Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaan, esittelyssä koordinoiva hoitaja Katri

Kategoriat: Artikkelit
Syöpädiagnoosin vastikään saanut henkilö kaipaa tietoa, tukea ja turvaa. Docrates Syöpäsairaalassa näitä tarjoaa syövänhoitoon perehtynyt koordinoiva hoitaja heti ensimmäisestä vastaanotosta lähtien. Docrateella sairaanhoitajana vuonna 2009 aloittanut ja vuodesta 2011 koordinoivana hoitajana toiminut Katri kertoo, mitä koordinoivan hoitajan työ on käytännössä, ja miksi heitä tarvitaan.

Koordinoiva hoitaja ohjastaa potilaan hoitopolkua

Tittelinsä mukaisesti koordinoivan hoitajan pääasiallinen tehtävä on koordinoida potilaan hoitopolku.

– Kun potilas tulee ensimmäistä kertaa lääkärin vastaanotolle Docrateelle, ei käynti lopu siihen, vaan jatkuu suoraan koordinoivan hoitajan vastaanotolla.  Koordinoiva hoitaja vastaa siitä, että hoito sujuu mahdollisimman jouhevasti ja nopeasti. Hän toimii potilaan tukena koko hoitopolun ajan, ja opastaa ja neuvoo käytännön ja hoitoon liittyvissä asioissa, Katri kertoo.

– Koordinoivat hoitajat käyvät läpi hoitosuunnitelman, huolehtivat potilaan hoidon alkuun, järjestävät kuvantamiset ja vastaanotot sekä varaavat ajat hoitoihin. Lisäksi tehdään kustannusarviot ja lähetetään mahdolliset maksusitoumushakemukset eteenpäin. Käytännössä ohjaamme potilasta siihen asti, että hän siirtyy säde- tai lääkehoitoon. Kun hoidot ovat ohi, huolehdimme vielä tarvittavasta jälkiseurannasta, kuten verikokeista ja kuvauksista. Potilaat voivat olla meihin yhteydessä sekä hoitojen aikana että niiden jälkeen, jos heille tulee kysymyksiä hoitoon tai käytännön asioihin liittyen.

– Käytännössä tämä kaikki tarkoittaa sitä, että potilaana sinulla on aina tietty henkilö, jonka olet jo tavannut ja johon voit ottaa yhteyttä jatkossa. Hienoa tässä on se, että tällaista omaa nimettyä henkilöä, johon voi olla yhteydessä milloin vain, ja joka läpi hoitosuhteen huolehtii koko hoitopolkusi sujuvuudesta, ei ole tietääkseni tarjolla muualla, Katri toteaa.

Haasteellinen työ vaatii kokeneen ja ammattitaitoisen sairaanhoitoalan ammattilaisen

– Tämä on tosi kivaa työtä, ja päivät ovat työntäyteisiä: puhelin soi jatkuvasti, ja puuhaa riittää. Uusia haasteita tulee vastaan melkein joka päivä ja työkaveritkin ovat mukavia.

– Aina asioiden koordinoiminen ei kuitenkaan ole helppoa. Pyrimme järjestämään aikataulut potilaan toiveiden mukaisesti, mikä aiheuttaa välillä haasteita. Aikataulujen järjestäminen kaikkien toiveiden mukaisesti vaatii meiltä paljon työtä ja järjestelyjä, varsinkin jos kuvioissa on leikkausta, kuvantamisia sekä pitkiä välimatkoja. Pyrimme kuitenkin aina siihen, että potilaan aikataulutoiveita noudatetaan.

– Lisäksi koska hoidamme eri syöpiä laajalta alueelta, tämä työ vaatii luonnollisesti pitkää tuntemusta syöpätaudeista ja niiden hoidosta. Toisaalta haasteellisuus on kivaa, sillä koskaan ei ole yksitoikkoista päivää, Katri hymyilee.

Ihmisenä ihmisen rinnalla jo 10 vuotta

Docrates Syöpäsairaalan potilaskeskeinen toimintamalli näkyy koordinoivan hoitajan työssä päivittäin. Myös pienillä asioilla, kuten puhetyylillä, on merkityksensä.

– Meille potilas on aina myös asiakas ja ennen kaikkea ihminen, ei vain syöpään sairastunut. Täällä otetaan potilas vastaan ihmisenä ihmisen rinnalla. Ja totta kai keskustelemme muistakin asioista kuin hoidosta, Katri kertoo. – Meidän sairaalassa ei ole hierarkiaa niin paljon, ja yhteistyö eri asiantuntijoiden kesken toimii hyvin. Henkilökunnasta kuka vain voi esimerkiksi soittaa lääkärille tai radiologille heti, jos jotain ongelmia ilmenee.

Pohjoismaiden ensimmäisen, ja  toistaiseksi ainoan, yksityisen syöpäsairaalan Docrateen toiminnan aloittamisesta tulee lokakuussa 2017 kuluneeksi 10 vuotta. Erinäisissä tehtävissä jo aivan sairaalan alkuajoilta asti toiminut Katri tietää, että kymmeneen vuoteen mahtuu paljon uutta ja ihmeellistä.

– Kyllä tämä on aika erilaista kuin silloin alussa, myös omalta osalta, Katri nauraa. – Meillä on tullut todella paljon lisää porukkaa ja mukavia työkavereita, lisää kuvantamista, erilaisia, uusia lääkehoitoja… Hoidotkin ovat muuttuneet vuosien varrella. Alussa toimin itse välillä lääkehoidossa, toisena päivänä toimenpidehoitajana ja vastaanottohoitajana. Toiminnan kasvaessa henkilökunnan rooleja on kohdennettu enemmän, ja on tullut uusia tehtävänkuvia. Koordinoivia hoitajiakin on jo neljä, joista kaikki ovat erikoistuneet omiin alueisiinsa. Minulla ne ovat eturauhassyöpä ja suolistosyövät.

– Yleisesti ottaen on menty hienosti eteenpäin. Toimintamme on kehittynyt ja sitä kehitetään koko ajan! 

Lue uusimpia tiedotteita

Visionääri kaikkien syöpään sairastuneiden asialla

Kun Timo Joensuu lähti 2000-luvun puolivälin paikkeilla perustamaan Pohjoismaiden ensimmäistä yksityistä syöpäsairaalaa, perustavana ideana oli, ettei tavanomainen riittänyt. Uudessa sairaalassa...

Lue lisää

Melanoomatilasto paljastaa karusti, millaisia vaikutuksia aurinkoturismilla on

Syöpätautien erikoislääkäri ohjeistaa ihosyöviltä suojautumiseen UV-säteilyn lisääntyessä kesällä

Lue lisää

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Lue lisää

Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi on nimitetty Anna-Sofia Malmi

Anna-Sofia Malmi, KM, on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 8. elokuuta 2022 alkaen. Hän vastaa yhtiön...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16