Skip to content

Jorma Sormunen

Syöpätautien erikoislääkäri
Työterveyshuollon erikoislääkäri
LT, MBA

Tervetuloa vastaanotolleni. Olen syöpätautien erikoislääkäri ja hoidan erityisesti urologisia syöpiä, kuten eturauhassyöpää, munuaisten ja virtsateiden syöpiä ja kivessyöpää sekä lisäksi keuhkosyöpiä, aivokasvaimia, ihosyöpiä ja rintasyöpiä.

Voit hakeutua vastaanotolleni syöpädiagnoosin kanssa tai syöpäepäilyn tai -selvityksen vuoksi. Myös läheiset ovat tervetulleita. Pyrin empaattiseen, asiantuntevaan ja kiireettömään kohtaamiseen.

Voit halutessasi varata myös etävastaanoton.

Erittäin hyvä lääkäri. Hänellä oli vastaukset kaikkiin kysymyksiini.

Kielitaito

Suomi, ruotsi, englanti, ranska, espanja

Koulutus

Lääketieteen tohtori, Tampereen yliopisto 2019
Syöpätautien erikoislääkäri, Tampereen yliopisto 2018
MBA, University of Wales, Swansea Business School 2007
Työterveyshuollon erikoislääkäri, Itä-Suomen yliopisto 2004
Lääketieteen lisensiaatti, Itä-Suomen yliopisto 1995

Työhistoria

  • Docrates Syöpäsairaala, syöpätautien erikoislääkäri 2020–
  • TAYS, syöpätautien erikoislääkäri 2019–
  • TAYS, syöpätauteihin erikoistuva lääkäri 2015–2018
  • UCB, Belgia, lääketieteellinen johtaja 2011–2015
  • Merck Oy, lääketieteellinen johtaja 2008–2011
  • Schering-Plough, lääketieteellinen asiantuntija 2007–2008

Jäsenyydet ja luottamustehtävät

Etelä-Suomen syöpäyhdistyksen hallituksen jäsen 2024-2026
PROPOn hallitusten jäsen 2024
European Society for Medical Oncology 2017-
American Society of Clinical Oncology 2012-
Suomen Lääkäriliitto 1988-
Duodecimseura 1988-

Tieteellinen toiminta

Jorma Sormunen on tehnyt akateemista tutkimustyötä työperäisistä syövistä vuodesta 2010 alkaen. Hänen erityisinä mielenkiinnon kohteinaan ovat olleet työperäiset altisteet ja niiden vaikutus eturauhassyövän ja suolistosyöpien ilmaantuvuuteen. Lisäksi hän on tutkinut liikunnan vaikutuksia syöpäsairastuvuuteen. Viime aikoina Sormunen on kiinnostunut syöpäpotilaiden liikunnan tutkimisesta ja sen vaikutuksista syövän ennusteeseen. Näiden lisäksi hän on kiinnostunut kliinisistä lääketutkimuksista erityisesti urologisten syöpien hoidossa.

Jorma Sormunen julkaisee vuosittain useita tieteellisiä artikkeleita. Tämän lisäksi hän ohjaa eturauhaspotilaiden elämänlaatua koskevaa väitöskirjatutkimusta, jonka on määrä valmistua tarkastettavaksi Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa vuoden 2023 aikana.

Biografia

Jorma Sormusen eritysosaamiseen kuuluu mm. tutkimustyö, elintapojen vaikutukset syöpiin ja syövän hoitoon sekä syöpäpotilaiden elämänlaatuasiat. Jorma Sormunen hoitaa erityisesti urologisia syöpiä, esimerkiksi virtsarakon, eturauhasen ja munuaisten syöpiä. Lisäksi hän hoitaa rintasyöpäpotilaita ja keuhkosyöpiä. Hän on kiinnostunut myös muista syövistä, mukaan lukien harvinaiset syövät.

Jorma Sormunen on aloittanut lääkärin uransa puolustusvoimissa mm. viettäen reilun vuoden rauhanturvaajana ja lääkintäjoukon johtajana Libanonissa vuosina 1998-99. Jorma Sormunen sai vuonna 2004 työterveyshuollon erikoislääkärin oikeudet. Pian sen jälkeen hän hakeutui lääketeollisuuteen, jonka parissa teki uraa sekä Suomessa että Belgiassa 10 vuoden ajan. Tuona aikana hän myös suoritti MBA-tutkinnon Walesin yliopistossa.

Suomeen palattuaan hän erikoistui syöpäsairauksiin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Sormunen on väitellyt vuonna 2018 liikunnan vaikutuksesta eturauhassyövän ja suolistosyöpien ilmaantuvuuteen. Jorman vastaväittäjä Tampereella oli legendaarinen professori Pekka Puska.

Jorma Sormunen on kiinnostunut tutkimuksesta laajasti. Hänen kiinnostuksen kohteenaan on erityisesti liikunnan vaikutus syöpään, sen ilmaantumiseen, kehittymiseen sekä siihen, kuinka eri syöpähoidot vaikuttavat.

Tutustu podcastiin: Liikunta ja henkinen hyvinvointi eturauhassyövän hoidossa.

Lisäksi elämänlaatu on hänen kiinnostuksensa kohde myös tieteellisessä työssä. Tämän lisäksi Jorma Sormunen on kokenut kliininen tutkija, ja hän on mukana useissa lääkekehityksen eri vaiheiden (faasit I-III) tutkimuksissa. Jorma on pidetty luennoija, ja hän on luennoinut tutkimusaiheistaan sekä Suomessa, että ulkomailla.

Sormunen toivoo voivansa olla aina positiivinen ja potilaita tukeva lääkäri, ihminen ihmisen rinnalla. Joskus syöpäpotilaan kohdalla joudutaan tekemään vaikea valinta elämän laadun ja sen pituuden välillä. Tällaisissa tapauksissa Sormusen selkeä näkökulma on se, että hyvä elämänlaatu on joskus päivien määrää tärkeämpi.