Eturauhassyöpään sairastunut Mikko: Haluan vielä kilometrejä mittariini

Mikko Ässämäen eturauhassyöpädiagnoosi antoi odotuttaa itseään, vaikka merkit olivat ilmassa jo paljon aiemmin.

Helmikuussa 2017 todettiin eturauhasen liikakasvua ja käynnin yhteydessä mukaan saatu lähete PSA-testiin unohtui laatikon pohjalle.

– Taisi siinä mennä se vuosi, olikohan se alkuperäinen lähete enää voimassakaan, kun menin testiin, muistelee Mikko. Kesällä 2021 diagnosoitu eturauhassyöpä on tuonut uutta perspektiiviä Mikon elämään. Nyt eturauhassyöpähoidoista on kulunut vuoden päivät ja hän nauttii elämästään täysillä.

PSA-arvo oli punaisella

Vuonna 2018 yksityisellä lääkäriasemalla otetun PSA-testin tuloksesta Ässämäki ei koskaan kuullut mitään.

– Oletin luonnollisesti, että kaikki on kunnossa, kun yhteydenottoa ei kuulunut, hän kertoo. Jälkeen päin selvisi, että PSA oli jo tuolloin huolestuttavan korkea eturauhasen kokoon ja Mikon ikään nähden. Kun PSA-testi otettiin seuraavan kerran helmikuussa 2020, arvossa oli jälleen nousua. Ennen vuotta 2021 hänen tilannettaan ei koettu hälyttävänä PSA-arvon nousujohteisesta käyrästä huolimatta.

Keväällä 2021 Mikon oireet pahenivat ja aiempien oireiden lisäksi ilmaantui myös uusia selittämättömiä tuntemuksia.

– Silloin poissuljettiin monta muuta sairautta. Oli kolotuksia joka puolella ja tihentynyttä virtsaamistarvetta. Ajattelin, että nyt on kyllä jotain pahasti vialla, kuvailee Mikko.

– Veljenikin on sairastanut eturauhassyövän, halusin nyt varmuutta asioihin ja päätin mennä uudestaan lääkäriin, muistelee Ässämäki.

”Päätin nauttia joka hetkestä”

– Siellä lääkärin vastaanotolla sitten näin tietokoneen näytöltä, että PSA-arvossa oli nousua, punaisella se siinä oli, kertaa Mikko.

– Sain sitten lähetteen PSA-mittaukseen ja soittoajan lääkärille kahden viikon päähän. Jälleen oli PSA-arvot nousussa ja puhelimessa sovittiin aika koepalan ottoa varten, kertaa Mikko tapahtumia. Kesäkuussa koepalan oton yhteydessä olikin jo puhetta syöpähoidoista.

– Olin shokissa. Ehdin jo mielessäni käydä kaikki vaihtoehdot läpi, ne kaikkein pahimmatkin, muistelee Mikko. Koepalasta saatujen tulosten perusteella löydös oli hyvälaatuinen ja tilannetta jäätiin seuraamaan eikä hoitoja aloitettu.

– Ajattelin silloin, että tällä mennään. Päätin nauttia joka hetkestä, enhän muutakaan voinut, summaa Mikko ajatuksiaan epävarmuuden keskellä.

Jokin sai Mikon kuitenkin epäilemään omaa tilannettaan ja tehtyä päätöstä seurannasta aktiivisen hoidon sijaan. Tällä kertaa hän ei tyytynyt tilanteeseen ja vain odottamaan. Mikko etsi netistä tietoa eri hoitomuodoista eturauhasen liikakasvuun ja päätyi varaamaan ajan yksityiselle urologille, joka kiinnitti heti huomioita koko ajan nousevaan PSA-arvoon. Urologi antoi selkeät ohjeet, että jos PSA ei ala laskea, niin sitten olisi mentävä lisätutkimuksiin.

– Sain jälleen lähetteen PSA-testiin ja arvossa oli yhä nousua. Lisäksi sain lähetteen kuvantamistutkimuksiin Docrates Syöpäsairaalaan. Olin kuullut Docrateesta paljon hyvää ja silloin päätin, että nyt asioihin pitää saada selvyys, kertoo Ässämäki.

– Tutkimusten jälkeen varasin ajan syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuun vastaanotolle, ja sainkin ajan jo viikon sisään, kertoo Mikko.

Sitten alkoi tapahtua

Docrateella Ässämäelle tehtiin perusteellisen magneettikuvauksen lisäksi PSMA-PET-TT, joka on herkin syövän levinneisyyden selvittelyssä.

– Vaikka näkyviä etäpesäkkeitä ei löytynyt, niin PSA:n rajun nousun perusteella syöpä oli jo varsin aggressiivisesti käyttäytyvää laatua, muistelee Mikko. Silloin ymmärsin, että nyt oli tosi kyseessä. Olin sairastunut vakavasti, minulla on syöpä, muistelee Mikko.

– Oli joulukuu ja sehän on yrittäjälle kiireisintä aikaa. Mietin, että tammikuussa minulla ei muuta olekaan kuin aikaa, ehkä hoidot voisi aloittaa silloin. Nämä olivat hänen ensimmäiset ajatuksensa diagnoosin jälkeen.

Totuus iski kuitenkin nopeasti vasten kasvoja: Kyllä PSA-arvon todella jyrkkä nousu laittoi asiat tärkeysjärjestykseen. Totesin, että nyt pitää hoitaa mies kuntoon, Mikko muistelee.

Viisi pelottavaa kirjainta

Docrateella Timo Joensuun vastaanotolla Mikko koki olevansa hyvissä käsissä.

– Timo kertoi kaiken selkokielisesti, selitti tilanteeni ja kuunteli. Koin olevani tärkeä, muistelee Mikko.

– Ensimmäinen vastaanotto kesti tunnin, ja sain vastaukset kysymyksiini. Ennen kaikkea tuli tunne siitä, että nyt tämä hoidetaan. Vastaanottokäynnin jälkeen hoidot alkoivat nopeasti. Mikon eturauhassyöpää hoidettiin ulkoisella sädehoidolla, kudoksensisäisellä HDR-hoidolla sekä lyhyesti myös hormonihoidoilla.

– Kyllä tuolloin joulukuussa saivat nuo viisi pelottavaa kirjainta aivan uuden merkityksen, kun syöpä osui omalle kohdalle, pohtii Ässämäki.

– Uskon, että sillä oli joku tarkoitus, että lähdin itse liikkeelle ja hakemaan oikea hoitoa. Paremmin ei olisi minun kohdallani voinut käydä. Hoitoon pääsin nopeasti ja se oli ensiluokkaista, kiteyttää Mikko.

”Haluan vielä kilometrejä mittariini”

Vakava sairastuminen on muuttanut Mikkoa.

– Eipä ole enää kovin pienistä asioista jaksanut murehtia, pohtii Mikko.

– Nyt nautin elämästäni, ja olenhan minä aina nauttinut, mutta nyt elän täysillä. Elämä on tässä ja nyt, meillä kaikilla, pohtii Mikko.

– Ja kyllä minä vielä haluan kilometrejä mittariini, hän lisää iloisena. Vuoden yrittäjäksi vuonna 2021 valittu Ässämäki on pikkuhiljaa siirtänyt yritystoimintansa vastuuta pojalleen.

– 35 vuotta olen ollut yrittäjänä, nyt on aika raivata vapaa-ajalle enemmän tilaa, pohtii Mikko. Syöpädiagnoosista on kulunut vajaa kaksi vuotta ja syöpähoidoista yli vuosi ja hän kertoo oman vointinsa olevan loistava. Hymyssä suin hän kertoo nauttineensa elämästä ja valottaa myös lähitulevaisuuden suunnitelmiaan: Olen päässyt nauttimaan auringosta Thaimaan ja Espanjan reissuilla nyt menneenä talvena. Seuraava reissu on jo varattu toukokuulle.

 

 

 

Lue potilaidemme kertomuksia

/

Rintasyöpäpotilaan tarina: Täytyy löytää pieniä hyviä hetkiä, vaikka maailma myllertää ympärillä

On joulukuu ja ensimmäinen pitkä koronavuosi lähenee loppuaan. Turkulaisessa ravintolassa istuu pariskunta, joka keskustelee intensiivisesti, välillä nauretaan ja välillä itketään....

Lue lisää
/

Janos Uotila: Nyt ymmärrän tarkan ja yksilöllisen diagnoosin merkityksen

Sairaalan aulassa istuu mies hymyssä suin. 45-vuotiaalle Janos Uotilalle tämä aula ja etenkin sen viereinen sädehoidon tila ovat tulleet hyvinkin...

Lue lisää
/

Mikael Lagström: Nyt otan jokaisesta hetkestä ilon irti

Kun levinneeseen ja aggressiiviseen eturauhassyöpään sairastunut Mikael Lagström, 67, hakeutui syöpähoitoihin Docrateelle, hän toivoi saavansa lisää elinvuosia. Nyt Mikaelin hoidot...

Lue lisää
/

Mika Piltz: Olen kiitollinen siitä, että oikeilla hoitovalinnoilla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun

Eturauhassyöpädiagnoosi syksyllä 2021 pisti 54-vuotiaan Mika Piltzin kuviot hetkeksi uusiksi. Kalenteri täyttyi lukuisilla sädehoitokerroilla ja lääkärikäynneillä, mutta moni asia säilyi...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16