Syo hyvin. Reijo Laatikainen ja Timo Joensuu.

Uusi kirja kertoo syövän ja ravinnon välisestä yhteydestä: ”Syö hyvin, voi paremmin!”

Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaan kuuluvat ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sekä syöpäsairauksien erikoislääkäri, syöpätutkija Timo Joensuu kirjoittivat kirjan siitä, miten syöpä ja ravinto liittyvät toisiinsa. He halusivat tuoda mediassa vellovan, toisinaan keskenään ristiriitaisen ja sensaationhakuisenkin keskustelun keskelle järkevää ja tutkittua tietoa siitä, miten oikeasti syödä niin, että siitä on terveydelle hyötyä. Syö hyvin, voi paremmin. Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena on ensimmäinen kotimainen syövän ja ruokavalion yhteyteen paneutuva kirja.

”Pelkästään sanoja syöpä ja ravinto hakemalla löytyy Googlesta yli 300 miljoonaa hakutulosta”, mainitsee Timo Joensuu. ”Tästä suosta on tavallisen ihmisen vaikea löytää faktoja. Netistä löytyy välillä käsittämättömiä asioita. Kaikkea lukemaansa ei silti ole aina helppo heti mieltää hölynpölyksi.”

Uuden kirjan viesti on selkeä. On turha tuijottaa yksittäisiä ruoka-aineita, niin hyviä kuin pahojakin, sillä kokonaisuus ratkaisee. Ei auta, jos välttelee kaikkea karsinogeeniseksi mieltämäänsä, jos unohtaa samalla alkoholin ja ylipainon merkityksen.

”Joka kolmas, tai ehkäpä jopa joka toinen syöpätapaus voitaisiin välttää oikealla ruokavaliolla ja liikunnalla”, miettii Joensuu. ”Tärkeintä on pitää huolta siitä, että ylipainoa ei pääse kertymään, alkoholia juodaan kohtuudella, ja ruokavaliossa käytetään runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljatuotteita sekä kalaa, pähkinöitä ja vaikkapa oliiviöljyä rasvana. Tämän lisäksi liikuntaa kohtuudella ja terveellisen elämän resepti on siinä”, summaa Reijo Laatikainen.

Kun kokonaisruokavalio on kunnossa, voi syömistään vielä hienosäätää erilaisilla erityisen terveellisillä kasviksilla, kuten esimerkiksi kurkuma, parsakaali tai ylipäätään kaikki värikkäät kasvikset. Soijalla voi olla vaikutusta esimerkiksi rintasyövän ehkäisyssä, ja maitotuotteiden vähentäminen saattaa hieman vähentää riskiä sairastua eturauhassyöpään, jos niiden käyttö on hyvin runsasta. Samalla syöpää torjuvalla ruokavaliolla voidaan karkottaa myös muita vakavia sairauksia, kuten diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja.