Skip to content

Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilöstöön, esittelyssä kliininen asiantuntija Katri Siltanen

10.2.2023 Kategoriat: Artikkelit
Uratarina
Docrates Syöpäsairaalan henkilöstön joukossa on edelleen useita työntekijöitä, jotka ovat olleet osa sairaalan arkea jo perustamisvuosista lähtien. Yksi heistä on Katri Siltanen, joka toimii tällä hetkellä yksilöllisen syövänhoidon kliinisenä asiantuntijana ja koordinoivana hoitajana Pohjoismaiden ainoassa yksityisessä syöpäsairaalassa.

Katri aloitti Docrateella vuonna 2009, kaksi vuotta sairaalaan perustamisen jälkeen, joten hän on päässyt näkemään ja kokemaan sairaalan kasvun ja kehityksen aitiopaikalta. Myös oma rooli työntekijänä on vuosien varrella muuttunut. Ensimmäisinä työvuosinaan Katri oli perustamassa lääkehoidon yksikköä, ja kun sairaalan ensimmäiset koordinoivat hoitajat aloittivat uudessa roolissaan vuonna 2011, oli Katri yksi heistä.

Koordinoivan hoitajan korvaamaton tehtävä

Suurimman osan työurastaan Docrateella Katri on toiminut koordinoivan hoitajan roolissa. Koordinoivan arjessa ja työnkuvassa näkyykin edelleen vahvasti Katrin kädenjälki.

– Se on todella monipuolinen työnkuva, koordinoiva on monessa mukana. Voisi melkein sanoa, että kun olet toiminut koordinoivana hoitajana, olet nähnyt lähes kaiken, toteaa Katri. Siitä hetkestä lähtien, kun potilas tulee ensikäynnille sairaalaan, alkaa koordinoivan hoitajan matka potilaan kanssa. Hän hoitaa käytännön asioita potilaan hoitoon liittyen, mutta vähintään yhtä tärkeää on olla potilaan tukena, rinnalla kulkijana vaikeassa tilanteessa.

– Koordinoivan työ on vaativaa, se ottaa paljon. Mutta se mitä se antaa, ei sitä pysty kuvailemaan. Tuossa roolissa työn merkityksellisyyden kokemus on valtava, pohtii Katri.

Geenitiedon hyödyntäminen osa yksilöllistä syövänhoitoa

Syövänhoidon kehitys on muokannut myös Katrin työnkuvaa. Yksilöllinen syövänhoito on tänä päivänä jo arkea syövänhoidossa. Lyhykäisyydessään sillä tarkoitetaan hoidon yksilöimistä potilaan henkilökohtaisen geeni- ja molekyylidiagnostiikan perusteella. Docrates on geenitiedon hyödyntämisen edelläkävijä ja geenitiedon hyödyntäminen osana hoitoja on ollut jo pitkään arkipäivää yksityisessä syöpäsairaalassa. Se on arkea myös Katrin työpäivissä, jotka kuluvat tällä hetkellä suurilta osin geeniprofilointien parissa. Geenitestien käyttöönotto on pitkä ja monimuotoinen prosessi. Katrin tehtävänä on huolehtia, että nämä prosessit ovat kunnossa ja jatkuvasti ajan tasalla.

– Kun tulee tarve uudelle geenitestille, lähtee kaikki liikkeelle aloituspalaverista, jossa mukana on minun lisäkseni lääkäri ja sairaalasolubiologi. Sitten yhdessä pohditaan, minkälainen testi oikeasti on kyseessä, kuinka testi saadaan käyttöön Docrateelle ja kuinka kuljetus ja muut käytännön asiat testin osalta hoidetaan. Yhden testin käyttöönotto on monen mutkan ja vaiheen takana. Aikajänne aloituspalaverista siihen, että testi on meillä käytössä, on usein muutamia kuukausia, kuvailee Katri.

– Ja kun testi on otettu käyttöön, on minun tehtäväni seurata tarkasti, kuinka ensimmäiset lähetykset sujuvat sekä varmistaa, että koko prosessi on hiottu loppuun asti. Tärkeää on myös ohjeistaa henkilökuntaa uusien testien osalta sekä varmistaa testiportaalin käytettävyys ja tietoturva-asiat, Katri lisää.

