Vår patient Claes Lund

Claesin tarina: “Nopeus on valttia syövänhoidossa”

Miesten sairaus

On kulunut kuusi kuukautta siitä, kun Claes Lundin eturauhassyöpähoidot lopetettiin. Avatessaan Docrates Syöpäsairaalan oven hän toteaa, että tuntuu kuin palaisi kotiin ystävien luokse.

Eikö ole hieman erikoista, että entinen syöpäpotilas sanoo näin? Ehkä, mutta Claes kertoo kokemuksensa Docrateella olleen pelkästään positiivinen, suorastaan mukava: ”Heti ensitervehdyksestä lähtien olen ollut vakuuttunut ja vaikuttunut henkilöstön ammattitaidosta ja ystävällisyydestä. Minulla ei ole ainuttakaan ikävää kokemusta tästä talosta. Toki olen myös onnekas, kun en ole kärsinyt mistään sivuvaikutuksista.”

Eturauhassyöpä on maailmanlaajuisesti toiseksi yleisin miesten syöpä. Useimmat miehet pelästyvät sydänjuuriaan myöten jo pelkästään kuullessaan sanan eturauhassyöpä. Varsinaisen sairauden lisäksi he pelkäävät miehuutensa puolesta; impotenssin mahdollisuus saattaa kauhistuttaa.

Claes kuitenkin ripeästi toteaa pilke silmäkulmassaan, ettei hän ole joutunut tällaiseen ahdinkoon. ”Kaikki toimii hyvin, jopa vaimoni mielestä”, hän nauraa.

Säännölliset tarkastukset ovat kaiken a ja o

Keväällä 2013 Tukholmassa vaimonsa kanssa asuva Claes kävi normaalissa terveystarkastuksessa Eiran lääkäriasemalla Helsingissä. Helsinkiin ja nimenomaan yksityiselle vastaanotolle Claes tuli joustavuutta vaativan työnsä vuoksi: Claes kuljettaa rekallaan ruokatavaroita Norjan, Ruotsin, Suomen ja Viron välillä.

Terveystarkastuksen yhteydessä Claes pyysi, että häneltä otettaisiin kattavat verikokeet, koska hänellä oli ollut hieman vaivaa alaraajojen verenkierrossa: oikea jalka puutui silloin tällöin. Verikokeiden tulokset osoittivat Claesin PSA-arvojen (prostataspesifinen antigeeni) olevan hiukan koholla, ja lääkäri ehdotti käyntiä urologilla.

Docrates suosittelee, että yli 50-vuotiaat miehet kävisivät PSA-testissä vuosittain, sillä alkuvaiheessa eturauhassyöpä on yleensä oireeton. Kun tauti havaitaan ajoissa, ennen kuin syöpä on ehtinyt levitä eturauhasen ulkopuolelle, on parantumisennuste yleensä hyvä.

Claes oli kuitenkin kiireinen työssään, ja koska hänellä ei ollut muita oireita, hän ajoi normaalisti reittiään Norjasta Ruotsin ja Suomen kautta Viroon ja takaisin. Neljä kuukautta kului, ennen kuin Claes ehti mennä erikoislääkärin vastaanotolle.

Diagnoosi

Kesäkuun lopulla Claesilta otettiin neulapistoskoe. Lääkäri totesi, että Claesin eturauhasessa oli todennäköisesti syöpäkasvain, ehdotti muutamaa hoitovaihtoehtoa ja kehotti Claesia hakeutumaan yksityiseen sairaalaan; tämä olisi kalliimpi mutta huomattavasti nopeampi tie saada hoitoa.

”En ole lääketieteen asiantuntija, mutta kaikki varmasti ymmärtävät, että nopeus on valttia syövänhoidossa”, Claes toteaa. Koska Eiran sairaala on Docrates Syöpäsairaalan yhteistyökumppani, Claes soitti Docratelle ja sai ajan heti seuraavalle päivälle.

