa käyttöön uuden eturauhassyöpätestin – STHLM3

Docrates Syöpäsairaala ottaa ensimmäisenä Suomessa käyttöön edistyksellisen eturauhassyövän toteamiseen kehitetyn testin

Docrates Syöpäsairaala on sopinut yhteistyöstä Karoliinisen sairaalan kanssa Ruotsissa kehitetyn Stockholm 3 (STHLM3) testin käyttöönotosta. Yhteistyön seurauksena potilaat voivat hakeutua testiin Docrates Syöpäsairaalaan, joko suoraan tai PSA-testauksen jälkeen.

STHLM3-testi on verikoe, jonka avulla voidaan arvioida eturauhassyöpäriski paremmin kuin pelkällä PSA-testauksella ja entistä alemmilla PSA-arvoilla (<1 ng/ml) samalla vähentäen eturauhasbiopsioiden eli kudosnäytteiden määrää.  Jos testitulos on negatiivinen, ei kudosnäytettä tarvitse välttämättä ottaa, vaikka PSA olisikin koholla (>3 ng/ml).

Testi yhdistää tietoa viidestä proteiinimarkkerista, yli sadasta geneettisestä merkkiaineesta ja kliinisistä tiedoista. STHLM3 testiä on arvioitu lähes 60.000 ruotsalaista miestä koskevassa tutkimuksessa, jonka tulokset on julkaistu Lancet Oncology lehdessä.

”STHLM3-testi löytää sellaisia eturauhassyöpiä, joita ei pelkällä PSA-testillä voi todeta, jos PSA 1-3 ng/ml. Testi vähentää kudosnäytetutkimusten määrää ja täten monet miehet välttyvät niiltä haitoilta, jotka saattavat liittyä eturauhasen kudosnäytteen ottamiseen. STHLM3- testi myös parantaa mahdollisuuksia löytää ärhäkkäät syövät. Tällainen testi on tervetullut eturauhassyöpädiagnostiikan tueksi”, sanoo Docrateen urologian ylilääkäri Martti Ala-Opas.

STHLM3-testi antaa selkeän suosituksen

STHLM3-testi voidaan suorittaa eturauhassyöpäriskin arvioimiseksi ensisijaisena tutkimuksena tai jos PSA < 1. Testitulos antaa vastauksen eturauhassyöpäriskin suuruudesta ilmoittaen eturauhassyöpäriskin asteikolla: alentunut, normaali tai kohonnut ja antaa selkeän suosituksen jatkotutkimusten ja/tai seurannan tarpeesta.

Lisätiedot:

Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Tom Wiklund, tom.wiklund@docrates.com, 050 500 1810

Lue lisää: STHLM-testi | Eturauhassyövän diagnostiikka

Docrates Syöpäsairaala on suomalaisessa omistuksessa oleva, kansainvälisesti toimiva, syöpään erikoistunut sairaala Helsingissä. Palvelemme syöpään sairastuneita koko hoitoketjun ajan syövän diagnostiikasta hoidon jälkeiseen seurantaan.  Diagnoosin ja kuvantamisen jälkeen hoito voidaan suunnitella ja aloittaa viiveettä. Ainutlaatuinen konseptimme tuo potilaita joka puolelta maailmaa. Potilaita olemme hoitaneet yli 50 maasta, hoitoja olemme antaneet lähes 30 eri syöpätyyppiin. Huippuosaajista kootun yhteistyöverkoston kanssa tar­joamme uusimpia syövän hoitomuotoja konseptimme mukaisesti – ihmisenä ihmisen rinnalla.  www.docrates.com.