– Käyttöönotettavien testien määrä kasvaa koko ajan ja erilaisia testejä on saatavilla koko ajan enemmän. Tämä vaatii luonnollisesti meillä aina lääkärin tarkkaa arviointia, että mikä olisi juuri meille sopiva testi. Meillä on todella tiukat laatustandardit ja jokaisen meillä käytössä olevan testin tulee luonnollisesti olla näiden mukaiset, kertoo Katri.

Tiivistä yhteistyötä potilaiden hyväksi

Katrin työ on tiivistä yhteystyötä ennen kaikkea lääkäreiden ja sairaalasolubiologin kanssa. Suurin osa tuloksista tulee testiportaaliin tai suojatuilla yhteyksillä, minkä jälkeen tulokset käsitellään lääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden toimesta tuumorikokouksessa. Katrin vastuulla on huolehtia, että prosessi on vedenpitävä ja että tulokset ovat asiantuntijoilla oikeaan aikaan käytettävissä.

– Ja tässäkin on kaiken keskiössä potilas ja hänelle räätälöity paras mahdollinen yksilöllinen hoito, summaa Katri.

Katri kehuu sairaalan työyhteisöä ja yhteishenkeä.

– Ei tämä työ tuntuisi tältä ilman loistavia työkavereita ja sujuvaa yhteistyötä, kyllä työkaverit antavat paljon. Totta kai silläkin on merkitystä, että työ on todella mielenkiintoista ja sopivasti haastavaa. On hienoa saada seurata aitiopaikalta tätä huimaa kehitystä, saan koko ajan oppia uutta. Ja mikä tärkeintä, on hienoa nähdä, kuinka pystymme tarjoamaan potilaille entistä parempaa ja yksilöllisempää hoitoa, iloitsee Katri.

Digitaalinen potilaspolku mahdollistaa nopean yhteyden omaan hoitotiimiin

Katri vastaa Docrateella myös potilaiden digitaalisesta hoitopolusta, KaikuHealth-palvelusta.

– Kaiku on iso apu niin potilaille kuin meidän omalle hoitohenkilökunnalle. Palvelun kautta potilas saa vaivatta etäyhteyden hoitohenkilökuntaan nopeasti, myös seuranta tapahtuu Kaiun kautta. Kaiku mahdollistaa sujuvan ja reaaliaikaisen yhteydenpidon hoitajan ja potilaan välillä, ja kuka tahansa potilaan omasta hoitotiimistä voi vastata potilaalle, jolloin potilaan odotusaika ei ole sidottu yhteen hoitajaan, listaa Katri digitaalisen hoitopolun hytötyjä.

Katri on myös toivottu luennoitsija talon ulkopuolella, ja häntä on kuultu muun muassa syöpäsairaanhoitajien opintopäivillä, erilaisissakoulutustilaisuudessa sekä lääkeyritysten kautta muilla koulutuspäivillä. Pääosin luentojen aiheina ovat olleet geenitestit ja tablettilääkitykset, mutta myös potilaspolku, esimerkiksi suolistosyöpäpotilaan,  on Docrateella ainutlaatuinen ja kiinnostaa kuulijoita.

 

 

Lue uusimpia tiedotteita

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Lue lisää

Avoin webinaari: Suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta 12.3.2024 klo 17

Lämpimästi tervetuloa avoimelle luennolle tiistaina 12.3. klo 17-18.30, jonka teemana on suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta.

Docrateen uudet työvaatteet parantavat työviihtyvyyttä ja potilasturvallisuutta

Docrates Syöpäsairaala yhdisti voimansa Medantan, terveydenhuollon työvaatteiden edelläkävijän, kanssa luodakseen henkilöstölleen entistä toimivamman työvaatemalliston. Yhteistyön tavoitteena oli parantaa työviihtyvyyttä mukavien...

Uudet haastattelumenetelmät auttavat syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan haastavan elämäntilanteen käsittelyssä

Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella 17.2.2024 väitellyt DI Riikka Talsi on kehittänyt uusia haastattelumenetelmiä tukemaan syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan sairauden ja sen...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16