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä Claes tapasi ylilääkäri Timo Joensuun. Claesilta otettiin kudosnäyte (biopsia) ja hänet PET-kuvattiin. Docrates käyttää PET-TT-kaksoiskuvausmenetelmää, jonka avulla syövän levinneisyyttä ja hoitovastetta voidaan tarkastella solutasolla. Tulosten perusteella Joensuu vahvisti, että Claesilla oli eturauhassyöpä.

Parasta ammattitaitoa

”Kerrottuaan uutisen Timo selitti, mitä vaihtoehtoja minulla olisi hoitojen suhteen ja millaiset hoitojen onnistumisen todennäköisyydet ovat. Hän pyysi minua tulemaan vastaanotolle pian uudestaan, jotta voisimme jatkaa keskustelua, kun olisin ensin itse miettinyt asioita.”

”Tapasin Timon uudestaan heti seuraavana päivänä. Hän piirisi minulle kuvan siitä, miten eturauhanen toimii, sekä selitti ns. Gleasonin luokituksen, jolla arvioidaan eturauhassyövän ennustetta. Sain pisteytyksessä arvoksi 6 eli 3 vasemmalla ja 3 oikealla puolella. Sitten Timo selitti, miten syöpä leviää, ja me keskustelimme parantumisen mahdollisuudesta.”

”Näin jälkikäteen ymmärrän, että sain todella ammattimaista hoitoa ja aina välittömästi vastaukset kaikkiin kysymyksiini. Siksi minun ei tarvinnut valvoa öitä miettimässä, miten minun oikein kävisi”, Claes sanoo kiitollisena.

Tehokkaat hoidot

Hoitosuunnitelmaan kuului 40 sädehoitokertaa, ja Claes aloitti ne heti. Kuusi viikkoa myöhemmin, syyskuun puolessa välin, hoito oli valmis. Suurin yllätys olikin hoidon helppous ja joustavuus.

”Sädehoito oli melko kivutonta ja kävi todella nopeasti: hoito kesti kerrallaan vain 15 minuuttia, ja ajankohdat saatiin sopimaan aikatauluihini helposti. Saatoin tulla hoitoihin noin kymmenen viisitoista minuuttia etuajassa, jolloin vuorossa ollut hoitaja yleensä kysyi, halusinko jäädä odottamaan sovittua aikaa vai aloittaa heti”, Claes kertoo.

Nopeus ja joustavuus on mahdollista Docrateen kahden RapidArc-sädehoitolaitteen ansioista. RapidArc on ulkoisen sädehoidon kehittynein menetelmä, joka ottaa myös huomioon kasvaimen todellisen muodon.

”En saanut sädehoidosta muita sivuvaikutuksia kuin hoidonjälkeisen yllättävän ja suorastaan pakottavan tarpeen käydä wc:ssä”, Claes muistelee. ”Mutta totuin siihenkin melko nopeasti, kun opin varmistamaan, että vessa oli aina lähellä, olin sitten ystävien luona tai jossain muualla.”

”Muistan, että jotkut ihmiset sanoivat, että hoidot väsyttäisivät. Minun kohdallani väsymys oli lähinnä syöpädiagnoosin hyväksymisestä johtuvaa henkistä väsymystä. Jatkoin töissä koko ajan – itse asiassa saatoin työn merkeissä ajaa Helsinkiin, pysähtyä puoleksi tunniksi Docrateelle hoitoon ja jatkaa sitten ajomatkaa seuraavaan etappiin. En ollut kertaakaan sairauslomalla, vaikka vaimoni, äitini ja muu perheeni sitä ehdottikin. Syöpä pelottaa erityisesti heitä, jotka eivät ole sitä kokeneet”, Claes sanoo.

Pahinta on ihmisten tietämättömyys

”Syöpään liittyy paljon harhaluuloja. Itse sairautta vaikeampaa on joskus kohdata tällaista tietämättömyyttä ja epäluuloja. Ihmiset, jotka eivät ole syöpää kokeneet, eivät ymmärrä hoitojen eroja; minkälaista on esimerkiksi saada sädehoitoa tai sytostaattihoitoa (kemoterapiaa). Minultakin on monta kertaa kysytty, miksei hiukseni lähteneet hoidoissa. Kun sitten olen kertonut, etten ole tarvinnut sytostaatteja, jotkut ovat jopa väittäneet, että juuri siksi tulisin saamaan kaikenlaisia komplikaatioita ja miehuuteni olisi vaarassa. Uskomatonta”, Claes puuskahtaa.

