Ensimmäisenä Suomessa – Eturauhasen magneettiohjattu robottiavusteinen biopsia
8.4.2019 Kategoriat: ArtikkelitKun miehellä epäillään eturauhassyöpää, tehdään Docrates Syöpäsairaalassa hänelle eturauhasen magneettikuvaus. Jos magneettikuvauksessa todetaan syöpään viittaavia pesäkkeitä, otetaan niistä tilanteen selvittämiseksi koepalat eli biopsiat.
Eturauhasen magneettiohjattu robottiavusteinen biopsia mullistaa koepalojen oton
Uuden magneettiohjatun robottiavusteisen biopsiamenetelmän avulla eturauhassyövän diagnoosi tarkentuu. Biopsiat otetaan magneettikuvauskontrollissa, toisin sanoen potilaan ollessa magneettiputkessa, suoraan pesäkkeistä, jotka on aiemmin löydetty juuri magneettikuvauksessa. Jo ensikokemukset ovat lupaavia, kohteeseen osuminen on tarkkaa ja edustavat biopsiat on saatu myös pienistä ja vaikeasti tavoitettavista kohteista. Pesäkkeen laadusta saadaan näin tarkka vastaus, jonka avulla voidaan entistä tarkemmin valita paras mahdollinen hoito.
Biopsiat otetaan antibioottisuojassa ja paikallispuudutuksessa, puuduttavaa geeliä käyttäen, peräsuolen kautta. Biopsioiden otto ei ole kivuliasta. Pesäkkeestä otetaan biopsioita vain kaksi tai kolme kappaletta, minkä odotetaan vähentävän haittoja verrattuna perinteiseen menetelmään, jossa eturauhasesta otetaan peräsuolen kautta 12 kohdentamatonta biopsiaa ultraääniohjauksessa.
”Magneettiohjatut robottiavusteiset biopsiat ovat eturauhasdiagnostiikassa harppaus eteenpäin. Nyt eturauhasesta saadaan tarkasti paikannetut näytteet”, toteaa radiologian ylilääkäri Merja Raade.