Ruokavalio ja syöpä – usein kysytyt kysymykset
12.1.2024 Kategoriat: ArtikkelitVoiko syömällä estää syöpään sairastumisen?
Tutkimusten mukaan vähintään joka kolmas syöpätapaus voitaisiin ehkäistä oikeanlaisella ruokavaliolla ja liikunnalla. Kokonaisuus ratkaisee; myös liikunnalla todella on merkitystä.
Jo puhjennut syöpä ei syömällä parane, mutta rankkoja hoitoja jaksaa paremmin, kun ruokavalio on kunnossa. Syövästä parantuneet ihmiset havahtuvat myös usein korjaamaan elintapojaan ja haluavat syödä terveellisemmin ja tehdä eräänlaisen elämäntaparemontin hoitojen päätyttyä.
Kuinka huolissaan minun pitäisi olla siitä, että mieheni haluaa grillata joka viikonloppu?
Olisi hyvä, jos syömisestä noin 80 % olisi oikealla tolalla. Jos silloin tällöin syö grillilihaa, ei se niin haittaa kokonaisuutta katsottaessa. Ihan joka viikonloppu ei kuitenkaan kannata grillata.
Onko minun luovuttava kokonaan alkoholista?
Alkoholia kannattaa käyttää korkeintaan suositusten mukaisesti, eli kohtuudella. Jos juot lasillisen viiniä silloin tällöin, ei siitä nykytiedon mukaan ole kokonaisuutta arvioitaessa haittaa.
Aiheuttaako karkin ja muiden herkkujen syöminen syöpää?
Sokerin ja valkoisen viljan runsas käyttö on yhteydessä kohtusyöpään ja mahdollisesti suolistosyöpäänkin. Yhteyttä kaikkiin syöpätyyppeihin ei kuitenkaan ole vielä tutkimuksissa havaittu. Toisaalta syöpäsolu saa tarvitsemansa elannon missä tahansa tilanteessa, eli myös silloin, kun lisättyä sokeria ei ole ruokavaliossa lainkaan, sillä kaikki tärkkelys – ruisleipäkin siis – nostaa verensokeria ja muuttuu aineenvaihdunnassa glukoosiksi. Syövän näkökulmasta sokeri yksin ei siis ole ongelma; kokonaisuus ratkaisee tässäkin!
Ovatko erilaiset dieetit ja ruokavaliot hyväksi vai pahaksi?
5/2 -dieetit, karppaaminen ja muut vastaavat eivät niinkään tämän hetkisen tutkimustiedon valossa vaikuta syövän syntymiseen; joissakin tapauksessa ne voivat toki auttaa ihmistä laihtumaan, mikä puolestaan on hyväksi. Värikkäiden hedelmien ja marjojen syöminen on kuitenkin eduksi, kun ruokavaliota halutaan hienosäätää parempaan suuntaan.
Entä lisäaineet, miten ne vaikuttavat syövän syntymiseen?
Lisäaineet eivät välttämättä ole vaarallisia. Suolaa, nitriittiä ja fosforia kannattaa vältellä.
Kannattaako luomuun satsata?
Kun kokonaisruokavalio on kunnossa, luomulla sitä voidaan vielä hieman viimeistellä paremmaksi. Tällöin ravinnon nitraattipitoisuus tippuu, ja torjunta-ainejäämät vähenevät. Ihminen pärjää kuitenkin hyvin myös ilman luomuruokaa.
Kalaa suositellaan syötäväksi. Kaloissa on kuitenkin raskasmetalleja ja muovia ja vaikka mitä. Miten ne vaikuttavat syövän kehittymiseen?
Raskasmetalleista, muoveista ja muista hormonihäiriköistä ei valitettavasti vielä ole tänä päivänä tarpeeksi tutkimustietoa. Periaatteessa niitä kannattaisi hieman varoa. Raskasmetalleista erityisesti kadmium ja arsenikki ovat syöpää aiheuttavia; lyijy ja elohopea taas muuten terveydelle haitallisia. Kadmiumia saa myös mm. pellavansiemenistä, joiden käyttöä kannattaakin rajoittaa alle kahteen ruokalusikalliseen päivässä. Lohikalaa, etenkin esimerkiksi Norjasta tuotua, voi yleisesti ottaen syödä huoletta muutaman kerran viikossa.
Miten terveellisiä ovat uudet, valmisruokatyyppiset kasvipohjaiset ruokavaihtoehdot, nyhtökaura, härkis jne.?
Ruoka-aineiden prosessointi, eli mekaaninen käsittely, ei ole niinkään ongelma, vaan se, mitä lisäaineita prosessoinnin aikana ruokaan lisätään. Suola, nitriitti ja fosfori ovat haitaksi, joten niitä sisältäviä ruoka-aineita kannattaa välttää. Nyhtökaura ei sinänsä sisällä lisäaineita. Härkiksessä niitä on jonkin verran. Pääasiassa määrät ovat kuitenkin niin pieniä, että vaikka ne ovatkin valmisruokia, voi niitä huoletta syödä.
”Syö Hyvin, Voi Paremmin” on Laatikaisen ja Joensuun yhteisvoimin kokoama kirja siitä, miten syöpä ja ravinto liittyvät toisiinsa. Reijo Laatikainen ja Timo Joensuu perehtyivät kirjaa varten valtavaan määrään tutkimustietoa ja perkasivat kirjaksi luodakseen kuluttajille faktapohjaisen yhteenvedon siitä, millä oikeasti on merkitystä, kun tavoitellaan terveellistä ja syöpäriskitöntä ruokavaliota.