Sädehoidon etuna onkin muun muassa se, ettei potilasta jouduta kastroimaan. Toisin on silloin, kun eturauhassyöpä joudutaan leikkaamaan. Tällöin eturauhanen ja sitä ympäröivä kudos rakkularauhasineen joudutaan yleensä poistamaan kokonaan.

Magneetti-kuvantaminen paljasti, Claesin syöpä oli levinnyt eturauhaskapseliin. Eturauhasen poistaminen leikkaamalla ei olisi siten ollut järkevää, mutta sädehoidolla päästiin kohdennetusti tuhoamaan syöpäsolut eturauhasen ympäriltä. ”Monet kuvittelevat, että leikkaus on ainoa vaihtoehto. Harvat tietävät, että sädehoito on todella tehokasta”, Claes miettii.

Vertaistukea ”PSA-veljistä”

Claes tapasi hoitojensa aikana monia samoin diagnosoituja miehiä, kanssasairastajia, joilta hän sai tärkeää vertaistukea.

”Sain varmaan puolentusinaa uutta ystävää, ’PSA-veljeä’. Parhaiten tutustuin Toriin, suomalaisen vakuutusyhtiön Norjan-toiminnoissa työskentelevään vakuutusjohtajaan, jonka tapasin Docrateen aulassa. Teimme paljon yhdessä: kävimme kahvilla kauppatorilla, ja minä tutustutin Torin suomalaiseen keittiöön – söimme Elitessä silakkaa ja perunamuusia ja joimme Koskenkorva-snapsit. Kävimme päiväretkillä Suomenlinnassa ja Hämeenlinnaan tykistömuseossa”, Claes muistelee.

”Toiseksi viimeisellä hoitokerralla minulla sattui olemaan kassissa pullo Koskenkorvan Valhalla-votkaa, jonka oli saanut lahjaksi. Ehdotin Torille, että ottaisimme siitä maljat ystävyydellemme, ja niin me sitten teimme.”

Yhteydenpito käy kätevästi ajasta ja paikasta riippumatta

Docrates on ottanut käyttöönsä Kaiku-palvelun potilasseurantaan ja -yhteydenpitoon yhdessä terveysalan ohjelmistoja tuottavan NetMedin kanssa. Myös Claes on käyttänyt Kaikua.

”Ryhdyin käyttämään Kaiku-palvelua hoitojeni loppuvaiheessa. Yhteydenpidon ja seurannan haasteena kohdallani on tietenkin se, ettei minulla ole säännöllisiä työaikoja. Juuri viime viikolla ajoin lohikuormaa läpi Norjan; ei sitä silloin voi piipahtaa Docrateella”, Claes selittää.

”Olen kiinnostunut terveydestä ja hyvinvoinnista. Juttelin Kaiku-palvelun kautta Timon kanssa liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta. Kaiku on erinomainen ratkaisu: sen kautta saan juuri minun tilanteeseeni sopivia vastauksia joko lääkäriltä tai muulta terveysalan ammattilaiselta. Tiliini pääsevät käsiksi kuitenkin vain ne henkilöt, jotka ovat suunnitelleet ja järjestäneet hoitojani. Kaiku on tosi hyvä tietolähde”, Claes hehkuttaa.

Claes-Lund-image9

Kannattava investointi

Oltuaan ensimmäisellä vastaanotolla Timo Joensuun luona Claes sai kuluerittelyn hoitokokonaisuudestaan Docrateella. ”Pysyimme annetussa budjetissa… tai oikeastaan alitimme sen”, Claes sanoo tyytyväisenä. ”Vaikka hoidot totta kai tekivät loven säästöihini, olen sitä mieltä, ettei sellaista valintaa edes ole kuin ’Ostanko uuden auton vai satsaanko terveyteen ja elämääni’ – jälkimmäinen on ilmiselvä ja ainoa vaihtoehto.”
Lue lisää aiheesta: