Soluterapia-alan maailman huiput koolla Docrates Syöpäsairaalassa ja Veripalvelussa

Soluterapia-alan maailman huiput koolla Docrates Syöpäsairaalassa ja Veripalvelussa

ISORBE (International Society of Radiolabelled Blood Elements) järjestää Docrates Syöpäsairaalan, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun ja MAP Medical Technologies’n kanssa soluterapiaan ja soluleimauksiin liittyvän korkeatasoisen symposiumin ja workshopin Helsingissä 28.-29.4.2014. ISORBE on jo 80-luvulla perustettu aktiivinen kansainvälinen tiedejärjestö, joka on vuosittain järjestänyt lääketieteellisiä symposiumeja ja workshopeja – nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Puheenjohtajana toimii Docrateen isotooppiylilääkäri, professori, kliinisen kemian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri ja dosentti Kalevi Kairemo.

Merkittävän symposiumista tekee se, että se kokoaa yhteen kahden spesifin alan, soluleimauksen ja soluterapian, ehdottomat maailman huiput. Ohjelmaa voidaan pitää erittäin korkeatasoisena läpileikkauksena näiden alojen erilaisiin käyttösovelluksiin sekä uusimpiin innovaatioihin. Symposiumissa luennoi esimerkiksi alan pioneeri, amerikkalainen Mathew Thakur, joka on alun perin keksinyt isotooppeihin perustuvan soluleimauksen. Menetelmän keksimisen aikoihin sitä käytettiin infektioiden paikallistamiseen leimattujen leukosyyttien avulla. Tällöin ihmisen elimistön omat leimatut solut hakeutuvat torjumaan mikrobeja, jolloin tulehduspesäkkeet voidaan paikantaa ulkoisen kuvantamisen avulla. Sittemmin menetelmät ovat kehittyneet huimasti tarjoten työkaluja niin syövän diagnosointiin ja hoitoon kuin kantasoluhoitoihinkin. Esimerkiksi Veripalvelun solutuotantokeskuksessa valmistetaan kehittyneitä soluterapiavalmisteita terveydenhuollon tarpeisiin.

Syövänhoidossa soluleimausta voidaan käyttää esimerkiksi sytostaattien sydänvaikutusten tutkimiseen. Tällöin leimattujen punasolujen ja avulla voidaan saada indikaatiota siitä, mikä sairaus on kyseessä ja miten tämä sairaus rasittaa sydänlihasta. Syöpään liittyen Kairemon mukaan uusinta uutta soluterapian ja – leimauksen alueella edustaa biologisten hoitojen soluliikenteen seuraaminen. Monet immunologiset ja muut biologiset hoitovastetta muuntavat hoidot aiheuttavat elimistössä solujen liikettä, joiden monivaiheista kulkua voidaan hyvin tarkkaan analysoida soluleimauksen avulla. Tämän liikehdinnän analysoinnilla pystytään näkemään miten erilaiset spesifit biologiset hoidot potilaalla toimivat. Puhutaan esimerkiksi ”tappajasoluista”, jotka menevät kohdekudokseen, esimerkiksi syöpäkasvaimeen, jolloin voidaan arvioida tuhon astetta. Tällä tekniikalla voidaan arvioida jopa syöpärokotteiden tehoa ja paikallisvastetta.

Tuberkuloosi ja AIDS ovat merkittävä leimattujen solujen käyttökohde infektiodiagnostiikassa. Nämä taudit saattavat antaa syövänkaltaisia löydöksiä vaikeuttaen näin diagnoosin tekemistä ja vastaavasti hoitosuunnitelman tekoa. ”Maailman mittakaavassa nämä taudit ovat vakavampi uhka kuin syöpä, Suomessa ne onneksi ovat harvinaisia. Liikkuvuuden lisääntyessä näitä vakavia tauteja on kuitenkin Suomeenkin saapuvilla terveysturisteilla, myös syöpäpotilailla. Meille on tärkeää ymmärtää tätäkin ilmiötä, johon saamme symposiumissa vahvan afrikkalaiseen kokemukseen perustuvan näkökulman”, kertoo Docrateen isotooppiylilääkäri Kalevi Kairemo.

Lisätiedot:
Professori, kliinisen kemian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri ja dosentti Kalevi Kairemo, Docrates Syöpäsairaala, +358 50 500 1875.

Ylilääkäri, dosentti, Matti Korhonen, Tutkimus ja solupalvelut, Suomen Punainen Risti, Veripalvelu, +358 503969450.

Docrates on suomalaisessa omistuksessa oleva, kansainvälisesti toimiva, syöpään erikoistunut sairaala Helsingissä. Palvelemme syöpään sairastuneita koko hoitoketjun ajan syövän diagnostiikasta hoidon jälkeiseen seurantaan.  Diagnoosin ja kuvantamisen jälkeen hoito voidaan suunnitella ja aloittaa viiveettä. Ainutlaatuinen konseptimme tuo potilaita joka puolelta maailmaa. Huippuosaajista kootun yhteistyöverkoston kanssa tar­joamme uusimpia syövän hoitomuotoja konseptimme mukaisesti – ihmisenä ihmisen rinnalla. Docrates on Suomen suurin terveydenhoitopalveluiden viejä. Potilaita tulee hoitoon yli 40 maasta, hoitoja olemme antaneet lähes 30 eri syöpätyyppiin ja kansainvälistymisemme on kovassa kasvussa. www.docrates.com.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolujen ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 66 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä. www.veripalvelu.fi